Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Olivenolie bedre end rapsolie mod blodpropper

I en ny dansk undersøgelse indtog 18 unge, raske mænd fem forskellige fedtrige måltider med højt indhold af enten rapsolie, solsikkeolie, olivenolie, palmeolie eller smør. Efter måltidet målte biolog Lone Frost Larsen fra Forskningsinstituttet for Human Ernæring mængden af den såkaldte faktor VII i blodet. Faktor VII igangsætter kroppens koaguleringssystem, der fører til dannelsen af det såkaldte fibrin, som er hovedbestanddelen i en blodprop.

Hun fandt, at alle fem fedtrige måltider akut øgede mængden af aktiv faktor VII i blodet med 60 procent og dermed risikoen for en akut blodprop. Det havde altså ingen betydning, om måltidet var tilberedt med olivenolie eller f.eks. rapsolie.

For at efterprøve hypotesen om de monoumættede fedtsyrer udførte Lone Frost Larsen endnu et forsøg, hvor hun satte de 18 mænd på en tre ugers typisk dansk kost lavet enten på oliven-, rasp- eller solsikkeolie. De tre uger blev afsluttet med et fedtrigt måltid indeholdende rapsolie.

Her viste det sig, at de mænd, der i tre uger havde spist store mængder olivenolie, havde en mindre aktiveret faktor VII i blodet efter de sidste fedtrige måltid end de mænd, der havde spist raps- eller solsikkeolie i tre uger.

Det tyder ifølge Lone Frost Larsen på, at olivenolie alligevel har en vis forebyggende effekt. Men effekten kan ikke udelukkende tilskrives de mange monoumættede fedtsyrer i olivenolie, da rapsolie indeholder næsten lige så mange. I stedet peger Lone Frost Larsen på andre komponenter i olierne, som f.eks. antioxidanter.

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012