Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Marietidsel – levervirksom droge

Alle leverens processer griber dybt ind i stofskifteprocessen, i opbygningen og nedbrydelsen af blodet, i kredsløbets rytme. Sukker forarbejdes af leveren, opmagasineres i den og frigives efter behov.  Uden sukker - dvs. kulhydrater - intet energistofskifte!  Forstyrrelser i sukkerbalancen har alvorlige følger.

Leveren danner galdevæske.  Den videregives til galdeblæren. Derfra flyder den over i tarmen for at fordøje næringsfedtet. Ve, om galdefloden strejker, og fedtfordøjelsen ligger stille. Frygtelige smerter er følgen, og stofskiftet går i stå.

Leveren er danner af ammoniak, kulsyre og urinstoffer.  Den gør dermed proteingiftene uskadelige og arbejder snævert sammen med nyrerne.  Leveren afgifter! Gennem binding og iltning bliver skadelige bestanddele i blodet, forrådnelsesstoffer og bakteriestoffer fra tarmen gjort uskadelige og portåreblodet renses.

Leveren er vort mineraldepot.  Den regulerer vand- og mineralbalancen, sender de livsnødvendige mineraler og sporstoffer ind i organismen, dér hvor der er brug for dem.

Leveren er vor bloddanner.  Den bibringer de røde blodlegemer deres jern, opbevarer blodfarvestoffet hæmoglobin, som den tager fra de blodlegemer, der går til grunde. Blod- og lymfekredsløb, hjertefunktion, mavens og tarmens virkning, nyrernes ve og vel, processerne i bugspytkirtlen - alt dette er på det snævreste forbundet med leverens og dens funktioner.

Lever og leve.  Som ordene ligner hinanden! De gamle betragtede leveren som sædet for sjælen. De havde da heller ikke ganske uret, for ærgelse slår sig på leveren, og glæde mobiliserer processerne i lever og galdeblære til vor fordel. Den, der altid har passet på mave, lever og galdeblære, har aldrig gjort noget forkert!

Vi spiser tankeløst, ofte i huj og hast. Vi under os ikke mere tid til denne for vor eksistens så vigtige beskæftigelse. Ofte sluger vi noget og mener, at det bekommer os vel. Vi spiser varme supper og drikker iskolde drikke til. Vi spiser for fedt og tror, at samlebækkenet for næringen mave, tarm, lever og galdeblære - kan tåle det hele. Vi spiser uden appetit, læser muligvis samtidig vor avis. Vi byder vore hårdest arbejdende organer - fordøjelsesorganerne alt muligt og regner med, at de nok skal klare det. 

Men ofte klarer de det netop ikke, og det kommer til fordøjelsesforstyrrelser. Ikke kun mave og tarm, men frem for alt leveren lider derunder. Mærker det, gør vi først, når smerterne sætter ind. Man kunne have undgået det, hvis man havde tænkt på at lære en fornuftig madkultur. Hertil hører for det første og især, hvis man har tilbøjelighed til sådanne problemer, et »bittert« tonikum, som man tager et kvarter før måltidet for at »forberede« fordøjelsesorganerne. Bitterurter har siden de ældste tider været regnet som »eliksir ad longam vitam«, levereris ven og hjælper. Ensian, malurt, artiskok, tusindgyldenurt, kardobenedikturt er nogle af de almindeligste.

En urt er dog særlig levervenlig. Det er  marietidsel (Silybum marianum).

Hvorfor netop Marietidsel?  Den indtager faktisk en særstilling mellem de lever- og galdeblærevirksomme urter. Marietidsel regnes med sine store, grøn-hvidtmarmorerede, tornede, takkede blade og med sine purpurrøde, kugleformede kurveblomster med til de smukkeste af tidselplanterne.

Hos os har den i årtusinde eksisteret i haver og kulturer, men forekommer undertiden også vild på varme, tørre steder.

Navnet »marietidsel« skyldes en legende, der fortæller, at dens marmorerede blade skyldes mælkedråber fra Jomfru Maria, som hun skal have tabt, mens hun ammede Jesusbarnet.

Botanisk er dens lukkefrø interessante, der, når de er modne, slynges ud fra planten og med deres »faldskærm« føres vidt omkring. Får, køer og heste spiser gerne planten. Men hestene er så intelligente, at de ryster de olieholdige frø ud af de visne skaller og spiser dem med fryd.

Det er disse frø, der særligt interesserer os, for de er ikke blot rige på olier, men også meget lægende. Her betoner allerede  Rademacher, den berømte læge i forrige århundrede, at den virksomme substans findes i proteinet, der befinder sig under frugtskallen, hvorfor en frasigtning af frugtskallerne fra de pulveriserede frugter er utilladelig. Ved fremstilling af  Phyto Marietidsel tabletter er anvendt både frø og skal.

Rademacher gjorde marietidsel »hoffærdig« og fremstillede på basis heraf sin »Tinctura Cardui Mariae Rademacher«. Han anbefalede den ved alle lever- og galdeblæresygdomme og berømmede dens udmærkede virkning i anledning af en lever- og miltsygdom. W.Bohn: »Ved denne sygdom var der gulsot med dump hovedpine, bitter smag i munden og på tungen, som på midten er hvidt belagt og rød i kanterne«. Men dengang vidste Rademacher ikke, hvad vi ved i dag.

Marietidselfrøenes indholds- og virkestoffer omfatter bitterstoffer, garvestoffer, kulhydrater, fed olie (højtumættede fedtsyrer), biogen amin (livsvigtigt proteinstof) og silymarin. Silymarin blev først opdaget i vor tid. Det består af 3 »flavandignaner« (plantefarvestoffer), nemlig silybin, silydianin og silychristin. Dette silymarin er et udpræget leverbeskyttende stof, derførst ogfremmest virker regenererende (fornyende) ved den i dag så udbredtefedtlever. Leverskader griber desværre mere og mere om sig. Skyld deri er vore forkerte spisevaner, alkoholnydelse og tobaksmisbrug.

Ved sådanne skader og især ved deres forebyggelse, sætter virkningen af marietidsel ind og giver ikke alene beskyttelse, men hjælper også med til at helbrede - uden, heller ikke ved høje doseringer, at være skadelig.

Denne leverbeskyttende virkning blev entydigt påvist i dyreeksperimenter. Skadelige stoffer for leveren - f.eks. tetraklorkulstof, der fører til alvorlige necroser i leverparenkymet - blev standset. Stærkest blev dette påvist ved de alvorligste levergifte alfa-amanitin og falloidin fra knoldbladssvampen. Det lykkedes at reducere forsøgsdyrenes dødelighedsrate betydeligt. Samtidig blev det konstateret, at silymarin er helbredende over for de overordentlig alvorlige leverskader, der fremkaldes af falloidin. I dag anvender man silybinin (udvundet af silymarin) til at beskytte mennesker mod disse alvorlige forgiftninger. Jo før behandlingen sættes ind, desto bedre er resultaterne.

Af alt dette kan man let udlede, at marietidsel er en livsvigtig faktor for lever og galdeblære.

Phyto Marietidsel kapsler kan købes på hos materialister og i helsekostforretninger, samt på enkelte apoteker. 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012