Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

EU: Spis flere vitaminer og mineraler

Et nyt forslag til EU-direktiv lægger op til større anerkendelse og større doser af vitaminer og mineraler. Brancheorganisationerne er tilfredse, men Ernæringsrådet er skeptisk.

 
Det nye direktiv skal harmonisere reglerne for kosttilskud i de 15 EU-lande og foreslår bl.a., at de nugældende regler for, hvor store mængder vitaminer og mineraler vi bør have hver dag, sættes væsentligt i vejret.
I Helsebranchens Leverandørforening (HBL) opfatter man direktivet som en slags anerkendelse af kosttilskud som en ernæringsvigtig faktor.
"Kosttilskud har hidtil været et temmelig ureguleret område i EU, hvilket har medført handelsbarrierer og problemer på 
grund af forskellig lovgivning og nationale bestemmelser. Derfor er direktivet både nødvendigt og velkomment", siger Torben Damm, der repræsenterer Helsebranchens Leverandørforening (HBL) i den tilsvarende europæiske brancheforening, EHPM. 


Som eksempel nævner Torben Damm, at Frankrig er særdeles restriktiv med hensyn til de daglige anbefalede mængder af vitaminer og mineraler, mens Danmark ikke er det.
"Vi finder det spændende, at man nu piller ved grænserne for anbefalet daglig tilførsel af kosttilskud. For grænserne er ikke tidssvarende længere. De stammer fra årene efter krigen og er egentlig mere rettet mod mindstegrænser  altså mindste mål for, hvad man bør have af bestemte stoffer for at opretholde sundheden. Nu siger man: hvad er den øvre grænse for, hvad vi bør indtage dagligt. Eksempelvis ved vi i dag, at det ikke er tilstrækkeligt at nøjes med 60 mg C-vitamin dagligt", siger Torben Damm.
Formanden for Ernæringsrådet, professor Arne Astrup, er skeptisk over for direktivforslaget.
"Det er sikkert godt for helsekostindustrien, men skidt for folkesundheden. Jeg mener ikke, at helsekostindustrien endnu nu er moden til selv at føre justits over, hvad der er godt og skidt for befolkningen; det kræver uafhængige myndigheder", siger han.
Danskerne bruger årligt 1,5 mia. kr. på kosttilskud, alternativ behandling og naturlægemidler. Veterinær- og Fødevaredirektoratet har registreret over 400 forskellige produkter som kosttilskud. Efter nugældende danske regler må man ikke reklamere med, at kosttilskud fremmer sundheden eller virker helbredende.
Ernæringsrådets generelle holdning er, at danskerne unødigt ofrer millioner af kroner på køb af kosttilskud, hvis gavnlige egenskaber de kunne tilegne sig blot ved at spise rimeligt sundt og rigtigt i hverdagen. Men så enkelt er det ikke, mener Helsebranchens Leverandørforening.
"Problemet er, at mange mennesker simpelthen ikke spiser det, de burde, eller det, der anbefales i kostpyramiden. Derfor er det nødvendigt at få et tilskud til kosten. Se bare på fiskeolie. Det har vi brug for, fordi danskerne spiser alt for lidt fisk", siger Torben Damm.


Health News 2000.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012