Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kvaksalveri for idioter 2

Af Finn Yde Thomassen, cand. mag., FMA 

Det må da vist kaldes bevist at smide med sten, når man selv bor i glashus, når hr. E. Krøyer (27/5) beskylder organist Niels Åge Bundgård for at være uforskammet i sit indlæg tidligere (19/5), vedrørende akupunktur og læger.
At hr. Krøyer har været ude for uforklarlige bivirkninger efter akupunktur må stå for egen regning og placeboeffektens store virkning. Jeg har nu siden begyndelsen af 1970'erne beskæftiget mig med praktisk akupunktur - de sidste 16 år på heltid - og har ikke oplevet bivirkninger af nævneværdig karakter.
Hr. Krøyer er bange for, at enhver idiot kan behandle med akupunktur - det kan faktisk godt ske, at den påstand er rigtig, han kunne da prøve selv at købe sig et sæt nåle og se, om der ikke kommer positiv virkning.
Der er al mulig grund til at rose vore læger, de fleste trænger til det, fordi den tidligere autoritetstro er ved at være en saga blot hos nutidens patienter.
Men der er ingen garanti for, at en læge måske kun med et enkelt weekendkursus skulle være bedre til nålestik end den "idiot", der har en lang - og erfaringsmæssig givtig - oplevelse af akupunkturens virkninger gennem sin dagligdag.
Akupunktur virker, uanset om det er en kvaksalver med eller uden lægeeksamen, der udfører den. Man kan da heller ikke påstå, at en kodimagnyl kun virker, hvis den er lægeordineret.
Det er dejligt og på høje tid, at man nu begynder at tage alternative behandlingsmetoder alvorligt i den almindelige sygdomsbehandling - måske nok lidt sørgeligt, at det sker, fordi politikere ser en økonomisk gevinst deri, men alligevel.
Jeg håber og tror, at der trods alt er en udvikling i gang i retning af et bedre samspil mellem det etablerede system og de mange alternative behandlere - ikke mindst på grund af tilfredse patienter, som melder tilbage til egen læge efter f.eks. akupunkturbehandling med god virkning.
Det kræver selvfølgeligt et nyt syn på helheden i sygdomsbehandling og mindre skelen til brødnid og akademisk højrøvethed.

Health News 2000