Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Styrketræning og proteinsyntese

De nyeste undersøgelser om proteinbehovet hos sportsfolk og andre præsenteret på American College 2000 

Robert R. Wolfe  (Shriners Burns Institute, Galveston, Texas) oplæg omhandlede manipulation af proteinmetabolismen ved indtag af protein efter træning. Ved styrketræning alene øges proteinsyntese i op til 48 timer, og en proteindegradering øges i op til 24 timer.

Ca. tre timer efter endt træning overstiger graden af degradering selve syntesen, og kroppen er i negativ proteinbalance.

Tilførsel af protein i tidsperioden efter endt styrketræning er derfor en forudsætning for at opnå en net-proteinsyntese og en anabol effekt af styrketræningen.

Proteinsyntesen og den anabole effekt fremmes både ved indtag af protein alene og ved indtag af protein sammen med kulhydrat. Desuden er proteinsyntesen afhængig af musklernes tilgængelighed af aminosyrer som distribueres enten via blodet eller fra degraderet protein. Stigningen i syntesen er proportionel med mængden af tilgængelige aminosyrer.

Wolfe anbefaler indtag af kulhydrat sammen med en mindre mængde protein (6 gram) efter styrketræning. Proteinet skal være af høj biologisk værdi dvs. indeholde essentielle, aminosyrer. Kulhydratindtaget er nødvendigt for at genopfylde glykogenlagrene og proteinindtaget for at opnå hypertrofi.


Proteintilskud 
Sharon L. Miller (Shrines Burn Institute, Galveston, Texas) og Nancy Clark (FACSM Sports Nutrition Brokkene, Brookline, MA) tog i deres oplæg udgangspunkt i flere studier hvor effekten af indtag af proteintilskud i forbindelse med fysisk aktivitet blev gennemgået.

Anbefalingerne for dagligt indtag protein er:
Motionister
 
1,0-1,5 gram pr. kg kropsvæv pr. dag
Eliteidrætsudøvere 
1,2-1,8 gram pr. kg kropsvæv pr. dag
Unge i voksealder
1,8-2,0 gram pr. kg kropsvæv pr. dag
Voksne: hypertrofi
 
1,4-1,8 gram pr. kg kropsvæv pr. dag
Idrætsudøvere: energirestriktion 
1,4-2,0 gram pr. kg kropsvæv pr. dag

Den maksimale mængde som kroppen kan bruge er 2,0 gram pr. kg kropsvæv pr. dag. Miller anbefalte indtag af kulhydrat kombineret med små mængder protein (ca. 6-10 gram) efter styrketræning. Hun fremholdt mælk som en af de bedste proteinkilder (mælk i større mængde kan udløse forstoppelse og allergi), men gjorde samtidig opmærksom på, at proteinkilder bør vælges ud fra individuelle præferencer. Hun pointerede, at indtag af protein i større doser ikke har nogen positiv effekt.

Prisgunstige sojaprotein-, instant mælkeprotein- og valleproteinprodukter kan købes hos velassorterede helsekost- og matasforretninger:

Body Kraft
 90% sojaprotein
Body Plus 63% instant mælkeprotein til vægtøgning
Build Up
 46-52% instant mælkeprotein til vægtøgning
Plus 52 46-52% instant mælkeprotein - velsmagende
Power Sport
 75% instant mælkeprotein til vægtøgning
Amino-Complex Valleprotein 81% instant valleprotein til vægtøgning

Health News 2001

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012