Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Cancer: antibiotika hæmmer udviklingen af tarmfloraen

Den epidemiologiske forskning omkring cancer/kræft og ernæring har givet overvejende modstridende resultater. Der hersker kun enighed med hensyn til frugt og grønt, der skal beskytte mod cancer. Hvordan de gør det, og hvilke planter der bidrager til det i hvilke mængder, er fortsat uklart. Det kan ligge i, at en væsentlig del af det komplekse puslespil hidtil er blevet forsømt: tarmfloraen. Hans Adlercreutz (Helsinki) har set på problemet ud fra et udviklingsbiologisk synspunkt.

Hans hypotese lyder: tarmfloraen er et væsentligt mellemled i vegetabilske fødemidlers sundhedsfremmende virkninger. Planterne har igennem deres udviklingshistorie skabt sig et meget kompliceret og effektivt biokemisk forsvarssystem. For ca. 1-2 mia. år siden (ifølge udviklingslæren i stedet for Skabelsen) lærte bakterierne at forarbejde disse forsvarsstoffer til sig selv og deres respektive værter sådan, at begge parter fik fordel af det. Det er meningen med den samleven (symbiose), der eksisterer mellem os og vores tarmflora. Tarmbakterierne optager phytoøstrogener som lignaner og isoflavonoider fra næringen, anvender dem til deres egne behov, modificerer dem og afgiver dem til deres vært som signalstoffer.

Lignaner og isoflavonoider ligner i deres grundstruktur steroidhormoner. Derfor er det nærliggende at antage, at de har indflydelse på hormonstrukturen. Phytoøstrogenerne, der omsættes i stofskiftet af tarmbakterierne, hæmmer talrige enzymer i steroidstofskiftet som aromatase, 5 alfa-reduktase og 17beta-hydroxysteroid-dehydrogenase. På denne måde formindsker den mængden af østradiol i blodet og dannelsen af toksiske galdesyrer i tarmen. Dermed bremser de fremkomsten af hormonafhængigt voksende tumorer i bryst, endometriet og prostata, og på grund af reduktionen af galdesyrer sandsynligvis også i tarmen.

Flere af disse stoffer giver noget mere at stå imod med!

Indtages der antibiotika, dræber de også de beta-glucosidase-producerende tarmbakterier, som frisætter phytoøstrogener og flavonoider fra deres glycosid-bindinger og muliggør omdannelsen til cancerbeskyttende stoffer. Mennesker og dyr synes derudover også at være henvist til disse stoffer til beskyttelse mod infektions- og koronare hjertesygdomme - i det mindste drager de fordel af dem. Den basale forsyning med phytoøstrogener dækkes - afhængigt af kulturkreds - af soja eller fuldkornsprodukter, hvortil kommer bær, frø og grønsager eller kosttilskud med sojaisoflavoner.

Adlercreutz, H.: Evolution, nutrition, intestinal microflora and prevention of cancer: a hypothesis. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine 1998/217/s. 241-246.


Health News 2001

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012