Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Mælkeallergi viser sig tidligt

Angivelserne om udbredelsen af komælkallergi svinger mellem 0,5 og 7,5 procent, alt efter art og alder af de undersøgte grupper og den anvendte diagnostik. Voksne lider langt sjældnere, men til gengæld længere af denne allergi. Forskerne fører forskellene tilbage til to faktorer: for det første kan de allergifremkaldende proteiner lettere passere gennem tarmvæggen hos spædbørn, for det andet konsumerer spædbørn forholdsvist mere mælk. For at få en tilsvarende mængde som spædbørn skulle en voksen drikke 6-8 liter mælk daglig. Hos voksne rammes frem for alt åndedrætsvejene og huden. Sjældnere optræder der gastrointestinale symptomer, der er typiske i barnealderen.
Ofte er det kun enkelte mælkeproteiner, som den allergiske ikke kan tåle. F.eks. er 60-80 procent af de mælkeallergiske småbørn overfølsomme over for valleproteinet beta-lactoglubolin. Det er det protein, der i forsøg tilskrives den højeste allergiske styrke. Beta-lactoglubolin findes kun i drøvtyggeres mælk, ikke i modermælk. Med stigende alder tiltager overfølsomheden over for casein. Grunden til det forskellige mønster hos voksne og børn ser forskerne i, at voksne spiser mindre mælk og flere mælkeprodukter med koncentrerede casiner, som f.eks. ost. Spædbørn får derimod ikke sjældent spædbørnsernæring, der er blevet beriget med valleprotein. Casein er varmestabilt, men ikke artsspecifikt. Derfor skal patienter med casein-allergi undgå mælk og opvarmede mælkeprodukter fra alle dyrearter. Ved en allergi af valleprotein tåles derimod mælk fra alle dyrearter og mange mælkeprodukter.
(Stöger, Wüthrich, B.: Type I Allergy to Cow Milk Proteins in Adults. International Archives of Allergy and Immunology, 1993, a-o).
 

Health News 1998