Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Behandlere skal vælges med omhu

Hvornår bliver vi danskere tolerante? Hvis ikke alting er, som det plejer og i øvrigt er bevist ved flere hundrede dobbeltblinde placebo forsøg, så tror vi ikke på noget som helst. Det er nemlig tjekket at være skeptisk, sådan rigtig "du kan ikke bilde mig noget ind, du". Men kors hvor er det dog dumsmart ikke at åbne øjnene for de muligheder, vores verden består af. Der findes et hav af alternative behandlingsmetoder, urtemedicin og ekstrakter fra eksotiske planter, blomster osv. - men nej, danskeren tror ikke på den slags. En pille skal være hvid og rund, gerne med lidt tal og bogstaver, og så skal den selvfølgelig være dyr - så virker den.
Jeg er ikke lægehader. Jeg går som alle andre til lægen, hvis jeg tror en læge kan hjælpe mig.
Men forskellen er nok, at jeg vælger min behandler med omhu. Har jeg et kronisk problem, som vores videnskabelige verdn kan symptombehandle, men ikke helbrede, søger jeg Østens klogskab.

 
Jeg nægter med andre ord at guffe panodiler eller ketogan for at tage smerter, hvis jeg ikke kan få sikkerhed for, at det, der udløste smerterne, er helbredt. 
Der findes mange forskellige alternative behandlingsmetoder, og man bør vælge den behandlingstype, man føler sig mest tiltrukket af. Jeg har prøvet det meste: 
Zoneterapi for nogle skavanker, kinesiologi for nogle andre, men det, der for alvor fik mig til at åbne øjnene, var akupunktur. Men det er ikke så underligt, for sådan ville du også have det, hvis du havde oplevet nålens effekt - to gange tredive minutter med fem nåle sirligt placeret - og en to måneder lang hovedpine tog sin ende. Ingen bivirkninger, ingen medicinrester i kroppen, kun lidt ømhed en dags tid der, hvor nålene havde siddet. 
Jeg finder en befriende gejst hos de behandlere, jeg har mødt. De har dyb respekt for teorien omkring deres fag og taler stolt og ydmygt om den visdom, de har erhvervet sig. De nægter at lave forsøg, fordi de ikke vil have en "b-gruppe" - altså ikke snyde en gruppe patienter for behandling. Det gør metoder ukontrollerede og ikke-dokumenterede. 
Jeg synes personligt, at det er svært at klandre en gruppe mennesker, der skal hjælpe en patient, at de nægter at give vedkommende fupmedicin eller effektløs behandling. 
De fleste danskere tror kun på det, deres øjne kan se. Alt andet eksisterer ikke, "bevis det" - lærer vi allerede at sige i 2. klasse, når en eller anden bliver for pralende i skolegården. 
Heldigvis er tendensen stille og roligt ved at vende. Flere og flere læger erkender en vis sandsynlighed for virkningen af den alternative medicin. 
Men det er på tide, at vi "patienter" også kombinerer vores sanser og ikke kun lader øjet bestemme. 
Giv det et forsøg. Prøv om du kan lære lidt af det, de har kunnet på den anden side kloden i mange år. 
Det værste, der kan ske, er, at du bliver en lille smule klogere. 

Kilde: Mette Bloch, BT den 3. februar 2000.

Health News 2000