Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Menneskets kig på Guds skabning - mennesket

Det menneskelige legeme opstår gennem en gigantisk delingsmanøvre

Med urcelle 1 begynder det nye liv. I dens kerne er moderens og faderens arvegods forenet - som byggeplan for en gigantisk cellestat: det menneskelige legeme. I denne lillebitte celle slumrer der utallige informationer om alt fra øjenfarven til hjernens vindinger. I de første 30 timer af sit liv optager cellen ikke mere plads på et knappenålshoved end en enlig beboer i en 200 kvadratmeter bolig. Men så begynder den at dele sig. Efter ca. tre dage bliver det til 16 efterkommere, hver enkelt udstyret til at danne et helt menneske. Og når kimer er vokset til omkring 2000 celler, differentierer disse sig i specialenheder og giver sig til at opbygge væv og organer. Mesodermet spinder sine trævler, slynger stærke sener og rejser knoglestrukturen. Enterodermet danner fordøjelseskanalen, skjoldbruskkirtlen og bugspytkirytlen, samt leveren. Af entodermet dannes det centrale nervesystem. Dettes nerveceller forsyner den voksende organisme med et net af ledninger, der bliver op til 1 meter lange og danner kommunikationscentralen.
Endnu før alle vigtige strukturer er blevet udviklet efter 2 måneder, træffes der foranstaltninger til den fremtidige videreforplantning af mennesket. I det kvindelige foster findes der allerede  2 millioner æggeceller - et forråd, der fra nu af aldrig fornyes. Det mandlige foster danner de første primitive sædceller, i hvilke der senere modnes 100.000 spermatozoer pr. dag.
Når det nye menneske ser dagens lys efter 9 måneder, deles muskelcellerne i hjertet sig ikke mere, de forstørres blot. Neuronerne i cortex har nået deres kvantum:  100 milliarder celler. Fra det 30. leveår dør der daglig hver dag 50.000 af disse grå neuroner - et tab, som det menneskelige tænkeapparat løser uden problemer.
Næsten alle andre celler erstattes på et eller andet tidspunkt - derfor opstår der daglig 300 milliarder
 nye. Hos hvert tredje menneske kommer væksten ud af kontrol. Nogle celler deler sig ud over deres planmål og kan udvikle sig til tumor.
Kroppens eget politi tager kampen op mod sådanne celler, der er kommet ud af kurs: et mandskab på milliarder af hvide blodlegemer patruljerer over hele kroppen og udgør dens immunsystem. Disse leucocytter er de største og mest aktive celler i blodet, men de er dog deres farvede søskende talmæssigt underlegne: de røde blodlegemer transporterer med et  25 billioner stærkt team ilt gennem karrene - og de optræder vel mest hyppigt af de over 200 forskellige cellearter hos mennesket. Ca. efter hver 4. måned trækkes disse erytrocytter ud af tjenesten af hvide specialceller - ædecellerne. For en permanent fornyelse af nye blodlegemer sørger stamceller i knoglemarven.
Således arbejder alle celler sammen på et fælles værk. Efter en 20-årig byggetid opnår det den endelige størrelse: det fuldvoksne menneske består af 100 billioner celler. 

Læs også:
Det er svært at sælge sundhed
Kamp for sundhed eller imod sygdom?
De hellige køer
Sandheden om sundheden er pinlig for omsætningsinteresser
Baggrund
Vegetarisk kost: nu vil jeg være vegetar!
Læge Mikkel Hindhede gik imod strømmen
Mad – din mirakelmedicin
Sundhed gennem urter
Atomteorien som led i ernæringsforskningen
EU-regler om kosttilskud
I stedet for
Jagten på det sunde liv

Health News 1999

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012