Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Grøn Complex

- med højeste indhold af de virksomme catechin polyfenoler

Resumé: Grøn bitter the indeholder en substans (EGCG), der hindrer kræftcellers vækst. For at dele sig producerer kræftcellerne et enzym, der kaldes tNOX, det samme enzym, som også de sunde celler bruger til deling. Den eneste forskel er, at kræftcellerne uophørligt producerer enzymet, mens normale celler kun gør det, når de stimuleres af væksthormoner. En række undersøgelser viser, at grøn bitter the har en gunstig virkning på hjerte- og kredsløbssygdomme, infektionssygdomme og cancer. Helt nye undersøgelser fra Perdue-University i West Lafayette, USA, viser, at EGCG fra grøn bitter the virksomt forhindrer dannelsen af tNOX i kræftcellerne uden at påvirke delingen af sunde celler.

Der findes tre hovedtyper af the: sort the, som er blade fra thebusken (Thea sinensis eller  Camellia sinensis), der er fermenterede og tørrede. Grøn bitter the, der fremstilles ved at tørre thebladene ved høje temperaturer; og olong the, som består af delvis fermenterede blade. Under fermentering går de fleste af de medicinsk relevante stoffer tabt, derfor retter interessen for theplanten sig udelukkende mod grøn bitter the.

Den kemiske sammensætning af grøn bitter the svarer til den, man finder i de friske blade og omfatter flavanoler (catechin polyfenoler), flavonoler, leucoantocyaniner og fenolsyrer. Flavanol-gruppen udgør i almindelighed 15-30 % af tørmaterialet.

Der er blevet isoleret og identificeret 6 catechiner i grøn bitter the, og 4 af disse er blevet testet for deres antioxidantvirkning: (-)-epigallocatechin gallat (EGCG) og (-)-epigallocatechin (ECG) har vist sig at være de mest virksomme. 

Grøn bitter the har siden 1970 været genstand for videnskabelig interesse. F.eks. har flere epidemiologiske undersøgelser i Japan vist, at forekomsten af cancer er signifikant lavere hos personer, der drikker meget grøn bitter the, sammenlignet med gennemsnitsforbruget i den japanske befolkning.

Siden har undersøgelser vist, at grøn bitter the extrakt ikke blot kan medvirke til at forebygge mod cancer, men også kan være et vigtigt supplerende middel for patienter, der allerede er ramt af sygdommen. Grøn bitter the er et de vigtigste  næringsmidler, der kan hjælpe på et stort antal sygdomme, herunder risiko for hjerteslag, cancer og infektionssygdomme.

I antioxidantundersøgelser var extrakt af grøn bitter the 200 gange stærkere end vitamin E med hensyn til at hæmme lipid peroxidation i hjernen. Det er nu fastslået, at skader påført af frie radikaler er en medvirkende faktor til forskellige former for senilitet samt den normale aldringsproces.

Forebyggelse af hjertekarsygdomme.  De fleste hjerteanfald og slagtilfælde er forårsaget af en anormal blodansamling, som blokerer blodstrømmen i en arterie, hvad der resulterer i, at en del af hjertet eller hjernen dør. Sådanne blodansamlinger dannes af ved, at blodpladerne klumper sig sammen.

I en klinisk undersøgelse af virkningen af grøn bitter the viste det sig, at de, der drak store mængder af grøn bitter the havde en 50 % reduktion af deres risiko for slagtilfælde.

Grøn bitter the forhindrer abnorm sammenklumpning af blodpladerne via forskellige mekanismer. Én mekanisme svarer til virkningen af aspirin. En unik virkning er hæmningen af den såkaldte blodplade aktiverings faktor (PAF =  Platelet Activating Factor). PAF har vist sig at være en af de vigtigste årsager til den sammenklumpning af blodplader, der går forud for en hjerte/kar-krise. Grøn bitter the hæmmer virkningen af PAF på lignende måde som ginkgo gør.

I laboratorieundersøgelser har grøn bitter the vist sig at sænke det totale kolesterol og hæve det positive kolesterol HDL. Det sker, ved at grøn bitter the blokerer optagelsen af kolesterol fra kosten i blodstrømmen.

Nedsættelse af blodtrykket.  Grøn bitter the reducerer blodtrykket ved at hæmme angiotensin-converterins enzymet (ACE). 

ACE afsondres fra nyrerne: Det fremkalder sammentrækning af blodkarrene, hvad der resulterer i et for højt blodtryk. Grøn bitter the har en blodtrykssænkende effekt hos både mennesker og dyr. I en 12 ugers undersøgelse af 37 personer med for højt blodtryk havde personer, der drak grøn bitter the en gennemsnitlig reduktion i det systoliske blodtryk fra 134,5 til 124,4 og i det diastoliske fra 84,5 til 76,6. Samtidig blev det gode HDL-kolesterol hævet med 6 %.

Som konklusion kan vi sige, at grøn bitter the beskytter mod hjertekarsygdomme på følgende måder:

  • ved at modvirke anormal sammenklumpning af blodplader i karrene (gennem mindst to forskellige mekanismer),     
  • ved at reducere det totale kolesteroltal og hæve værdierne for det positive HDL-kolesterol,     
  • ved at reducere for højt blodtryk gennem hæmning af ACE,     
  • ved at modvirke LDL-kolesterol oxidering.

Sænkning af blodsukker værdierne.  Undersøgelser af levealderen har demonstreret ønskværdigheden af at holde værdierne lave for at reducere de alderdomsaccelerende virkninger af glykosylation, der resulterer i alvorlige skader på blodkar og nerver.

Grøn bitter the blokerer stigningen i blodsukkeret ved at hæmme enzymet amylase, som kroppen har behov for for at absorbere sukker fra stivelse.

Grøn bitter the har vist sig at sænke blodglucose værdierne som reaktion på indtagelse af polysakkarider i kosten. Når opløselig stivelse eller glucose blev ordineret sammen med grøn bitter the fremviste de dyr, som fik grøn bitter the lavere blodsukkerværdier end dyr, som ikke fik grøn bitter the. Dette førte også til en gunstig reduktion af plasma-insulin niveauerne. Type II diabetes-patienter lider ikke blot af hyperglycemi, men har også øget insulin, forårsaget af kronisk høje sukkerværdier og deres cellers modstand mod at optage dette sukker.

Anti-bakteriel virkning.  En kop grøn bitter the efter måltiderne kan reducere risikoen for bakterieforgiftning fra føden, karies, gingivitis og dårlig ånde. Japanerne plejer at drikke grøn bitter the efter måltiderne for at rense munden.

I kliniske undersøgelser har man påvist, at grøn bitter the har en stærk anti-mikrobisk virkning på bakterier, der findes i mundhulen, og som kan give karies, gingivitis og dårlig ånde.

Grøn bitter the har også vist sig at have en stærk anti-bakteriel virkning over for bakterier, der forårsager madforgiftning. Forskerne bag disse undersøgelse tror, at grøn bitter the har en signifikant anti-bakteriel virkning selv i koncentrationer, der ligger væsentligt under et almindeligt dagsforbrug.

Anti-viral virkning.  Grøn bitter the foreskrives af læger i Østen ved influenza og forkølelse. Undersøgelser, der har målt anti-viral aktiviteten af grøn bitter the har opvist en markeret hæmningseffekt på influenzavirus, selv ved meget lave koncentrationer.

Grøn bitter the synes at være en lovende faktor især i behandlingen af kronisk infektion med HIV, hepatitis B og C virus. Grøn bitter the er en stærk jern-chelator. Det har vist sig, at forhøjede jernværdier i leveren fremskynder viruspåført skade gennem frie radikaler, og at høje jernværdier ofte forhindrer succesfuld behandling af viral hepatitis med det immunstyrkende cytokin interferon.

Antioxidantvirkningen af grøn bitter the.  I undersøgelser af svinefedt viste antioxidantvirkningen af grøn bitter the sig at være 4 gange stærkere end BHA, 10 gange mere effektiv end vitamin E, og 2,5 gange mere effektiv end ascorbyl palmitat. Disse undersøgelser demonstrerede, at grøn bitter the arbejder synergistisk sammen med vitaminerne C og E, hvorved der frembringes en super-antioxidant beskyttelse.

Grøn bitter the eliminerer frie radikaler fra sådanne pro-oxidative stoffer som jern, hydrogen peroxid, super oxid radikalen og herbiciden paraquat.

I en undersøgelse havde en hovedlæsion fremkaldt en nedbrydning af de røde blodlegemer, hvad der betød en øget frisættelse af jern, som igen forårsagede massiv skade gennem frie radikaler. Grøn bitter the modvirkede dramatisk denne skade.

Forebyggelse og behandling af cancer.  Interessen for grøn bitter the som en sundhedsdrik opstod, da epidemiologiske undersøgelser viste en lavere forekomst af cancer i områder, hvor der drikkes meget grønt the.

Kostundersøgelser i Japan viste, at folk, som indtog store mængder grøn bitter the havde en lavere forekomst af cancer i mave, lever, bugspytkirtel, lunger, spiserør og hud.

En rapport i 1991 viste, at japanske cigaretrygere, der drak grøn bitter the havde en 45 % reduktion i risikoen for at få lungecancer, sammenlignet med rygere, der ikke drak grøn bitter the. Denne rapport blev omtalt i mange medier og øgede interessen for at bruge grøn bitter the som et sygdomsforebyggende middel.

Dyreforsøg.  Dyreforsøg har vist, at grøn bitter the beskytter mod forskellige former for cancer. Dyr, der fik grøn bitter the, udviklede langt færre svulster end dyr, som ikke fik grøn bitter the. En endnu stærkere virkning konstateredes hos dyr, der var genetisk avlede til at udvikle cancer. Nogle mennesker har gener, som disponerer dem for cancer; og nye undersøgelser har vist, at grøn bitter the kan være med til at reducere denne cancerrisiko.

Forskere ved Rutgers University, USA, fandt, at når laboratoriedyrs hud blev udsat for UV-stråling, så udviklede de dyr, som fik grøn bitter the, 10 dage før strålingen 50 % færre tilfælde af cancer. Grøn bitter the beskyttede dem også mod UV-påførte hudskader, en af de vigtigste årsager til tidlig ældning af huden hos mennesker.

Udover at være en kraftig antioxidant forebygger grøn bitter the celleforandringer, der kan føre til cancer. Når dyr udsættes for levende svulstceller stærke kræftfremkaldende stoffer som aflatoksin, nitrosaminer og kultjære, stopper grøn bitter the kræftudviklingen hos et signifikant antal forsøgsdyr.

For at opsummere, så hjælper grøn bitter the med til at forebygge mod cancer ved:

  • neutralisering af cancerfremkaldende stoffer,     
  • beskyttelse af celler mod mutationer, forårsaget af cancerfremkaldende stoffer,     
  • beskyttelse mod skade gennem frie radikaler,     
  • beskyttelse af celler mod jerns og ioniseret strålings kræftfremkaldende virkning.

Her er en oversigt over nogle af de nyere undersøgelser, som viser, at grøn bitter the kan være effektiv i  behandlingen af bestemte typer af cancer:

Cancer letters 96  (25. sept., 1995). Prostatacancer celler fra mennesker blev sprøjtet ind i mus for at fremkalde prostatasvulster. Grøn bitter the hæmmede væksten og reducerede hurtigt størrelsen af disse prostatasvulster. De menneskelige prostataceller i denne undersøgelse var såvel androgen-insensitive og androgen-undertrykte, en indikation for værdien af grøn bitter the i behandlingen af sygdommenbåde i dens tidlige og mere fremskredne stadium. Når menneskelige brystcancer celler blev sprøjtet ind i mus, hæmmede grøn bitter the også væksten i de opståede svulster. Forskerne konkluderede, at et stort forbrug af grøn bitter the blandt asiatere kan forklare den lave forekomst af bryst- og prostatacancer dér.

Planta Medica (1995 61/5). Forskere forsøgte at bestemme, om grøn bitter the kunne standse lungecancer- og melanom celler hos mus i deres binding til det såkaldte fibronektin substratum, et område, hvor der ofte forekommer svulst celle metastasis. Fraktioner af grøn bitter the viste sig at hæmme påhæftningen af lungecancer celler og påhæftning og/eller spredning af melanom celler.

Cancer Letters 98 (27. nov., 1995). I en  in vivo undersøgelse af lungecancer celler hos mus viste grøn bitter the sig at reducere antallet af metastatiske lungecancer kolonier. Forskerne mente, at grøn bitter the har en evne til at hæmme cancercellers gennemtrængning gennem den basale membran, hvor de vil kunne danne svulster.

Breast Cancer Research Treatment (30/3 1994). Fodringen af mus med grøn bitter the og andre phytoextrakter, når disse var udsatte for kræftfremkaldende kemikalier, nedsatte forekomsten af svulster og tumorvægten. Ordineringen af dette flavonoid tumerin resulterede i undertrykkelsen af brystvirus aktiviteten og i en 100 % hæmning af brystsvulster. Alle phytoextrakter nedsatte svulstvægten og forhalede udviklingen af svulsterne.

Cancer Research (1. dec. 1992). I 10 forskellige eksperimenter blev mus med konstaterede hudpapilomaer behandlet med grøn bitter the. Delvis svulstreduktion eller 90% hæmning af svulstvækst blev observeret i 5 eksperimenter. Markeret hæmning (46-89 %) af svulstvækst blev observeret i 5 andre eksperimenter. Fuldstændig tilbagegang af svulst viste sig hos 4 % af musene, behandlede med grøn bitter the eller grøn bitter the extrakt, mens ingen af musene i kontrolgruppen opviste fuldstændig svulsttilbagegang. Forskerne konkluderede, at ordinering af grøn bitter the eller grøn bitter the extrakt hæmmede vækst og/eller tilbagegang af konstaterede hudpapillomaer.

Nutrition og cancer (24:3, 1995). Virkningen af grøn bitter the med hensyn til at hindre virkningerne af cancergén ekspression blev målt hos mus, som blev udsat for cancerfremkaldende stoffer fra tobak. Relativt små mængder grøn bitter the (2 %) blev tilsat drikkevandet og hæmmede direkte de gener (med et gennemsnit på 40 %) i lungerne, der omdanner normale celler til cancerceller. Lokal anvendelse af grøn bitter the på huden hæmmede direkte kemisk påført cancergén ekspression. Denne undersøgelse vise, at grøn bitter the kan modvirke dannelsen af canceceller på det genetiske plan.

På baggrund af disse og andre undersøgelser kan det anbefales enten at drikke rigeligt med grøn bitter the eller bruge grøn bitter the extrakt som kosttilskud. For at få en beskyttende virkning er det nødvendigt at drikke fra 10 til 20 kopper daglig (60-125 mg polyfenoler pr. kop), hvad der samtidig giver en høj daglig indtagelse af coffein. Da theen heller ikke falder i alles smag, er der blevet udviklet grøn bitter the extrakter med et højt indhold af polyfenoler (10-65 %) og et lavt coffeinindhold. Natur-Drogeriet A/S forhandler nu  Grøn Complexkapsler med et indhold på  40 % polyfenoler og max. 27 mg pr. kapsel. Hovedingrediensen i Natur-Drogeriet Grøn Complex kapsler er EGCG. Det høje indhold af antioxidantive substanser gør det til et meget interessant præparat fra en farmakologisk synspunkt. Sunde personer kan for at opnå en effektiv forebyggelse nøjes med 1-3 kapsler daglig, mens doseringen for personer i sygdomsbehandling ligger på 3-9 kapsler daglig. Ønskes det, kan kapslen også brydes, og der kan laves the af indholdet (smager bittert).

Grøn Complex kapsler (dåse med 90 kapsler) forhandles af materialister og helsekostforretninger og fremskaffes af nogle apoteker.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012