Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Problemer med kliniske undersøgelser

For at gennemføre en pålidelig klinisk kontrolleret undersøgelse kræves det, at antallet af undersøgte personer andrager ca. 100. Hvad nu, hvis man ikke kan finde så mange patienter, fordi sygdommen er sjælden? Eller hvis patienten har flere sygdomme, som påvirker behandlingen på forskellig måde? Så er der ikke længere den "sikre basis", som man mener, klinisk kontrollerede forsøg giver. Eksempelvis kan nævnes, at man i de første placebokontrollerede forsøg over syresekretionshæmmende behandling af mavesår altid udelukkede patienter, som fik ikke-steroide antiinflammatosriske lægemidler (NSAID). Det var derfor ejendommeligt, at det første forsøg med syrehæmmende behandling af disse patienter ikke blev udført over for placebo, men over for et mucosabeskyttende lægemiddel, der også kun var evalueret på ulcuspatienter, der ikke fik NSAID. Det kan ikke undre, at de to behandlinger blev fundet ligeværdige, men vi ved forsat ikke, om de er effektive eller ej.

Se også artiklen "Placebo-effekten virker!" og "Calcium - meget mere end "placebo"" under Genvej til livet!

Et andet problem er den såkaldte publikationsbias, altså den skævhed der kan opstå, fordi ikke alle undersøgelser offentliggøres. Et meget stort antal undersøgelser laves som kontraktforskning for medicinalindustrien, der kan vælge at undlade at offentliggøre en undersøgelse, hvis den ikke giver det ønskede positive resultat. De mest indflydelsesrige tidsskrifters redaktører vil helst offentliggøre resultater af behandlinger, der har vist effekt, og den enkelte forsker er heller ikke motiveret for at fremlægge et negativt resultat. Det er derfor betænkeligt, at en relativ stor del af de klinisk kontrollerede undersøgelser finansieres af medicinalindustrien.

Health News 2001

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012