Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Crohns sygdom gennem kvægets paratuberkulose

Crohns sygdom er en betændelsessygdom, der kan angribe alle afsnit af fordøjelseskanalen, fra spiserøret til anus. For det meste optræder den dog ved overgangen fra tyndtarm til tyktarm. De angrebne lider af smerter i højre underbug, diarré, feber og vægttab. Sygdomsforløbet ligner kvægparatuberkuloses så meget, at man allerede omkring århundredeskiftet formodede, at der var en sammenhæng. Paratuberkulose, en over hele verden udbredt tarmsygdom hos drøvtyggere, udløses af Mycobacterium paratuberculosis.
I lang tid lykkedes det ikke på overbevisende måde at påvise denne sygdomsvækker hos Crohn-patienter. Problemet består frem for alt i, at bakterierne optræder hos mennesker i en form, der ikke kan erkendes med den klassiske mikrobiologis metoder. Andre former vokser så langsomt, at de ofte må dyrkes igennem flere år, før det er muligt at påvise dem. Først PCR (Polymerase-Chain-Reaction) tillader at identificere selv de ringeste mængder af DNS-fremkaldere inden for kort tid, ligegyldigt hvilken bakterieform der foreligger.
En syvårig dreng fik i 1988 fjernet nogle forstørrede lymfeknuder i halsen. Man kunne med de dengang til rådighed stående metoder ikke påvise mycobakterier. 5 år senere klagede drengen over mavesmerter, diarré, vægttab, lethargi og arthritis. Efter at der var blevet stillet diagnosen Crohn sygdom, blev de tidligere fjernede lymfeknuder undersøgt endnu engang ved hjælp af PCR - denne gang med positivt resultat. Da mycobakterier udskilles gennem mælken, formoder lægerne, at drengen er blevet inficeret af at drikke mælke.
Desuden foreligger der beretning om, at sygdomsfremkalderne også overlever pasteurisering (D. Miller et al.: IS900 PCR to detect Mycobacterium paratuberculosis in retail supplies of whole pasteurized cow's milk in England and Wales. Applied and Environmental Microbiology 1996/62/s. 3446-3452).
For en sammenhæng mellem de to sygdomme taler, at i områder, hvor kvæget hyppigt lider af paratuberkulose, optræder der flere tilfælde af Crohns sygdom (Canadian Journal of Gastroenterology 1996/10/s. 173-7). Samtidig foreligger der spredte beretninger om, at ordineringen af tuberkulose-antibiotika kan betyde en lindring, ja, ligefrem en helbredelse af sygdommen.
 

Kilde: Clinical Microbiology Reviews, 1989/2/a-o

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012