Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Slamregler skader eksport og folkesundhed

Miljøvirksomhed advarer 

Miljøministeren cementerer en gammeldags teknologi, når han holder fast i, at en spredning af det stærkt forurenede slam på landbrugsjord er den miljømæssigt bedste løsning, siger adm. direktør Ole Rendbæk.

Svend Auken svigter dansk milljøindustri, når han nægter at presse den ganske vist dyrere, men miljømæssigt bedste løsning til slambehandling, nemlig afbrænding med energiudnyttelse, igennem i Danmark, som er bagud teknologisk på området i forhold til resten af Europa.

Miljøministeren har underskrevet en slambekendtgørelse som strammer op på de eksisterende regler. Det bliver f.eks. forbudt for kommunerne at lægge de bakteriebefængte og tung-metalholdige slambjerge frit på markerne.

Fra 1999 skal det placeres i slamhoteller -store betonbeholdere - ved spildevandsrense-
anlæggene, indtil det kan bringes ud på markerne.
Råslam må ikke længere spredes på markerne, og mængden pr. hektar er reduceret. Men der er ikke ligesom i Norge og USA krav om hygiejnisering - drab af bakterier - af slammet.
Og så ønsker landbruget ikke at anvende slammet, hvis det ikke - godkendes til økologisk landbrugsjord, og det forbyder EU's regler.
Ole Rendbæk frygter, at Svend Auken sætter Danmarks voksende økologiske jordbrug på spil, hvis han medvirker til, at bevidste grønne forbrugere kan sætte spørgsmålstegn ved danske øko-fødevarer.
Svend Auken får meget svært ved at overbevise EU-kollegerne om, at slam er godt nok til økologiske markeder, især fordi han for en god ordens skyld er nødt til at medbringe Miljøstyrelsens egne rapporter om miljøfremmede stoffer i slammet. 


Analyser fra spildevandsslam tre steder i landet viser alle forekomster af PAH, detergenter fra vaskemidler og plastblødgørere, som mistænkes for at skade mænds sædkvalitet - det er stoffer, som kan optages og akkumuleres i dyr eller siver til grundvand, vandløb og søer.
Udover tungmetaller indeholder slammet salmonella, colibakterier og stafylokokker.
De fleste dør senest otte måneder efter udspredning, men kan holde sig i live op til 14 måneder.
Derudover er der vira, der kan give børnelammelse, smitsom leverbetændelse og tarminfektioner samt ormeæg, som bændelorm, spoleorm, piskeorm og hundeparasitter, hvoraf de fleste dør efter ni måneder, men nogle kan holde sig 
i live i flere år. God appetit.


Health News 1999.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012