Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vitamin E beskytter mod arteriosklerose

Vores hjerte yder som kroppens motor en ufattelig præstation. For meget stress, for meget fedt, for mange frie radikaler, for få vitaminer og manglende bevægelse angriber dette vigtige organ og belaster kredsløbet - følger som hjerte-rytmeforstyrrelser, arteriosklerose og i værste fald livstruende hjerteinfarkt kan ramme såvel ældre som yngre.

Naturligt vitamin E beskytter hjertet og karrene og holder denne vigtige muskel i sving. For at hjertet kan forsyne alle organer med blod, må det være i topform. Det sker over hjertets kranspulsåre, også kaldt koronararterierne. De har til opgave at sørge for en gnidningsfri forsyning af hjertet med ilt- og næringsholdigt blod. Frie radikaler - det er højaggressive iltforbindelser - og det farlige, såkaldte LDL-kolesterol samt forhøjet blodtryk, diabetes (sukkersyge), overvægt og rygning kan bidrage til, at der opstår aflejringer i blodet. Lægerne kalder denne forsnævring af de livsvigtige blodbaner for arteriosklerose, populært taler man om åreforkalkning.

For ikke at få vanskeligheder med hjerte og arterier bør alle pleje deres hjerte. Hvordan? Mere motion, mindre stress og en sund kost med mange antioxidanter - hertil hører vitamin E og C. Disse beskyttelsesstoffer bekæmper utrætteligt de aggressive iltmolekyler, altså frie radikaler. I blodbanerne forhindrer vitamin E oxidationen af LDL. Og det betyder igen, at der forekommer færre aflejringer i årerne. Vejen til hjertet holdes fri.

Den der vil forebygge mod hjertesygdomme kan opnå en optimal forsyning med et vitamin E præparat af naturlig oprindelse. En regelmæssig forsyning med vitamin E beskytter i øvrigt også allerede syge mennesker mod yderligere infarkter og aflejringer, hvad f.eks. CHAOS-studiet dokumenterer. I denne Cambridge Heart AntiOxidant Study fik 2.000 hjertesyge mennesker vitamin E fra naturlige kilder. Risikoen for ikke-dødelig hjerteinfarkt sank med 77%. Lægerne bruger stadigt hyppigere højdoseret vitamin E i kapselform (200 til 400 i.e. - i Danmark 500 i.e. pr. dag) til beskyttelse mod arteriosklerose. Også i denne dosering regnes vitamin E som bivirkningsfrit.

Videnskabsmændene ved Clinical School på Cambridge University (England) ordinerede patienter med hjertesygdomme naturligt vitamin E igennem 18 måneder sammen med den regulære medicin. Den ene gruppe fik daglig vitamin E-kapsler i højdosering, den anden placebos. Det opsigtsvækkende resultat: patienterne med vitamin E-tilskud oplevede fire gange færre hjerteinfarkter end patienterne i placebo-gruppen. Og: de, som indtog højtdoseret vitamin E, havde derefter cirka den samme risiko for at få et hjerteinfarkt som mennesker, der slet ikke led af hjertesygdomme.

En af lederne af CHAOS-studiet var patologen dr. Malcom Mitchinson.

Dr. Mitchinson, vitamin E synes altså at være en rigtig hjerteven. Hvorfor virker denne antioxidant så positivt på sygdomme som f.eks. arteriosklerose og infarkter?

Vitamin E er i stand til at beskytte årerne mod aflejringer. Efter min opfattelse fungerer det på følgende måde: under bestemte betingelser bliver LDL det er kolesterolbærere i blodet oxiderede, dvs. forandrede af bestemte hvide blodlegemer, de såkaldte makrofager. Sådanne oxiderede LDL er på en vis måde udgangspunktet for dannelsen af aflejringer i arterierne og dermed for arteriosklerose og tromboser. Vitamin E kan som antioxidant standse denne farlige proces, fordi det beskytter LDL mod oxidation. Dermed reduceres risikoen for et hjerteinfarkt.

Kan vitamin E også udrette noget, når patienten allerede er syg, f.eks. allerede har haft et infarkt?

Ganske bestemt. Netop vores CHAOS-studie har vist, at naturligt vitamin E også er gavnligt og virkningsfuldt for hjertepatienter. Hos patienter, der f.eks. længe har lidt af angina pectoris, kan sygdomsforløbet påvirkes positivt. Mange videnskabsfolk har længe ment, at vitamin E kun virker præventivt. Heldigvis ser vi stadig oftere den terapeutiske virkning.

Er det ikke en stor fordel ved en vitamin E-behandling, at den ikke har nogen bivirkninger?

Absolut. Indtil videre kendes der ingen bivirkninger. Tværtimod: foruden de positive virkninger på hjertet er vitamin E også i stand til at bekæmpe betændelsestilstande og for tidlig aldring af huden, fordi det neutraliserer de frie radikaler, som er ansvarlige for dette. Jeg forestiller mig, at vitamin E endog kan være mere effektivt end kolesterolsænkende medikamenter eller ASS-holdige præparater.

Når De bruger vitamin E i Deres undersøgelse, arbejder De så med sådanne mængder, som gennemsnitspersonen får gennem den daglige kosten, eller?

Nej, vi har givet vores forsøgspersoner højdoserede kapsler, som der kun er brugt naturligt vitamin E til. Denne form for vitamin E er lettere optagelig for kroppen end kunstigt fremstillede varianter, dvs. kroppen kan nemmere udnytte den naturlige form. Man kan ganske enkelt ikke få terapeutiske doser, som i vores undersøgelse ligger på 400-800 i.e. (i Danmark 500-1.000 mg) og mere pr. dag. Det er svært nok at komme op på den anbefalede dosis på 12 mg. Men hvis De tænker på, at der i England hver tredje minut dør nogen af arteriosklerose eller dens følger, så burde dette være grund nok til at beskytte sig her og nu med naturligt vitamin E. 

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012