Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Cancer af essentielle aminosyrer

Tager svovl-elskende bakterier i tarmen overhånd, kan det have ubehagelige følger. Så er tarmen hos colitis-ulcerosa-patienter i 96 procent af tilfældene beboet af sådanne bakterier. Én stamme har sågar specielt tilpasset sig til at leve i en betændt tarm, dvs. hvor der er hyppige diarrétilfælde. En arbejdsgruppe, ledet af den britiske mikrobiolog John Cummings gør mikroberne ansvarlige ikke blot for inflammatoriske tarmsygdomme, men også for tarmkræft.
Under den bakterielle fermentation i næringsrester i tyktarmen opstår der kortkædede fedtsyrer, brint og kuldioxid. De kortkædede fedtsyrer, frem for alt butyrat, er nødvendige for tarmcellerne. Brint og kuldioxyd bliver delvis ført ud af organismen og delvis forbrugt af metanogene bakterier, der heraf danner uskadeligt metan.
Ved undersøgelser af menneskelige tarmgasser bemærkede teamet, at der hos nogle testpersoner kun fandtes meget lidt brint. Desuden udskilte nogle meget, andre overhovedet intet metan. Gådens løsning: sulfat-reducerende bakterier forbruger brinten og fortrænger de metandannende stoffer, som også har brug for den. Som sulfatkilde tjener slutprodukterne af de svovlholdige aminosyrer methionin og cystein. Ved tilstedeværelse af brint reducerer bakterierne sulfat til sulfit og dette videre til svovlbrinte, to toksiske forbindelser.
Frem for alt kød indeholder svovlholdige aminosyrer, som gælder som essentielle. En øgning af kødandelen i forsøgspersonernes kost øgede sulfitmængden i afføringen i samme forhold. Dermed fik den igen og igen iagttagne øgning af antallet af tarmkræfttilfælde ved højt kødforbrug en plausibel biokemisk forklaring ligesom den lavere forekomst hos vegetarer.
Planteprotein indeholder ganske vist også svovlholdige aminosyrer, men Cummings mener, at de samtidig fortærede kulhydrater fremmer en gunstigere tarmflora, som udnytter aminosyrerne til proteinsyntesen og ikke til sulfitdannelse og fortrænger dannerne af svovlbrinte.
(Vines, G.: A Good Feeling. New Scientist, v. 8.8. 1998/a-o). 

Health News 1998

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012