Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Salmonella - stadig problemer, men færre syge - kun 60.000 årligt

Salmonellafaren er atter kommet i fokus, efter at to mennesker i landsbyen Ejstrupholm er døde af at spise kiksekage med rå æg. Faktisk kan man konstatere et markant fald i antallet af sygdomstilfælde forårsaget af salmonella. Det fremgår af en opgørelse fra Dansk Zoonosecenter, der også taler om "Ejstrupholm-effekten". Siden årsskiftet 1999/2000 har 40% færre mennsker været syge af salmonella Enteriditis, der overvejende findes i æg.
Det er den rigtige vej, det går, når man tager Forbrugerstyrelsens oplysninger fra 1989 til indtægt, da det blev oplyst, at der var registreret 100.000 akutte mavetilfælde.
Hovedkilder til forurening af levnedsmidler med sygdomsfremkaldende bakterier er afføringen fra dyr og mennesker og fra jord.
De sundhedsfarlige bakterier kan deles op i to grupper:
Dels bakterier, der i sig selv er sygdomsfremkaldende og derfor kan fremkalde en infektion, og dels bakterier, der under deres vækst danner et giftigt stof, et toksin.
Ofte forekommer de alvorligste forgiftningstilfælde, hvor der tilberedes mad i store portioner, som er blevet afkølet for langsomt eller opbevaret for lunt.
Musetyfus er f.eks. fremkaldt af salmonella-bakterien. Sygdommen er almindelig hos dyr. Bakterierne udskilles gennem afføringen, og mennesker kan smittes ved at spise kød, mælk og æg, der stammer fra dyr - også hos raske. Streptokokker kan være årsag til betændelsestilstande.
Til den anden gruppe bakterier, der kan fremkalde en madforgiftning, hører stafylokokker. I modsætning til salmonella kan den gift, som stafylokokkerne frembringer, overleve en opvarmning af maden. Bakterierne findes ofte i bylder, i betændelse i næse og øjne og i bulne fingre. En forgiftning kan være meget alvorlig.
Men der findes også nyttige bakterier, f.eks. mælkesyrebakterier, som mejerierne bruger. Og helsekost- og matasforretninger sælger bl.a. som en meget sund mælkesyrebakteriedrik med 10 forskellige sunde mælkesyrebakterier og kapsler med 1-3 slags mælkesyrebakterier. Og der findes forrådnelsesbakterier, der omdanner døde planter til plantenæringsstoffer.
Bemærk: 107.000 salmonellabakterier kan blive efterladt på en telefon af hænder, der ikke vaskes (Kilde: Time Magazine).
 

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012