Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Økologisk medicin – et godt tilskud

De færreste får de vitaminer, de har brug for, De færreste får de vitaminer, de har brug for, gennem kosten alene, mener helsevejleder Henrik Jacobsen. 

Det gavner at tage C-vitaminer mod forkølelse og som et forebyggende middel. Kosten alene dækker nemlig ikke længere det daglige behov, og C-vitaminer er en af de vigtigste stødpuder mod kropsforurening.
Det mener Henrik Jakobsen, bestyrer i Sundhedskost, Frederiksallé 49-51, 8000 Århus, og han har en dosis og et godt råd til enhver. Henrik Jakobsen må ikke udbrede sin fulde viden om C-vitaminers virkning, fordi han ikke er læge. Han må dog gerne sælge en bog om emnet og utallige C-vitaminpræparater i piller, pulver og flydende form. Det har han ikke noget problem med. Han synes bare, det er træls, at folk bliver forhindret i at få den information, han mener, de har krav på.
Henrik Jakobsen har selv været med til at udvikle den uddannelse, der har givet ham titel af
autoriseret helsevejleder, som der står med gule bogstaver på det grønne tøj, de ansatte i butikken bærer. Uddannelsen er ikke godkendt officielt, fordi uddannelsesforløbet, der strækker sig over 1 ½ år, ligger i weekenderne. Men det er ifølge Henrik Jakobsen et fagpolitisk problem, der arbejdes på at få løst.
Sundhedskost Frederiksallé er, ifølge Henrik Jakobsen, en butik med kostforståelse. Ellers bygger man på kviksand, siger han og mener dermed, at man ikke kan basere sin sundhedstilstand på piller. Kosten spiller en lige så afgørende rolle.
- Men hvis man skal have sit daglige vitaminbehov dækket, skal man spise godt 0,75 kilo
grønsager og frugt om dagen. I USA har man lavet en undersøgelse, der viste, at kun otte procent gjorde det, siger Henrik Jakobsen.
- Der er mange forskellige årsager til, at folk ikke får de vitaminer, de har behov for. Nogle kan
ikke lide grønsager  det gælder for mange børn. Andre er stressede og har for travlt til at tilberede sund mad. Samtidig er der problemer med den måde, vi behandler naturen på. For eksempel indeholder appelsiner omkring 200 forskellig stoffer, men når de sprøjtes og kunstgødes, så reduceres mængden af stofferne. Måden man dyrker madvarerne på betyder utroligt meget. Man kan sammenligne det med en sportsmand, der sprøjter sig med hormoner og bliver verdensmester. Så kalder vi det snyd og bedrag. Det gør vi bare ikke, når det gælder kosten. Men det er os selv, der kommer til at betale regningen.

Vorherre og videnskaben
For fem år siden begyndte Henrik Jakobsen og hans kone at leve så sundt som muligt ved at gå over til økologiske grønsager. Hustruen, der er idrætslærer, led af kronisk seneskedehindebetændelse. Den er væk nu, og den sundere levevis tildeles æren.
Henrik Jakobsen fortæller, at Bodil Søgaard, forskningslektor ved Landbohøjskolen, lavede en undersøgelse, der viste, at økologisk kost indeholder 10-20% procent flere vitaminer end u-økologisk.
- Jeg føler, at summen af det her er, at der er to gryder i kog. For det første kostforståelsesgryden med det økologiske, hvor det kører derudad for fuld damp og går rent ind i neon. For det andet kosttilskudsgryden. Kosttilskud bruges som økologisk medicin. Måske er det bedre med C-vitamin, når der er optræk til en forkølelse end at overvinde den med 
penicillin, argumenterer Henrik Jakobsen.
- Vi kan ikke undvære videnskaben. men vi skal tage den for, hvad den er. Vi har gjort videnskaben til Vorherre i dag, men den er jo ikke bedre, end den måler og vejer, og man finder ud af noget nyt hele tiden.

Rutin
Rutin er et stof, der blandt andet findes i appelsiner og boghvedegrød. Der findes ikke nogen anbefalet daglig dosis på stoffet, der af nogle videnskabsfolk betegnes som væsentligt, fordi de mener, at det blandt andet fremskynder helingen af idrætsskader, mens andre finder det mindre betydningsfuldt. Henrik Jakobsen fortæller, at han blandt sit personale i butikken fandt ud af, at de kvinder, der havde let ved at få blå mærker, blot de stødte ind i en bordkant eller lignende, undgik at få mærker efter en periode med rutin.

Tilbage til naturen
Rutin tilhører de sekundære stoffer, som man ikke rigtigt har interesseret sig for endnu. Det mener Henrik Jakobsen er forkert. Blandt andet fordi det er et af de stoffer, man ikke får med, når man tager en C-vitaminpille i stedet for at spise en appelsin.
På en måde kan man sige, at Henrik Jakobsen befinder sig i en noget paradoksal situation i og med, at han sælger sundhed til folk i pilleform, når han egentlig mener, at folk burde lægge kostvanerne om og ad den vej få de nødvendige vitaminer. Men indtil konsistensmidler, konserveringsmidler, tilsætningsstoffer og diverse andre kunstigheder er fjernet fra maden. vejleder han kunderne på bedst mulige og lovlige måde og snupper selv et par naturpiller daglig for livrem og selers skyld.
- Jeg mener, at vitaminer, antioxidanter og naturmidler er den økologiske tankegangs forlængede arm. Hvis folk, der spiser økologisk og sundt, kommer i en mangelsituation på grund af for eksempel stress, så kan de bruge vitaminerne som et supplement. Mine erfaringer, efter tyve år er, hvor jeg har arbejdet med det her, at jo tættere vi kommer på Vorherres oprindelighed - det vil sige minus sprøjtemidler, tilsætningsstoffer og så videre i maden - jo bedre er tingene. Kost i pilleform er den næstbedste løsning, men en nødvendig løsning for mange.


Health News 2000.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012