Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hormontilskud til kvinder er farlige

Amerikanske undersøgelser HERS og ERA havde til formål at opklare, om hormontilskud kunne forebygge nye blodpropper hos hjertesyge kvinder.
I HERS, verdens første dobbeltblind undersøgelse af hormontilskuds effekt på hjertesyge, deltog 3.000 kvinder. Halvdelen fik østrogen, den anden halvdel placebo. Kvinderne blev i gennemsnit fulgt i tre år. Til forskernes store forbavselse afslørede undersøgelsen en overdødelighed blandt de kvinder, der havde fået hormoner. Kvinderne døde indenfor det første år. Kritikere af undersøgelsen siger nu, at undersøgelsen skulle have løbet over en længere årrække for at vise en effekt af hormontilskud.
I ERA-studiet deltog ca. 300 kvinder. Resultatet af undersøgelsen var, at hormontilskud ikke kan forebygge nye blodpropper.
WOMEN HEALTH INITIATIVE STUDY, WHI, er et 10-årigt hormon- og kostforsøg støttet af de amerikanske myndigheder. Mere end 40.000 raske kvinder deltager. En stor gruppe får hormonbehandling, mens en mindre gruppe fungerer som kontrolgruppe. En to-års opgørelse af WHI viste for nylig, at de kvinder, der får hormoner får flere blodpropper end kvinder, der ikke tager hormoner. Der kan dog være tale om en statistisk tilfældighed. Alligevel har det fået lederne af projektet til at advare deltagerne om, at hormonerne måske øger risikoen for hjerte/karsygdomme.
Mindst 30 observationsundersøgelser har vist, at amerikanske kvinder, der tager hormontilskud, har færre hjerte/karsygdomme end kvinder, der ikke tager hormoner. Undersøgelserne har bare den indbyggede fejlmulighed, at det hovedsagelig er de veluddannede og velbjærgede amerikanske kvinder, der tager hormoner. Denne gruppe er kendt for at leve sundt. De ryger ikke, de drikker ikke, de motionerer og de spiser sundt. Det kan derfor ikke udelukkes, at det er deres levevis, der forebygger hjerte/karsygdomme og ikke hormontilskuddet.

Health News 2001

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012