Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Læger ved for lidt om kost

Eksperter ved udmærket, at mange mennesker med forskellige sygdomme kan få det bedre ved kostomlægning. Hvorfor stilles der ikke flere krav fra sundhedsmyndighederne?

Hvorfor finder vi os i, at lægerne ikke vil lære noget om kost? Hvorfor interesserer det dem ikke, selv om der er talrige undersøgelser og forskningsresultater, der viser, at mange mennesker med forskellige sygdomme kan blive raske eller forbedre deres tilstand, hvis de får en rigtig kost eller evt. undlader/skærer ned på nogle fødemiddelgrupper? Mine tanker siger mig, at lægerne er bange for, at de skal blive arbejdsløse, og/eller at de er i lommen på medicinalfirmaerne.

Bivirkninger
Ved et foredrag arrangeret af Migræneikerforeningen på Skejby Sygehus 12/11 med praktiserende læge Erik Skovenborg, var der intet nyt om migrænebehandling. Auditoriet var fyldt til randen med folk med ondt i hovedet. Alle fylder sig med den gængse smertestillende medicin, som ikke virker, og derudover har alle bivirkningerne. Der bliver kun snakket medicin, konsulenten fra foredragets sponsorerende medicinalfirma er der også.

Kost bliver kort berørt som sædvanligt med rødvin, marinerede sild, ost, det tredje krydderi osv. Udelukkelse af fødeemner bliver frarådet og nærmest latterliggjort som noget pjat, det ikke er til at finde ud af. Hvem er det, der ikke kan/vil finde ud af det? Lægerne har ikke lyst, men vi er heldigvis nogle, der tager sagen i egen hånd, uddanner os og sætter os ind i sagerne.

Jeg har selv lidt af migræne 2-3 døgn ad gangen, flere gange om måneden, siden jeg var en stor pige. Da jeg blev 48 år, fik jeg mulighed for at starte med at læse ernæring, anatomi og fysiologi. I to år slugte jeg lærebøgerne, rapporter, afhandlinger o.lign., samtidig undgik jeg konsekvent mælkeprodukter og gluten i min kost - og vupti - min hovedpine forsvandt. Mine sidste symptomer blev indkredset undervejs, så jeg i dag lever uden mælkeprodukter, gluten, soja og diverse tilsætnings-, smags- og farvestoffer. Jeg laver al mad af friske råvarer.

I dag har jeg ingen anfald, når jeg passer min diæt. Jeg har fået et helt andet liv, men det er også lige så sikkert som amen i kirken, at jeg ryger ned med nakken, hvis jeg får noget, jeg ikke kan tåle. Min kost er selvfølgelig udredt, tilpasset og sammensat, så jeg får de næringsstoffer, min krop har brug for. Det er slet ikke så svært at finde ud af, når bare viljen og vejledningen er der.

Jeg er, hvad det etablerede system kalder "alternativt" uddannet. Det er jeg glad for, da der ingen bindinger og fordomme er. Vi kan desværre ikke "anerkendes" og bruges af diætisterne, fordi vi ikke er uddannet i den etablerede verden. Hvem forhindrer det? Når nu lægerne ikke lærer noget om kost, burde der gives mulighed for, at andre kan komme til.

Undskyldninger
Tilbage til foredraget/spørgetiden med Erik Skovenborg. Jeg sagde: "Jeg kan holde mine anfald væk ved at leve på diæt". Skovenborg tog ordet ud af munden på mig og snirklede sig atter ind i forklaringer og undskyldninger om, at læger ikke er gode til det med kost. Folk i øvrigt reagerede med et nik, men ingen reagerede med yderligere spørgsmål. Kun en kontaktede mig kort bagefter. Folk må jo kunne lide at have hovedpine.

I øvrigt drejer rigtig kost sig ikke kun om migrænepatienter. Eksperterne og forskerne ved udmærket, at gigtpatienter, folk med hjerte-/karsygdomme, allergikere, astmapatienter, folk med mave-/tarmproblemer og mange flere kan bedres eller blive raske ved hjælp af kostomlægning. Hvorfor stilles der ikke flere krav fra sundhedsmyndighedernes side? Man kan vejlede sukkersygepatienter med kost - hvorfor så ikke også alle de andre med andre sygdomme? Hvad kunne samfundet ikke spare? Hvem bremser det?

Kilde: Af ernæringskonsulent Kirsten Fillipsen Jensen, Hornslet.

Health News 2000