Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Mad – din mirakelmedicin

Den store opslagsbog om hverdagskost, som forebygger og kurerer sygdomme. Jean Carper. Udgivet af forlaget Haase og Søn, 632 sider.

Forordet til denne bog er skrevet af Carsten Vagn-Hansen, kendt fra radioprogrammer "Spørg om sundhed". I forordet kombinerer Carsten Vagn-Hansen på fornemmeste vis faglighed og respekt for det enkelte menneske (patienten). Men samtidig demonstrerer han en holdning til sundhed og sygdom, som blandt andet mange Tidsler vil kunne nikke genkendende til: "Mange store og små sygdomme kan klares ved en regulering af vor levevis og gennem vor mad. "Det betyde, at vi kan bevare vort ansvar og glæden ved at kunne gøre noget godt for os selv, både her og nu og på længere sigt........... (s. 22 - min fremhævelse). Citatet er symptomatisk for hele bogens ånd og budskab.
Man må nok sige, Jean Carper har gjort sit hjemmearbejde grundigt. Bogen er baseret på mere end 10.000 videnskabelige artikler og hundredvis af interviews med anerkendte forskere fra hele verden.
Alle kan være med. Hun pointerer samtidig, at de videnskabelige undersøgelser, hun refererer til: "...ikke desto mindre opfylder den konventionelle medicinske forsknings videnskabelige standarder" (s. 27).
Hun slutter sin indledning med en nok så vigtig advarsel om ikke at læse bogen "naivt". Forstået på den måde, at det er mange forskellige faktorer, der betinger sundhed og sygdom, og ikke kun kosten. Men "advarslen" er sikkert også medtaget for at forebygge eventuelle retssager i et land, hvor man sagsøger hinanden for et godt ord.
Før det egentlige teoretiske afsnit indføres læseren generelt i en række relevante temaer om kostens betydning: folkevisdom om kostens helbredende virkning - fra urgamle myter til moderne medicin - teknologien og nye beviser på kostens virkninger. Spændende kapitler, som perspektiverer emnet på fineste måde. Jeg kan næsten ikke nære mig for endnu et citat:
"Allerede for to årtusinder siden var grækernes kost lige så sund som den sundeste kost, vi kender i dag. I stedet for at spille troldmandens lærling skulle vi hellere se på Moder Natur og undersøge, hvad mennesker har gjort i tusindvis af år" (Serge Renaud, biolog og epidemiolog ved INSERM, den franske regerings vigtigste forskningsinstitution (s. 35 - min fremhævelse).

I det egentlige teoretiske afsnit fremhæver Jean Carper 3 overordnede teorier om kostens helbredende og forebyggende egenskaber:
1. Sygdomsbekæmpende antioxidanter i fødevarer.
2. De ikke erkendte farmakologiske egenskaber ved fedt.
3. Nye former for fødevare-"allergier" eller -intolerancer.
De 3 teoriers indhold fremlægges klart, overskueligt og på en for læseren let tilgængelig måde. Og dette uden at gå på kompromis med kvalitet og faglighed. Samtidig tilknytter J. Carper en række praktiske anvisninger til hver enkelt teori, her enkelte eksempler: hvor findes de mest sygdomsbekæmpende antioxidanter, og hvad kan de forhindre? I forbindelse med teori 2 opstiller forfatteren f.eks. en liste med fordele og ulemper ved fiskeolier. Og i forbindelse med teori 3 får læseren bl.a. en konkret anvisning på, hvorledes man opdager en kronisk fødevare-"allergi".
Jeg må nok sige, at læseren på intet tidspunkt efterlades i en sump af uforståelig teori. Teori og praksis forbindes på den mest pædagogiske måde.

Men nu til de store spørgsmål:
Hvordan er bogen opbygget og hvorledes kan den bruges i dagligdagen? Efter de indledende kapitler er bogen inddelt i 8 overordnede kapitler:
Kost mod hjerte-karsygdomme. Kosten som middel mod fordøjelsesproblemer. Spis rigtigt og undgå at få kræft. Fødevarer der giver følelsen af øget velvære og klarere hjerne. Fødevarer der kan modvirke almindelige infektioner og vejrtrækningsproblemer. Kosten som middel mod led- og knogleproblemer. Kost der gavner forplantningsfunktionerne. Sukkersyge og andre sammenhænge mellem kost og sygdom.
Jeg fandt det nødvendigt at remse alle 8 afsnit op. Om ikke andet så for at demonstrere bogens alsidighed. Men samtidig går hvert enkelt afsnit helt ned i detaljen. De enkelte fødeemner og deres indflydelse i forskellige sammenhænge (forskellige sygdomme inden for den overordnede kategori) beskrives indgående. Samtidig underbygges hele tiden med diverse videnskabelige undersøgelser - kort og præcist. Bogen er nem at anvende. Det store register indeholder ethvert tænkeligt stikord både inden for fødevarer og sygdomskategorierne. Man finder sit stikord i registret - og slår op.
Bogens sidste kapitel - Bevar sundheden ved hjælp af kostens egne lægemidler - er en yderst detaljeret oversigt over de omtalte fødevarers specifikke farmakologiske virkninger. Man kan både slå op efter den ønskede effekt og under 60 almindelige fødevarer med sygdomsbekæmpende egenskaber.
Bogen indeholder også et appendiks over fødevarer med et højt indhold af vitaminer, mineraler og olier. Dette prægtige værk sluttes af med en omfattende litteraturliste på engelsk, men søreme også på dansk.

Et godt redskab
Selve afsnittet om kræft er bogens mest omfattende. Det tager udgangspunkt i 3 ting: 

Fødevarer, der kan medvirke til at forebygge kræft. 
Fødevarer, der kan fremme kræft. 
Fødevarer, der kan bremse spredningen af kræft. Det understreges dog i denne forbindelse: "kosten kan stadig - men dog knapt så effektivt på senere stadier påvirke kræftens metastase eller spredning". (s. 252). 
Under alle omstændigheder synes der belæg for, at de rigtige fødemidler kan have en livsforlængende effekt. 
De seneste forskningsresultater vedrørende fødevarer, der bedst bremser og neutraliserer kræft beskrives, men samtidig gennemgås kosten også i relation til de enkelte kræftformer. Der er åbenbart belæg for, at patienter med forskellige kræfttyper skal have forskellig kost. I indledningen af denne anmeldelse fremhævede jeg et citat fra Carsten Vagn Hansens forord. Han skriver om vort ansvar og glæden ved at kunne gøre noget godt for os selv. At være ansvarlig for og (med)skaber af vores eget liv er en vidunderlig følelse, som har mange gode "bivirkninger". Den omtalte bog kan blive et godt redskab dertil. Bogen har nok ikke løsningen, men måske en del af midlet. 

Kilde: Anmeldt af Marianne Tersgov i "TIDSLERNE".

Health News 2000