Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Alfalfa - supernæring, superkosttilskud

En rapport fra US Department of Agriculture Research, som offentliggjortes i Food and Home Notes, fortæller os, at alfalfa er en dækafgrøde ude på græsgangene eller et godt fodder for heste og køer. De små delte blade og violette kløverlignende blomster gør den til et medlem af ærtefamilien.

Alfalfa kendes af helsesøgere for det meste som alfalfafrø, -mel, -kapsler, -tabletter osv., som er en kilde til proteiner, vitaminer og mineraler, og alfalfathe, der er et udtræk af planten. Alfalfablade er særdeles rige på vitamin A og mangan, et spormineral.. Og nogle forretninger har alfalfaspirer, som kan bruges til sandwiches, salater mv.

Nu laves der et mildt, spiseligt, hvidt proteinpulver med mange udviklingsmuligheder af frisk, grøn alfalfa i et eksperiment af USDA i Berkley, Californien. Dette proteinmiddel er på et fremskredent udviklingstrin. Det kan bruges til at forøge proteinindholdet i sådanne fødemidler som brød, pastaer, supper, stuvninger, fars, mælkesubstitutter og andre tilberedte fødemidler. Overrasker det, at størsteparten af jordens protein findes i grønne blade? Men hovedparten af dette protein bruges ikke af mennesker på grund af deres høje fiberindhold og bitre smag. Vores maver er simpelt hen ikke skabte til at optage store mængder af dette grønne stof, som en komave er det.

I Berkley-forsøget adskiller en proces proteinet og det grønne pigment fra den friskpressede alfalfasaft. Slutproduktet er et tørt, fiberfrit fødemiddel med højt proteinindhold. Det har også en stærk smag af græs og en dybgrøn farve - to ulemper, som videnskabsmændene søger at overvinde. I en netop udviklet proces er det lykkedes dem at producere et hvidt pulver indeholdende ca. 90% protein. Der kan produceres over 100 gallons alfalfasaft (1 amerikansk gallon = knap 4 liter) pr. time - ca. 80%  af det opløselige hvide pulver genindvindes. Det bliver til ca. 3 pund proteinpulver pr. time, hvilket ikke er særligt meget. Men formentlig kan dette resultat sættes stærkt i vejret.
Det vil da være op til vores hjemlige økonomaer at arbejde med det nye produkt og udvikle en ny slags brød eller kornspise, som vil have et højt proteinindhold og være tiltalende i smag og af ydre. Til trods for at alle officielle talsmænd ustandseligt fortæller os, at den danske kost er verdens bedste, er der absolut ingen grund til at tro, at vi skulle få den perfekte ernæring gennem "almindelig dansk kost", og der har aldrig været nogen, som har foreslået at føde sultende mennesker med cola, kartoffel-chips, kager eller kaffe - den slags føde mange danskere klarer sig på det meste af dagen.

Nej, når de virkelige ernæringseksperter får til opgave at føde sultende mennesker for de lavest mulige omkostninger, vender de sig straks til "kedelige" fødemidler som alfalfa, solsikkekerner, ølgær, hvedekorn osv. Indtil USDA-produktet kan købes, hvorfor så ikke besøge din matas- eller helsekostforretning og finde ud af, hvilke alfalfaprodukter, man fører eller kan fremskaffe.

Hvor meget skal man normalt indtage?
Tørrede alfalfa-blade findes i tabletter eller kapsler. Desuden kan de fås i pulver ekstrakter (se: Grøn Intensity). Man har ikke fastsat nogen behandlingsmæssig mængde for mennesker. Nogle naturlæger anbefaler 500-1.000 mg tørrede blade pr. dag eller 1-3 Phyto Alfalfa kapsler 1-3 gange daglig.

Er der bivirkninger eller interaktioner?
Alfalfa-blade i de mængder, der nævnes herover, er som regel uskadelige. Der har dog været isolerede tilfælde af personer, som er allergiske over for alfalfa.

Referencer:
Castleman M. The Healing Herbs. Emmaus, PA: Rodale Press, 1991, 37–9.
Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs, and Cosmetics, 2d ed. New York: John Wiley & Sons, 1996, 13–5.
Story JA. Alfalfa saponins and cholesterol interactions. Am J Clin Nutr 1984;39:917–29.
Molgaard J, von Schenck H, Olsson AG. Alfalfa seeds lower low density lipoprotein cholesterol and apolipoprotein B concentrations in patients with type II hyperlipoproteinemia. Atherosclerosis 1987;65:173–9.
Malinow MR, Bardana EJ, Goodnight SH. Pancytopenia during ingestion of alfalfa seeds. Lancet 1981;1(8220 Pt 1):615.

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012