Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Fiskeolie – er det farligt?

En opsigtsvækkende norsk doktorafhandling påpeger, at det kan være farligt at spise fiskeoliekapsler med et højkoncentreret indhold af fiskeolie. Undersøgelsen viste, at høje doser af koncentreret fiskeolie (omega-3 eller n3) kan være direkte skadeligt for hjerte og kredsløb.
Odd Johansens doktorafhandling er baseret på et forsøg med deltagelse af 500 personer med hjerte-karproblemer. Undersøgelsen viste, at når man gav patienterne 6 kapsler daglig med højkoncentreret fiskeolie - en dosis som tidligere undersøgelser har fundet optimal - medførte det en fordobling af hjertekramper hos denne patientgruppe.
Det er første gang en undersøgelse viser, at omega-3 ikke udelukkende er godt for hjertet. Den svenske læge Tom Saldeen har skrevet bogen "Fiskeolier og sundhed", og ifølge ham bør man ikke købe fiskeoliekapsler, hvor indholdet af omega-3 fedtsyrer er over 38%.
- Kemisk ændrede præparater indeholder en højere koncentration af EPA og DHA, men på bekostning af andre fedtsyrer og nyttige stoffer, der forhindrer harskning, de såkaldte antioxidanter, siger han. Ifølge Tom Saldeen hører kemisk koncentreret fiskeolie til de ustabile olier, og det er ingen sikkerhed, at kapslerne ikke smager harsk. Forharskningen kan foregå efter olien er indtaget, og så er man lige vidt.

Fisk er sundt, men kun de magre - igen og igen afslører kontrol farlige stoffer, som er fundet i fiskeolie, f.eks. dioxin.

Følgende pesticiderester er fundet i danske fisk:
DDT, alpha-HCH, HCB, dieldrin, lindan, PCB, beta-HCH, heeptep, aldrin.

Fakta om DDT og toxaphen

DDT: DDT's opfinder Paul Müller fik i 1948 Nobelprisen for sin opfindelse. Insektgiften har siden anden verdenskrig været brugt som luse- og bekæmpelsesmiddel og til bekæmpelse af træborende biller i gran- og frugtplantager. DDT ophobes og koncentreres i fødekæden. DDT blev forbudt i Danmark i 1984.

Toxaphen: Toxaphen blev tidligere brugt i USA som insektgift i bomuldindustrien. I dag bruges det i U-landene, Østeuropa og Rusland. Stoffet er svært at lokalisere, men blev er blevet opdaget i fisk via forfinede målemetoder. Ingen kender stoffets farlighed til bunds. Toxaphen har en kræftfremkaldende virkning på lever og skjoldbruskkirtler, påvirker nervesystemet og den hormonelle balance. Forskere har mistanke om, at børns nervesystem er særligt udsat. 

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012