Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Flax-olie er det geniale alternativ til fiskeolie

Mange mennesker tror, at det gælder om at undgå fedt, hvis man vil leve sundt - men sådan forholder det sig langtfra. Fedt - eller lipider, som biokemikere kalder dem er tværtimod af allerstørste betydning for sundheden. Men fedt og fedt er mange ting, f.eks. kan man få fedtstoffer fra animalske eller vegetabilske kilder med varierende indhold af gavnlige mikronæringsstoffer eller skadelige belastningsstoffer.

De livsvigtige fedtstoffer - fiskeolier.  Lipiderne indgår i komplicerede stofskifteprocesser. Nogle fedtstoffer dannes af kroppen selv, andre må tilføres gennem kosten. De sidste kaldes essentielle fedtsyrer (tidligere talte man om vitamin F). Disse essentielle fedtsyrer er også kendt som flerumættede fedtsyrer og har en lang række gunstige virkninger på organismen, bl.a. ved at være kolesterolsænkende.

I begyndelsen af 1970'erne gjorde ernæringsforskere opmærksom på, at de indfødte på Grønland og andre nordlige områder udmærkede sig ved at have en meget lav dødelighed på grund af hjerte/karsygdomme (blot en tiendedel i forhold til det egentlige Danmark). Undersøgelser pegede på, at dette forhold stod i forbindelse med kosten, der for en meget stor dels vedkommende består af sæl, hval, torsk, laks, makrel og sild, som lever i de kolde have. Disse havdyr indeholder store mængder olie.

De særlige omega-3 fedtsyrer.  Hvad er det, der gør sådanne olier til en næringsfaktor, som nedsætter risikoen for hjerte/karsygdomme samt andre lidelser?

Fedtstoffer har længe været i søgelyset som årsag til arteriosklerose. Dette er en langsom proces, der strækker sig over 10-20 år, og som bevirker, at der aflejres en fedtet masse på indersiden af pulsårene. Man fandt frem til, at det er de såkaldte  omega-3  fedtsyrer, der har betydning for at modvirke denne proces. 

Først lidt biokemi: Alle fedtsyrer består af en lang kæde af ca. 20 kulstofatomer. De kan være bundet sammen med en enkelt binding - såkaldte mættede fedtstoffer - eller en dobbeltbinding - såkaldte umættede fedtstoffer. I havdyr sidder der en dobbeltbinding, tre kulstoffer fra den ene ende; dette kalder biokemikerne for n-3 eller omega-3. Omega-3 fedtsyrerne er  i fisk  forløbere for den specielle substans  eicosapentaensyre  (EPA), som i den menneskelige organisme konkurrerer med arakidonsyre og bevirker en reduktion af blodpladehæftningen i arterierne, en sænkning af kolesterolspejlet, samtidig med at de har en betændelseshæmmende virkning.

Disse opdagelse bevirkede, at fiskeolier i de senere år er blevet anbefalet fra flere sider i forebyggelsen og behandlingen af hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, leddegigt, psoriasis og tyktarmsbetændelse.

Problemer med fiskeolier.  Anvendelsen af fiskeolier har dog vist sig at være forbundet med forskellige problemer. Til de mindre hører kvalme, ubehagelige opstød og fiskelugt (hvem husker ikke smagen og lugten af barndommens levertran). Det skal her nævnes, at fiskeolier som olier i almindelighed bliver harske, når de udsættes for lys og luft. Derved dannes der ikke bare skadelige frie radikaler, men lugten bliver i tilfældet med fiskeolier nærmest uudholdelig. Nogle fiskeoliepræparater indeholder desuden betydelige mængder af vitaminerne A og D, som det er muligt at overdosere.

Fiskeolier får heller ikke blot blodet til at »flyde lettere« (hvilket er positivt i forbindelse med kredsløbsproblemer), men giver af samme grund alvorlige gener for mennesker med koaguleringsproblemer, hvorfor de frarådes i sådanne tilfælde.

På Forskningsinstituttet for Human Ernæring ved Landbohøjskolen i København har man i øvrigt lavet en undersøgelse, der viste, at personer, der fik fiskeolie, opnåede højere værdier for det »gode« kolesterol, HDL, i blodet, men indholdet af det »onde« kolesterol, LDL, var ikke påvirket. Og det er det, der kan forårsage sygdomme.

I 1994 fremkom der andre oplysninger, som drog effekten af fiskeolie i tvivl. Det viser sig nemlig, at grønlænderne har en genetisk arvemasse, der modvirker blodpropper. Den nye undersøgelse - foretaget af danske, engelske og hollandske forskere - afslører, at eskimoer har et anderledes mønster af det DNA, der bestemmer mængden af størkningsproteinet.

Flax-olie - alternativet til fiskeolier. Af disse forskellige grunde har man mange steder i verden interesseret sig for at finde et alternativ til omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie. Man har forsøgt at finde en erstatning for de mennesker, der ikke ønsker at spise fisk, i valnøddeolie, hvedekimolie, rapsolie, sojabønner, tang og portulak.

Flax Omega-3 er alternativet til fiskeolier.  På det danske helsemarked forhandler Natur-Drogeriet A/S nu Flax Omega-3, som er organisk flax-olie i kapselform. 

Præparatet er et specialfremstillet flax-olie produkt, der giver den højest mulige beskyttelse af de aktive substanser i den følsomme flax-olie, således at harskning og nedbrydelse af olien omhyggeligt undgås.

Flax Omega-3 kapsler har flere fordele i forhold til de gængse fiskeolieprodukter: de giver ingen smag- og lugtproblemer, de indeholder ikke substanser, som giver risiko for overdosering (som A- og D-vitaminerne i flere fiskeprodukter, der ofte tages sammen med vitamintabletter), og de er naturligvis det ideelle omega-3 kosttilskud for alle, der ikke ønsker at spise fisk eller fiskederivater.

Risikoen for harskning er som sagt reduceret til et minimum, således at produktet har en garanteret holdbarhed på mindst 2 år. Desuden er Flax Omega-3 prisgunstig sammenlignet med fiskeolie.

Et sådant alternativ er nu endelig fundet - Flax Omega-3 (1.000 mg) 90 kapsler.  Det drejer sig om flax-olie fra  Linum usitatissimum.  Det har nemlig vist sig, at flax-olie er en meget rig kilde til alpha-linolensyre, der er forløber til omega-3 serien af essentielle fedtsyrer, der i den menneskelige organismen omdannes til eicosapentaensyre (EPA). Flax-olie har en usædvanlig høj andel af omega-3 fedtsyrer i forhold til andre planteolier, der indeholder mere af omega-6- fedtsyrer.

Man har dermed fået et præparat, der har de samme gunstige virkninger som fiskeolier men uden disses uønskede eller negative egenskaber

Forskningen bekræfter flax-olie.  Selv om anvendelsen af flax-olie er relativ ny, forligger der allerede nu en del vigtige undersøgelser, der bekræfter, at olien kan gå ind og erstatte fiskeolier.

Cunnane  o. a. gav en gruppe sunde kvinder flax-olie i 4 uger i en dosis, der svarede til 12-13% af kalorieindtagelsen. Flax-olien sænkede det totale kolesterolspejl med gennemsnitligt 9%, mens det skadelige kolesterol LDL faldt med hele 18% (The British Journal of Nutrition, marts 1993, 69 (2): 443-53).

En gruppe amerikanske forskere gav forsøgspersonerne brød med 30% flax-olie i en 3 måneders periode og sammenlignede dem med personer på almindeligt hvidt brød. Alle havde høje fedtværdier i blodet, men var i øvrigt raske. Det viste sig, at flax-olie gruppen fik betydeligt større fordele end kontrolgruppen med hensyn til at reducere risikoen for arteriosklerose, idet kolesterolværdierne faldt markant  (T.R.. Watkins o. a.: Improving Atherogenic Risk Factors with Flax Seed Bread).

Forskere ved Royal Adelaide Hospital i Australien opdagede, at blodets og cellevæggenes indhold af EPA kan blive markant forøget ved at tilføje flax-olie til kosten: Efter fire uger var indholdet af alpha-linolensyre otte gange større end ved forsøgets start. Man observerede også ca. 2,5 gangs forøgelse af EPA-indholdet i både blodplasma og neutrofile lipoider.

Forskerne drager den slutning, at flax-olie i den daglige kost kan resultere i en gavnlig forandring i fedtsyrebalancen og dermed hjælpe med til at bekæmpe kroniske sygdomme som hjertelidelser, arteriosklerose, reumatiske lidelser, psoriasis og eksem  (Mantzioris o. a.: American Journal of Clinical Nutrition, juni 1994, pp. 1304-9).

Omega-3-fedtsyrer (alphalinolensyre) i Flax Omega-3 og andre planteolier:

Flax Omega-3 58%

Portulak 48%

Olbærkerner 15%

Valnøddeolie 13%

Hvedekimolie 9%

Soja 7%

Rapsolie 5%

I kapsel Flax Omega-3  indeholder 536 ml flax-olie med bl.a. naturligt E-vitamin og betacaroten. Flax Omega-3 har følgende fedtsyrefordeling: 58% alpha-linolensyre, 17% linolsyre, 17% oliesyre, 4% stearinsyre og 5% palmitinsyre.

Omega-3 fedtsyren (alpha-linolensyre) er nødvendig for, at kroppen selv kan danne omega-3 serien - EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre) og dermed vigtige prostaglandiner. Anbefalet daglig dosis: 2-8 kapsler.

Omega-6 mangelsymptomer:

 • højt blodtryk  
 • PMS  
 • stor tørst  
 • tørre øjne  
 • eksem eller tør hud  
 • betændelse (led, væv, hud)  
 • mentale lidelser  
 • blodsukkerproblemer  
 • infektionstendens

Omega-3 mangelsymptomer:

 • eksem eller tør hud   
 • betændelse (væv, led, hud)   
 • væskeophobning  
 • uro i arme og ben  
 • højt blodtryk og kolesteroltal  
 • infektionstendens  
 • svært ved vægttab  
 • hukommelses- og indlæringsvanskeligheder  
 • koordinationsbesvær  
 • migræne  
 • psoriasis

Referencer. 
Chapkin, R. og Carmichael, S. (1990): Effeets of dietary N-3 and N-6 polyunsaturatedfatty acids on macrophagephospholipid
 classes and subclasses. Lipids 25 (12)

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012