Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Knogleskørhed - forebyggelse og behandling

Ernæringen spiller en vigtig rolle ved forebyggelse og behandling af knogleskørhed. Man skal sørge for en rigelig tilførsel af calcium og magnesium, samt af spormineraler og vitaminer. Det er også vigtigt for knoglernes sundhed at undgå et permanent syreoverskud. 

Ca. 50 procent af alle kvinder mellem 60 og 70 år udvikler knogleskørhed. Dette er ganske vist genetisk betinget, men kan dog også påvirkes af faktorer "udefra", især kosten.

En vigtig ting er således en rigelig tilførsel af calcium. Efter de nyeste retningslinier fra Det tyske selskab for Ernæring bør unge indtage 1200 mg kalk daglig, voksne 1000 mg. Rent faktisk får de fleste mennesker mindre.

Magnesium undervurderes ofte
Man opnår imidlertid ikke en positiv effekt på knogletilstanden alene ved en høj tilførsel af calcium. Magnesium spiller også en stor rolle for knoglestabiliteten. Dette er et vigtigt aspekt, eftersom mange mennesker ikke får de 3-400 mg daglig, som ernæringsforskerne siger, vi har behov for. 

Også sporelementer er essentielle for opbygningen af den organiske del af knoglematrixen. Her er især zink, kobber og mangan vigtige. Ifølge moderne undersøgelser er de relevante doser 15 mg zink, 5 mg mangan og 2,5 mg kobber daglig.

Andre vigtige faktorer er fluor og vitaminer, især vitaminerne D, K, C og B6. Et permanent syreoverskud i kosten kan også gribe ind i knoglestofskiftet.

Derved sker der først en formindskelse af den intracellulære "pufferkapacitet" og til sidst en frisættelse af mineraler fra knoglerne. Gennem optagelsen af basisk virkende næringsmidler hhv. basisk virkende mineraltilskud kan tabet af knoglesubstans modvirkes. Særligt effektive er mineraler, der tilføres i form af citrater.

Soja hjælper dobbelt
En anden grundpille i en sund ernæring til opretholdelsen af knoglemassen er en tilstrækkelig tilførsel af aminosyrer. Isoflavon sojaprotein har her en god effekt. Erstatningen af animalske proteiner med soja førte i en undersøgelse til en tydelig formindskelse af calciumudskillelsen gennem nyrerne.

Men en anden virkning er endnu vigtigere for forebyggelsen og behandlingen: soja indeholder en stor mængde isoflavoner, som har en østrogenlignende virkning. Den knoglefæstnende virkning af sojaprodukter i store mængder er dokumenteret.

Ref.: 
Rodan og Martin (2000) Science 289, 1508-14.
Arjmandi et al. (1998) Am. J. Clin. Nutr. 68 1364S-8S
Potter et al. (1998) Am. J. Clin. Nutr. 68 1375S-9S
Alekel et al (2000) Am. J. Clin. Nutr. 72, 844-52
Wong (1999) Third International Symposium on the role of soy in preventing and treating chronic disease, Washington Oct. 31-Nov. 3
Prestwood et al. (1994) J. Clin. Endocrinol. Metab. 79, 366-371.
Duursma et al. (1992) Growth Regulation 2, 101-107

Health News 2001

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012