Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Slankeråd fra fedmeforsker

Berit Lilienthal Heitmann er afdelingsleder for Forebyggelse på Amtssygehuset i Glostrup, hvilket bl.a. betyder, at hun forsker i fedme, årsagerne til fedme, og hvilke sygdomme der følger med en overvægtig tilstand.

"Antallet af folk, der er overvægtige, er stigende i verden, og det er kommet så vidt, at WHO for nylig råbte vagt i gevær. Der er en fedmeepidemi i gang. I u-landene har man stadig en mængde undervægtige, men et stigende antal overvægtige tillige. I den vestlige verden er det et stort problem, bl.a. fordi der følger en række sygdomme med", fortæller Berit Lilienthal Heitmann og nævner sukkersyge, hjerteproblemer og ufrugtbarhed som væsentlige bivirkninger ved overvægt.

I Danmark har vi set en stigning på 30 pct. af svært overvægtige - fra begyndelsen af 1980'erne til 1990, blandt andet hos værnepligtige. Det er et repræsentativt udsnit af unge mænd, og her har man i en periode af 30 år set en 35-dobling af overvægtige mænd på session.

"Årsagen er, at vi er blevet mere stillesiddende, og vi spiser ikke tilsvarende mindre. Vi får flere og flere biler, og vi får dem tidligere og tidligere. Vi bruger mere tid på stillesiddende arbejde og på at sidde foran fjernsynet og andre skærme. Samtidig har vi fået alle mulige tekniske hjælpemidler både på arbejdet og i fritiden".

"Sukkerindtaget er tilsyneladende ikke steget, men det kan være, det er blevet anderledes fordelt, sådan at børn spiser mere. Men børn i skolealderen er klart dem, der spiser mest. Hvert fjerde barn får f.eks. mere end l00 gram sukker om dagen".

Berit Lilienthal Heitmann fortæller om en række internationale undersøgelser, der tyder på, at overvægt for nogle menneskers vedkommende er en arvelig disposition. Hvis disse mennesker spiser den anbefalede sunde kost, sker der ingenting, men hvis de spiser for fedt, bliver de overvægtige, mens det samme ikke er tilfældet for naboen med den samme fede kost. Noget tyder også på, at for mænd spiller inaktivitet en stor rolle, men ikke for kvinder.

Ved studier af forskellige naturfolk, eller urbefolkninger i Australien og Amerika, har man blandt indbyggerne kunnet se en nærmest eksplosiv stigning i fedme og sukkersyge, når de i løbet af få år er gået fra at slide hårdt for føden over til at kunne købe energiholdig mad i supermarkedet. Det er, som om kroppen ikke kan håndtere overflod uden tilhørende aktivitet.

"Budskabet fra WHO er, at vi må gøre noget ved det nu. Det ville formentlig hjælpe meget, hvis man bare lavede en del af sine hverdagsrutiner om. Vi behøver ikke bruge to timer i en meget travl hverdag, men måske blot tage en ekstra trappe eller tre. Lade være med at tage bussen to stoppesteder, men gå. Tage cyklen, hvis det kan lade sig gøre, i stedet for bilen eller bussen. Hvis man har et kontorjob som jeg, så gøre noget så enkelt som at rejse sig op to minutter hver time. Bare det at gøre noget andet i 16 minutter om dagen end at sidde ned gør, at man sparer et kilo kropsvægt på et år. Vi er simpelthen nødt til at være mere aktive selv og tænke over vor dagligdag og vore rutiner i et samfund, hvor der ikke er noget, der hjælper en på vej", siger Berit Heitmann.

Health News 2000