Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hormonkød giver øget kræftrisiko

Fund af ulovlige hormoner i europæisk oksekød svækker EU i kampen om amerikanske hormonbøffer. EU's og internationale forskeres frygt for, at hormoner er kræftfremkaldende, har delt USA og EU i en handelsstrid i over 12 år.

"I målrettede aktioner kan antallet af positive prøver i nogle EU-lande komme helt op på 50-60 procent, men det giver dog ikke det helt rigtige billede. Hvis vi kombinerer den viden, vi har, så er vores bedste bud, at op til fem procent af alt kvæg i EU får hormontilskud", siger dr. Leendert van Ginkel fra EU's referencelaboratorium for restkoncentrationer af hormoner.

"Snesevis af illegale hormoner bliver brugt i EU, og antallet af aktive sammensætninger ændrer sig uafbrudt, hvilket er blevet afsløret af EUs nationale referencelaboratorier. Ud over kønshormoner og kønshormonlignende stoffer bruges der også thyadeahormoner, corticosteroider og betablokkere, enten i egen form eller i 'smarte' kombinationer", skriver doktor Rainer W. Stephany i en rapport, som han præsenterede i sommer i forbindelse med et foredrag i København om de illegale hormoners indvirkning på helbredet.

Mistanke om kræftrisiko
Usikkerheden omkring det europæiske kød kan gøre det sværere for EU at opretholde sit importforbud mod amerikanske hormonbøffer, og det kan få enhver kvægfarmer i Texas til at gnide sig i næverne. I over 30 år har amerikansk landbrug brugt hormoner til at fremme dyrenes optagelse af føde for at øge produktionen af kød og mælk.
Blandt internationale forskere skaber det illegale hormonbrug i EU dog bekymring. Man er nemlig overbeviste om, at af kønshormoner i fødevarer er yderst sundhedsfarligt.

"Der er ingen tvivl om, at indtagelsen af hormoner fra kødkvæg øger risikoen for kræft betydeligt. Det videnskabelige grundlag for et forbud mod brugen af hormoner er overvældende", siger den anerkendte amerikanske miljøprofessor, doktor Samuel S. Epstein, fra Illinois Universitets Medical Center i Chicago.
Epstein er formand for den amerikanske organisation Cancer Prevention Coalition
 og har med over 40 års videnskabelig erfaring bag sig flere gange forsvaret EUs hormonforbud overfor verdenshandelsorganisationen, WTO. Ifølge Epstein er der en klar sammenhæng mellem livslang indtagelse af hormoner og forekomsten af især brystkræft.

Det samme mener Henrik Leffers, der er forskningsleder på Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion. Han siger dog, at der ikke findes nogle endegyldige beviser på, at der er en sammenhæng mellem hormoner og kræft.
"Men vi ved, at der i USA er en markant overhyppighed af bryst- og prostatakræft, og at de to kræftformer hænger sammen med hormoner. Vi kender ikke årsagen til den store forskel på hyppigheden i Europa og USA, men ved, at alt amerikansk oksekød er hormonbehandlet, og at amerikanerne er mere eksponeret for hormoner via fødevarer end forbrugerne i EU", siger Henrik Leffers.
Og selv om det ikke er endegyldigt bevist, at kønshormonerne kan være kræftfremkaldende, så mener han, at det burde forbydes at give hormoner til dyr i landbruget.
"Det burde være uden for enhver diskussion, at man ikke skal tilsætte hormoner til den mad, vi spiser. Jeg er overbevist om, at det er sundhedsskadeligt. Der er så meget evidens i den videnskabelige litteratur, der peger på, at der vil være en risiko ved at gøre det", siger Henrik Leffers.
En række forskere peger på en klar sammenhæng mellem hormonkød og bryst- og prostatakræft. Det har fået EU til at forbyde import af oksekød fra USA, hvor næsten alt kødkvæg behandles med kønshormoner. De nyeste tal fra WHOs kræftforskningscenter, IARC, viser, at flere amerikanere end europæere får bryst- og prostatakræft.

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012