Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vitamin-fattige argumenter om kost

"Jeg har ved Gud aldrig mødt nogen i bussen, som er ved at dejse om på grund af jernmangel eller har skørbug med sår på kroppen og i ansigtet. Folk ser faktisk rimeligt sunde ud«.
Sætningen, som stammer fra B.T.s helsetillæg 8. oktober, er serveret af Orla Zinck, forfatter til en ny bog om vitaminer og mineraler.
Den kække formulering vil nok få mange læsere fil at trække på smilebåndet, men hos mig vækker den bekymring.
Disse tre linier viser nemlig med skræmmende præcision, hvor smalsporet visse danske kosteksperter tænker.
Befolkningens sundhedstilstand skal tilsyneladende helt ud på overdrevet, før der skal kaldes til handling.
Der skal sygdom og død ind som bevismateriale, før fagpersoner som Orla Zinck nødtvungent vil medgive, at mange danskere mangler vitaminer og mineraler.
Vi skal se problemer som skørbug, før eventuel mangel på C-vitamin kan komme på tale.
Men sandheden er, at en person sagtens kan have marginal mangel på et eller flere næringsstoffer og dermed - trods et nok så sundt udseende - forhøjet risiko for kroniske sygdomme som åreforkalkning og kræft.
Når Orla Zinck hævder, at vi kan dække vores behov for C-vitamin med fire skiver peberfrugt på ostemaden, har han ud fra danske kostanbefalinger ret.
Men i USA er man nået frem til en anden konklusion. Her har forskere fundet frem til, at et normalt menneske med overvejende sandsynlighed behøver fire gange så høje C-vitamindoser end hidtil antaget for at være dækket bare nogenlunde ind.
I øvrigt - hvis vi danskere virkelig fik de næringsstoffer, vi behøvede, hvorfor er vi så plaget af kræft, åreforkalkning, hjertesygdom, allergi, barnløshed og alle de andre ting, vi må lægge krop til?
Jeg har igennem de sidste ti år haft mulighed for at følge den internationale ernæringsforskning fra sidelinien, og jeg er virkelig forbløffet over, at den danske fremstilling af denne forskning er så unuanceret.
Jeg kan bare sige, at jeg ikke tager nogle chancer.
Ud over min daglige frugt og grøntsagerne supplerer jeg med vitaminpiller. For det er ikke - som Orla Zinck hævder - spild af penge.

Kilde: Bjørn Falck Madsen

Health News 2000