Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Homogenisering fremmer allergier

Nogle danske forældre opdagede, at deres børn kun reagerede allergisk på mejeriteknisk behandlet mælk, men derimod tålte ubehandlet mælk direkte fra bondegården. Dr. Poulsen og medarbejdere undersøgte derfor i en musemodel, hvilken indflydelse fedtindhold, homogenisering og varmebehandling af komælk har på forekomsten af et anafylaktisk chok.
Forskellige mælkeprøver blev testet intravenøst på i forvejen sensibiliserede gnavere. Homogeniseringen øgede allergeniteten af mælk med 3,5 procent fedt med det 20-dobbelte i forhold til ubehandlet mælk. Med stigende fedtindhold i den homogeniserede mælk steg også dens allergenitet. Fedtindholdet i den ubehandlede mælk havde ingen indflydelse. 20 minutters kogning sænkede allergeniteten i den homogeniserede mælk.
Forskerne forklarede disse resultater med, at caseinet foreligger således i den ubehandlede mælk, at mange af dens antigene centre er skjulte. Ved homogeniseringen lagrer caseinet og valleproteinet sig i membranerne på de nydannede fedtkugler og præsenterer hidtil skjulte antigener på overfladen. I blodet bliver disse antigener bundet af immunglobulinerne i mastcellerne. Cellerne frisætter derpå stoffer, som udløser den allergiske reaktion. Jo flere homogeniserede fedtkugler, der er indeholdt i mælken, desto stærkere bliver den allergiske reaktion.
Tilføjelse:
En klinisk pilotundersøgelse med 5 børn støtter resultaterne i dette dyreforsøg: ved bestående mælkeallergi udløste ganske vist også ikke-homogeniseret mælk reaktioner, men dog i langt mindre målestok.
Især ved fremstillingen af modermælkserstatning kan homogeniseringen bidrage til opståen af allergier. For at forebygge en komælksallergi synes det derfor at være bedst at undgå at anvende homogeniseret mælk til spædbørnsernæring.
(Poulsen, O. M. et al.: Effect of Homogenization and Pasteurization on the Allergenicity of Bovine Milk Analysed by a Murine Anaphylactic Shock model, Clinical Allergy, 1987, a-o). 

Health News 1998

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012