Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Dobbeltblindtesten - kan man stole på den?

Nogle  ord angående dokumentationen. Almindelige læger fremholder ofte, at moderne farmaka er grundigt undersøgt bl .a. med den såkaldte dobbeltblindtest, mens naturmidler og urtemedikamenter skulle savne tilsvarende god dokumentation. Lindahl (1982) har dog kunnet vise, at 10 tilfældigt valgte lægemidler fra FASS manglede tilfredsstillende dokumentation for dobbeltblindtest. Dertil kommer, at den højt vurderede dobbeltblindtest ikke engang er særlig videnskabelig og korrekt, da forsøgene altid gennemføres på et større antal forsøgspersoner uden at tage hensyn til forsøgspersonernes individualitet og deres individuelle svar på de testede medikamenter.

Ikke engang denne avancerede testmetode, som man kræver som dokumentation for både syntetiske farmaka og urtemedikamenter, er således i ordets fulde betydning - videnskabelig. Der findes næppe nogen bedre metode. På denne baggrund burde den dokumentation, som præsteres af naturlægemidler og den empiri (erfaring), som findes vedrørende dem, kunne accepteres lige så godt, som de mindst lige så usikre dobbeltblindtests.

Der er en anden fordel ved naturmidler og lægeurter. Disse naturlige lægemidler er dele af vort økologiske system. De er i princippet ligesom menneskekroppen opbygget af levende celler med mange af de samme substanser, som f.eks. vitaminer og enzymer. Mennesker kommer på forskellig måde i berøring med urter. Derved opbygger kroppen i hvert fald en beskyttelsesmekanisme mod de ufarlige urters eventuelle skadevirkninger. Sådanne beskyttelsesmekanismer kan vi ikke så godt have udviklet mod nyligt opfundne kemikalier.

Urter har en "helhedseffekt", da alle plantens substanser i deres komplekse mængde og sammensætning virker terapeutisk. Hvis man kræver separat dokumentation af de aktive substanser, indebærer det, at man ødelægger helheden, når man forsøger at fremstille og ekstrahere (udtrække) den aktive substans. De undersøgte substanser, fragmenterne (delene), giver derfor ikke noget kendskab til det, man egentlig ville undersøge, nemlig plantens terapeutiske helhedsvirkning. De dokumentationskrav, der stilles til hele planten, er derfor urimelige. De kunne muligvis stilles til enkelte kemiske substanser. Nye, mere spidsfindige dokumentationsmetoder for at registrere planternes "helhedseffekter" er formodentlig nødvendige. Indtil videre bliver man derfor nødt til at nøjes med den dokumentation, der findes, og som er mulig at fremskaffe, samt erfaringen.

Fra Karl-Otto Alys
Naturlige lægemidler, ISBN 87-985578-0-7, 232 sider, på forlaget Dansk Sundhedstjeneste, pris 249,- kr.

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012