Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Seitan – hvad er det?

Seitan - hvad er det?  Seitan er et fremragende alternativ til kød, tilberedt af hvedegluten (hvedeprotein). Det var buddhistiske munke, der opfandt seitan for mange århundreder siden, da strenge buddhister ikke må slå dyr ihjel. Man har hidtil selv kunnet fremstille seitan ved at lave en dej af hvedemel, som man gennem adskillige skiftevis varme og kolde bade vasker stivelsen ud af, men det er en møjsommelig og anstrengende proces. Nu kan man med økologisk, ikke-genmodificeret hvedegluten fra Natur-Drogeriet A/S, der er  ren gluten uden stivelse, selv fremstille seitan derhjemme uden at svine hele køkkenet til. Selve arbejdet tager ikke mere end 15 minutter, resten af tiden passer det sig selv i ovnen. Det er nemt at tilberede, nemt at opbevare, det er saftigt og velsmagende, det er sundt: proteinrigt og så godt som fedtfrit, det er billigt! Så hvorfor ikke benytte denne mulighed for at variere den vegetariske madlavning endnu mere? 

Hvad skal vi med kødalternativer?  - Der er daglig rædselsvækkende beretninger i pressen om den måde, landbruget behandler vores husdyr på: burhøns, tremmekalve, bundne søer, kyllinger der står tæt i enorme haller i konstant kunstigt lys, vækstfremmere& det er i sig selv grund nok til at fravælge kød. Andre føler sig bare ikke tiltrukket af tung, animalsk kost. For mange vegetarer virker seitan, sojaprotein og andre kødalternativer provokerende og fornærmende - men det er ikke alle, der med største lethed kan lægge deres kost om fra den ene dag til den anden. Den færreste mennesker er født og opvokset som vegetarer, og det er derfor ikke altid nemt at lægge de traditionelle madvaner bag sig, som man er vokset op med. Med vegetabilske alternativer til kød har man imidlertid mulighed for at vælge det bedste fra begge verdener&

Som velsmagende, prisgunstig bouillon kan anvendes følgende:

VITAM øko-grønsagsbouillon, 8 terninger med eller uden salt, begge typer nok til 4 liter; eller VITAM grønsagsbouillon pasta med salt 150 g.

Grundopskrift (til 900 g færdig seitan):
5 dl (350 g) Økologisk Hvedegluten pulver (Natur-Drogeriet A/S)
1 spsk. løgpulver
1 spsk. hvidløgspulver
friskkværnet peber
3½ dl koldt vand + 1 spsk. gærekstrakt/LIMA øko-miso
eller
 3½ dl kraftig VITAM øko-grønsagsbouillon
1 stor spsk. koncentreret tomatpuré
½ dl LIMA Tamari øko-sojasauce

Start med at blande Økologisk Hvedegluten (Natur-Drogeriet A/S) med løg- og hvidløgspulver samt peber. I en anden skål piskes de flydende ingredienser sammen. Glutenblandingen drysses nu i, mens der piskes kraftigt, så der ikke dannes seje klumper - blandingen stivner øjeblikkeligt til en fast klump!

Bland nu én af følgende stegefonde:

Til seitan, tilberedt som oksekød:
1 liter vand/VITAM øko-grønsagsbouillon
3 spsk. koncentreret tomatpuré
1 dl LIMA Tamari øko-sojasauce
1 finthakket løg
evt. 1 spsk. ristet sesamolie (kan købes i helsekostforretninger. I modsætning til almindelig sesamolie er denne udvundet af ristede sesamfrø, hvilket giver olien en mørk, fyldig smag). Hvis denne vare ikke kan fremskaffes, kan LIMA Tamari øko-sojasauce anvendes.

Til seitan, tilberedt som lyst kød:
1 liter vand/VITAM øko-grønsagsbouillon
2 finthakkede løg
1 dl LIMA Tamari øko-sojasauce
½ dl B-vitamin gærflager (kan udelades, men giver en dejlig smag)
oregano, timian og rosmarin efter smag (kan købes i økologisk kvalitet i din helsekostforretning).
evt. 1 spsk. ristet sesamolie (kan købes i helsekostforretninger. I modsætning til almindelig sesamolie er denne udvundet af ristede sesamfrø, hvilket giver olien en mørk, fyldig smag). Hvis denne vare ikke kan fremskaffes, kan LIMA Tamari øko-sojasauce anvendes.

Til seitan, tilberedt som lyst plantekød:
1 liter vand/VITAM øko-grønsagsbouillon
2 finthakkede løg
3 spsk. koncentreret tomatpuré
3 laurbærblade
2 tsk. paprika
friskkværnet peber
timian

Seitan tilberedt som "steg":
Form glutenklumpen til en "steg" - brun den evt. først i lidt olie i en stor gryde - og læg den i en bageform. Prik "stegen" over det hele med en gaffel, og hæld én af stegefondene over. Dæk nu formen med stanniol, og stil den i ovnen ved 200 grader i ½ time. Vend så "stegen" forsigtigt, prik den over det hele på den anden side, og bag tildækket yderligere 1 time. Stegen kan nu tages op, pakkes let ind i stanniol og hvile i 10 min., inden den skæres i tynde skiver. Si stegefonden, tilsæt evt. lidt rødvin, og kog igennem med meljævning/maizena til sauce. Servér med kartofler, dampede grønsager og salat.

Seitan tilberedt som vegetabilske "koteletter"
Bank glutenbolden flad, og skær den ud i 8 koteletter". Hæld den ønskede stegefond i et stort ildfast fad, og læg koteletterne i - når de først ligger i bouillonen, vil de ikke klistre sammen. Bages tildækket ved 200 grader 1 time. Steg koteletterne i varm olie på en pande, eller panér dem først - spiser du ikke æg, kan du blande sojamælk og citronsaft - det tykner - og vende koteletterne heri, inden du vender dem i rasp. Lav koteletterne i fad ved at brune dem først, læg dem i et fad med f.eks. soltørrede tomater, frisk spinat, fintsnittede gulerødder, og hæld VITAM øko-grønsagsbouillon, vin, (LIMA Tamari øko-sojasauce)fløde ved, og sæt fadet i ovnen ½ time.

Seitan tilberedt som småstykker eller fars
Skær glutenbolden i tynde strimler, og derefter i mindre stykker. Hæld den ønskede stegefond i et ildfast fad, og læg løbende glutenstykkerne over i - hvis de ligger for tæt sammen på skærebrættet, vil de klistre sammen. Bages tildækket ved 200 grader 1 time. Seitanstykkerne kan nu bruges i wokretter, svitset med stærke krydderier som karry, ingefær og chili; de kan overhældes med barbacuesauce og bages ½ time; de kan vendes i mel og brunes til gryderetter med løg og champignon i tomatsauce, eller tilberedes på italiensk vis med hvidløg, oliven, citronsaft, hvidvin og tomat. De kan findeles i foodprocesser til fars (del portionen op i 3) til chili sin carne, vegetarisk "kødsauce", til pasta og lasagne, vegetariske frikadeller eller "farsbrød".

Opbevaring af seitan. Seitan holder sig nemt over 1 uge i køleskab, tildækket stegefonden, og holdbarheden kan forlænges ved at give den et opkog i 5 min. Seitan er også særdeles velegnet til at fryse - både med og uden stegefond - derfor kan du roligt tilberede så stor en portion som ovennævnte.

Skodsborgkoteletter 
350 g VITAL Hvedegluten, 55 g øko-hvedemel, 6 tsk. VITAM øko-grønsagsbouillon, 5 dl vand.

VITAM øko-grønsagsbouillon røres ud i lunkent vand. Hvedemel og VITAL Hvedegluten blandes og røres med en el-pisker sammen med bouillonen tilsat de krydderier, man synes bedst om, f.eks. paprika, løvstikke, rosmarin. Koges i ca. 20 min.

Opskrifter ved Søren Jensen

GOGOGemechanics

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012