Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

LIMA – 100% øko-plantedrikke

LIMA tilbyder Dem tre forskellige plantedrikke. Med denne brochure vil vi vise Dem, hvornår og for hvem disse produkter er interessante. Ved første øjekast ser de næsten ud som komælk. For at undgå eventuelle misforståelser bringer vi her først nogle informationer om dette tema.

Mælk
Mælk hører til grundernæringen i Vesteuropa og regnes for "sund".

Den første mælk
Modermælk
er den allerbedste ernæring for den nyfødte baby og for spædbørn. Hos naturfolk lever børnene de 6 første måneder udelukkende af modermælk. Derefter sker der en gradvis omstilling til en mere afvekslende ernæring. Barnet bliver sjældent vænnet fuldstændigt fra, før det er fra 18 måneder til 2 år gammelt. En kombination af modermælk, grønsager, frugt, nødder, korn, bælgfrugter og kød eller fisk giver barnet alt, hvad det behøver.

Komælk 
Når vi taler om "mælk", mener vi for det meste komælk, der er den ideelle næring for kalve. Og kom det an på naturen, så blev det også ved det. Børn, som får en fuldværdig og afvekslende kost, behøver ikke komælk. Det gælder naturligvis også for unge og voksne. Det er oven i købet sådan hos os, at 1-2% af de nyfødte udvikler en komælkallergi i de første måneder. Den er for det meste forbigående. Den eneste måde at behandle komælkallergi på er at stryge alle komælksprodukter fra spisekortet. Det samme gælder ved laktose-intolerance*
. Den optræder hos ca. 10% af den vesteuropæiske befolkning.

*Laktose (mælkesukker) fordøjes ved hjælp af enzymet laktase. Ved mangel på dette enzym bliver laktosen ikke eller kun mangelfuldt forarbejdet. I de fleste befolkninger er laktase-enzymet til stede ved fødslen, men forsvinder ved 1-års alderen, eller når barnet bliver vænnet fra (modermælken består af op til 7,5% laktose). Det er kun hos vesteuropæerne, at et flertal beholder dette enzym hele livet! Det forklarer, hvorfor sojafiltrat er vidt udbredt i Asien, mens komælk ikke forekommer på spisekortet.


Alle animalske næringsmidler indeholder 
kolesterol, mens det næsten ikke forekommer i vegetabilske næringsmidler. Komælk passer altså ikke i en kolesterolfri eller sænkende diæt.

Mælkeprodukter er vigtige kalcium
kilder. Det gennemsnitlige kalciumbehov ligger ved ca. 1 g pr. dag. Hos de fleste mennesker vil det være nok at drikke 1 liter mælk om dagen for at dække kalciumbehovet.

I dag beslutter mange mennesker at indskrænke deres forbrug af animalske produkter, altså mindre kød, smør, fløde osv. 
Veganere går endnu videre og afviser kød, fisk, mælkeprodukter og æg uden undtagelse. Ved hjælp af et omfangsrigt kendskab til levnedsmidlernes indholdsstoffer sammensætter de en afbalanceret kost på basis af plantenæringsmidler.

Således indeholder grønsager, nødder, frugt, fuldkornsprodukter, frø, bælgfrugter og alger meget protein og kalcium. Grønne blade som broccoli, grønkål, spinat og karse er kalciumholdige. Også tørrede figner, mandler, hasselnødder og hørfrø indeholder meget kalcium. Ved siden af mælk findes der altså også mange andre kalcium-kilder.

Kalciumindhold i vegetabilske produkter
Nogle eksempler (mg/100 g):
Spinat (125), grønkål (180), hørfrø (260), Iziki (1400), hasselnødder (200), mandler (250), havekarse (250).

LIMA SOYA
Sojafiltrat
Hvad angår forsyningen med protein, er LIMA SOYA en perfekt mælkeerstatning. LIMA tilsætter dog ikke kalcium til sit sojafiltrat. EU's regler for sojafiltrat tillader nemlig ikke tilsætning af kalcium. LIMA passer altså til en fuldværdig, afvekslingsrig ernæring med nødder, frugt, bladgrønsager og evt. søplanter.
LIMA SOYA egner sig ved laktose-intolerance og komælksallergi. Desuden til alle, der af økologiske, etniske og sundhedsmæssige grunde har besluttet sig for en kost uden animalske produkter.

Fremstillingsform:
Sojafiltrat er et traditionelt asiatisk produkt, der er lavet af sojabønner.

Sammensætning af indholdsstofferne i sojabønne
Kulhydrater* (38%), fedt (18-20%), protein (40%), vitaminer  lad det hele trække i kogende vand i ca. 20 min.
Majsmel blandes med en passende mængde solsikkeolie med håndmixer, til De har fået en jævn blanding. Tilsæt grønsagerne, og lad det simre ved svagt blus. Purér eller bland det hele. Tilsæt først den siede bouillon og LIMA 3 efter smag. Smages til med bladselleri, hvidløg eller persille.
Ingredienser
Solsikkeolie - 1 kop majsmel - 1 fintsnittet løg - 2 stængler bladselleri i stykker - 350 g græskar i stykker - Vitam bouillon

Sauce 
Pindasauce
 (lækker til bagt Seitan eller Tofu)
Alle ingredienser blandes godt sammen og opvarmes. Koges til den ønskede konsistens er nået.
Variant: 1 spsk. malet kokosnød giver det orientalske pift.
Ingredienser
2 kopper LIMA 3 - 1 spsk. rismiso - ½ kop Pindaost - 1 tsk. citronsaft - 2 tsk. ingefærsaft* - 1 spsk. fintsnittet løg
(*ingefærsaft får De ved at rive og presse en ingefærrod).

Hovedret
Seitan-Tofu i en butterdejpatéform
Svits løgene og champignoner i lidt sesamolie. Smag til med Shoyu og LIMA SOYA. Seitan og Tofu snittes i terninger og svitses med. Krydres med muskatnød og jævnes med Kuzu. Serveres i butterdejspatéform
Ingredienser
Løg - champignons - Tofu - Shoyu - Limasoja - muskatnød - Kuzu - butterdejpatéform

Desserter
Bavarois med tørrede frugter
Lad agar-ager koge sammen med LIMA 3 og et glas vand. Smag til med lidt salt og vanille. Svits blommer og abrikoser i lidt solsikkeolie. Læg disse i en skål og hæld blandingen med LIMA 3 over. Afkøles.
Ingredienser
5 g agar-agar - 4 dl LIMA 3- 120 g tørrede, afstenede blommer - 120 g abrikoser - vanillepulver - havsalt

Tiramisu
Opløs Kamut
cremen i risdrikken. Nøddemousse og sojadessert tilsættes og koges let i 1 min.
Bland cognac eller rom med kornkaffen. I en keramik- eller glasskål lægges skiftevis et lag biscuits eller smørkiks, der stænkes med kornkaffe og belægges med et lag creme. Det øverste cremelag bestrøs med kakaopulver.
Ingredienser
100 g Kamut
creme - 0,5 RÊV'RIZ - 1 kop sojadessert vanille - 1 kop sojadessert Yannoh - 1 suppeske nøddemousse - ½ kop stærk kornkaffe - et skud cognac eller rom - biscuits eller smørkiks - kakaopulver

Shakes med LIMA 3
Sammensæt Deres egen favoritblanding, og mix frugt og andre ingredienser med 0,5 liter LIMA 3. En populær drik til dessert eller mellemmåltid til børn.
Ingredienser
Efter eget valg:
- 2 modne bananer - en moden pære - mandelmousse - vanille- sødemiddel
- en moden melon - mandelmousse - kanel - sødemiddel
- sommerens bær - vanille - sødemiddel

Producent:
LIMA - Belgien
Importør:
Natur-Drogeriet A/S - Nydamsvej 13-15 - 8362 Hørning. Tlf.: 8692 3333. Fax: 8692 3343.

Tip: søg også på ordet Progræs

Health News 2000.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012