Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kræftens Bekæmpelse afslører utilfredshed med dansk kræftbehandling

Kræftens Bekæmpelse har fået foretaget en undersøgelse af, hvilken tillid danskerne har til kræftbehandlingen. Blandt de 1.100 personer konstateredes der en dyb mistillid til, at det danske sundhedsvæsnen giver den bedst mulige kræftbehandling, og 58 procent mente, at behandlingen er bedre i Sverige og Tyskland. Undersøgelsen giver anledning til bekymring. Til Jyllands-Posten siger cheflæge Anne Thomassen, at det betyder, at mange møder op fra første øjeblik med negative forventninger og gør sig unødige bekymringer. "Mistilliden breder sig på grund af de mane historier om patienter, der føler sig svigtet og opgivet af det danske system og derfor søger til udlandet", siger cheflægen.

Sundhedsminister Arne Rolighed er ikke overrasket. Han mener, at den senere års kritiske diskussion har været med til at give et negativt billede af den danske kræftbehandling, men at der i dag ikke er belæg for, at kræftbehandlingen er ringere i Danmark end i Sverige.

Samtidig har Sundhedsstyrelsen offentliggjort de nye 1997-tal for kræftbehandlingen i Danmark. De viser, at forekomsten af tilfælde er steget i de seneste 10 år. Dog må man tage i betragtning, at der er blevet flere ældre, og at risikoen for at få kræft for mænd uændret, mens den er steget for kvinder.

Lungekræft: faldende tendens for mænd, stigende for kvinder med stagnation i stigningstakten i de senere år. Hovedårsag er rygning, og ca. dobbelt så mange mænd som kvinder får lungekræft.

Brystkræft hos kvinder: meget svagt fald fra 1996 til 1997. Det er den hyppigste kræftform overhovedet bortset fra anden hudkræft.

Kræft i kvindelige kønsorganer: generelt uændret tendens, men især et fald i raten for livmoderhalskræft, hvad der tilskrives den organiserede screening for forstadier til kræft.

15.496 kvinder blev i 1997 ramt af kræft mod 14.160 i 1988. Samtidig fik 14.161 mænd kræft i 1997 mod 13.519 i 1988.

Juni 2001

Health News 2001