Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Calcium - dårlig optagelighed nødvendiggør kosttilskud

Derfor har Natur-Drogeriet A/S - Landskendt for naturmidler der virker - ønsket at gøre opmærksom på følgende: 

En forstyrret calcium-homøostase fører til meget alvorlig funktionsforstyrrelser i vitale kropsfunktioner. Nerveprocesser, opretholdelsen af muskelspændingen og koaguleringssystemet kræver et konstant calciumspejl på ca. 100 mg/l. Kommer man under denne værdi, aktiverer organismen umiddelbart calciumreserverne i alle 245 knogler i skeletsystemet for at opretholde sine vitale funktioner.
Det blodcalciumspejl, der opstår ved at calcium stjæles fra knoglerne, elimineres hurtigere end normalt gennem nyrerne i en kompliceret proces, hvori parathormon spiller en central rolle. Calciummangel så at sige "pumper" knoglernes calciumreserve via blodbanen ud af kroppen med urinen. På denne måde tømmes calciumlagrene yderligere, og osteoporosen fremskyndes.
Den sunde person mister gennem afføring, urin og sved hver dag ca. 250-500 mg calcium. Selv ved en optimal calciumtilførsel på 1.500 mg optages kun 500 mg - altså ca. 1/3 - gennem tarmen. I Danmark ligger den officielt anbefalede daglige tilførsel for sunde voksne på 800 mg, men det anses af mange næringseksperter at være for lidt.
Den faktiske calciumforsyning ligger nemlig betragteligt under den anbefalede værdi. Kvinder og ældre mænd optager ved en tilførsel på 400-600 mg kun en brøkdel af det, de har behov for. Hos disse risikogrupper er calciumbalancen negativ!
Moderne kostvaner medfører et betydeligt dagligt calciumtab. To kopper kaffe til morgenmaden kræver egentlig 100 mg ekstra calcium. En relativ overtilførsel af fosfor fører til dannelsen af uopløselige calcium-fosfor-komplekser og forringer calciums biotilgængelighed.
Det er dog næppe muligt at spise en mere fosforfattig kost for at udligne det forstyrrede calcium-fosfor-forhold. Således indeholder færdigsupper, kartoffeltørprodukter og coladrikke særligt meget fosfor (bag betegnelserne E338-341 og E450 gemmer der sig fosfater). I pølsevarer andrager forholdet mellem calcium og fosfor endog kun 0,1:1. Den tilsvarende værdi i modermælk ligger på 2:1.
I mange tilfælde er det ikke muligt at sikre en ligevægtig calciumbalance alene gennem en optimal kost. Et calciumtilskud er derfor ofte nødvendigt, frem for alt i forbindelse med svangerskab. Ellers er knogledannelsen hos barnet i fare. Også under amning har moderen et øget behov for calcium.

Den gennemsnitlige calciumbalance hos en voksen:

Teoretisk beregnet:
Calciumtilførsel 1.500 mg
Calciumoptagelse 500 mg
Calciumudskillelse 500 mg
Calciumbalance 0 mg

Faktisk:
Calciumtilførsel 600 mg
Calciumoptagelse 300 mg
Calciumudskillelse 500 mg
Calciumbalance -200 mg

Vigtigt: Forskellige calciumsalte har forskellig optagelighed. Amerikanske undersøgelser har vist, at det bedst optagelige calciumsalt er calciumcitratmalat
. Optageligheden fremmes desuden af vitamin D. 

Health News - 2001 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012