Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Myter om vitaminer

- som Statens Levnedsmiddelstyrelse i Danmark er med til at opretholde

Myte 1: En afbalanceret kost dækker alle kroppens behov.  Statens Levnedsmiddelstyrelses påstand, at en »afbalanceret kost« giver en person alle de vitaminer og mineraler, der er nødvendige for at opretholde et godt helbred, er ensbetydende med at opstille en række antagelser. 

En af disse er at gå ud fra, at jorden, hvori fødevarerne er dyrket, har tilstrækkelige mængder af alle nødvendige mineraler. En anden er, at afgrøderne høstes, når de er lige præcis modne, og at kemikalier og sprøjterester i de mængder, Statens Levnedsmiddelstyrelse finder harmløse, ingen betydning har. En tredje er, at den hårde behandling ved forarbejdningen ikke udsætter fødevaren for luft eller gennem konserveringsmidler ødelægger eller i vidt omfang reducerer vitaminindholdet. 

Man må gå ud fra, at jorden er blevet gødet rigtigt, at jodindholdet i planten er passende, at der i jorden er essentielle sporelementer som zink, kobolt, vanadium, rubidium, zirkonium, niobium, barium, titan mm.... for blot at nævne nogle få forudsætninger.

Den amerikanske  Food and Drug Adminstration (FDA) har fastslået, at omkring 70% af USA's egen majs- og soyaproduktion ikke indeholder de nødvendige mængder selenium. En sådan mangel, siger man, kan føre til mindsket vækst, sygdom og død blandt dyr, der fodres med sådanne afgrøder, i øvrigt en faktor også dansk landbrug tager alvorlig.

I særlige høringer i Washington erklærede en repræsentant for det amerikanske landbrugsministerium: »Påstanden om, at vore afgrøders ernæringsværdi ikke i betragtelig grad er påvirket af hverken jorden eller den anvendte gødning, kan ikke forsvares«.

Myten om den tilstrækkelige ernæring alene gennem en afbalanceret kost bliver yderligere sårbar, når man betragter nedgangen i fødevarekvaliteten over tid, udsættelsen for lys og varme, bestråling, konservering, frysning osv. Det er vist også kun Statens Levnedsmiddelstyrelse, der har denne idé/tro.  Bemærk, at vi er i det Herrens år 1987, om 10 år er man sikkert kommet på bedre tanker. Dermed er ikke sagt, at man ikke gør et positivt arbejde på mange andre områder - ud fra de økonomiske ressourcer, der stilles til rådighed.

Beløbene er: ca. 1,5 mill. kr. til ernæringsforskning, ca. 22 mill.kr. til medicinforskning.

Myte 2: Man kan tage vitaminer, men de er ikke nødvendige.  Man har brug for ca. 40 forskellige næringsstoffer for at bevare en god sundhedstilstand (tror videnskaben i dag). Disse indbefatter vitaminer og mineraler såvel som aminosyrer (fra proteiner), essentielle fedtsyrer (fra planteolier og animalsk fedt) og energikilder (kalorier, kulhydrater, proteiner og fedtstoffer).

De fleste fødemidler indeholder mere end ét næringsstof. Mælk leverer f.eks. proteiner, fedtstoffer, sukker, riboflavin og andre B-vitaminer, vitamin A, calcium, fosfor mm.

Men der findes ikke ét enkelt fødeemne, der giver alle essentielle næringsstoffer i de nødvendige mængder. F.eks. indeholder mælk meget små mængder jern og vitamin C, forhold man før 1978 faktisk helt havde overset her i Danmark.

Man kan tage vitaminer eller lade være. Men vil man nyde godt af en maksimal sundhedstilstand og beskytte sin krop mod sygdomme, så tag vitaminer, og lad ikke være!

Myte 3: Vitaminer (skal) adskilles enten som medicin eller kosttilskud, men helsebranchen siger, at de er begge dele på én gang.  En af årsagerne til, at man inden for lægekunsten ikke har lagt megen vægt på ernæring og vitaminer, er den hurtige vækst i de tre seneste årtier i antallet af medikamenter, der bruges inden for lægevidenskaben.

De fleste medikamenter har snævre, specifikke virkninger; vitaminer påvirker hele kroppen. Et enkelt vitamin kan have gunstige virkninger på mange væv og kropsfunktioner, herunder hud, hår, mundtilstanden, muskelkramper, hjertebelastningen, sår, den psykiske tilstand, vitalitet osv.

Medikamenter arbejder bedst alene; vitaminer arbejder bedst sammen med alle de naturlige elementer i vor føde, der er skabt til at skulle virke sammen med dem.

Myte 4: Vitamintilskud er kun for sygelige.  Ønsker du velbefindende? Sundhed? Vitalitet? At boble af energi? Regn ikke med at opnå alt dette fra den ene dag til den anden. Din helbredstilstand er bestemt af, hvad du gør time for time, dag efter dag, år efter år. Denne rutine afgør, hvornår du bliver syg, og måske hvornår du dør.

En rigtig vitamin- og mineralindtagelse er noget, man kan kontrollere fuldstændigt. De fleste mennesker tror fejlagtigt, at sygdom er »noget, der kan komme til enhver« og smider forsigtigheden over bord. Tværtimod er sygdom noget, der rammer folk, der spiser for meget fedt (hvilket kan fremkalde kræft), for meget sukker (hvilket kan bringe forstyrrelser i bugspytkirtlen og binyrerne), for mange brankestoffer fra stegning, grill og kaffe (optræder som en af årsagerne til tarm-, bryst- og blærecancer).

Hvis du ikke kan afgøre, hvorvidt du har behov for vitaminer, så spørg dig selv om, hvor rask du ønsker at være. Hvis du bare ønsker lige at klare dig igennem, så fortsæt med atgøre, som du gør i øjeblikket. Hvis du ønsker at undgå sygdom, at undgå at gå til læge og blive udmattet, så indfør et program for sund ernæring, vitamintilskud kombineret med passende fysisk træning, selv om du af eksperter i Statens Levnedsmiddelstyrelse kaldes naiv og dum - eller noget, der er værre (udtalelse af ernæringseksperten Orla Zinck i Fyns Amts Avis, d. 14. sept. 1985).

Myte 5: Maden fra supermarkedet er tilstrækkelig god, da Statens Levnedsmiddelstyrelse er garant for ernæringsværdierne.  Forarbejdningen og raffineringen af føden skader næringsværdien af hel hvede, ris, grønsager, frugt og planteolier. Den ødelægger ikke alle næringsværdier, så ville moderne mennesker snarere hungre end blive fede. Men nok næringsstoffer ødelægges til at fremkalde marginale mangeltilstande, der forhindrer en optimal sundhed. Det »tilskud«, som mange fabrikanter giver deres produkter er en mindre og ufuldstændig brøkdel af det, som allerede er gået tabt. F.eks. går disse næringsstoffer tabt under raffineringen af hvede:

Thiamin

86%

Biotin

90%

Riboflavin

70%

Calcium

50%

Niacin

86%

Fosfor

78%

Jern

84%

Kobber

75%

VitaminB6

60%

Magnesium

72%

Folsyre

70%

Zink

71%

Pantotensyre

54%

Krom

78%

   

Fiber

68%


Kilde: U. D. Register, Ph. D., Departement of Nutrition, Loma Linda University
 

Vidste du, at undersøgelser fra Statens Levnedsmiddelstyrelses Centrallaboratorie Afdeling A gennem undersøgelser i 1979 - 80 af E-vitamin indholdet i henholdsvis friske og dybfrosne grønsager viste store forskelle?

Ved dybfrost blev E-vitaminindholdet (d-alfa-tocopherol) forringet med 83% i bønner, 56% i grønkål, 60% i gulerødder, 28% i kørvel, 69% i porrer, 62 % i rosenkål, 24% i spinat. Dette er blot en ernæringsfaktor i de ca. 28 kg dybfrost, hver dansker i 1985 spiste i gennemsnit.

Myte 6: Overspisning er sikkerhed for manglende stoffer.  Formålet med god ernæring er ikke at spise mere, men at spise bedre. Folk, der er overvægtige, er ikke gode spisere, men bare »spisere«. Derfor bør de opmuntres til at spise føde, der er rig på vitaminer fra B-gruppen. De bør variere kosten ved at indtage bl.a. hvedekorn, rå grønsager, bønnespirer, selvfølgelig så usprøjtet som muligt, og Statens Levnedsmiddelstyrelses delrapport 2 om helsekostforretningers varesortiment viste i hvert fald, at forbrugeren får betydelig renere fødevarer her. Det var også tankevækkende, at man i rapporten undlod at foretage sammenligninger med almindeligt dyrkede frugt og grønsager. Helsebranchen undgik derved at blivet løbet over ende.

Som snack er popkorn en god kilde for slaggerig kost og kaloriefattig. Prøv at overstrø popkorn med afbitret stærke B- gær flager i stedet for salt og gør mere brug af rent drikkevand.

Folk, der overdriver brugen af slik og alkohol, mangler ofter B-vitaminer. Prøv Total B-Complex vitamin kur på l2 tabl. daglig i 1-2 måneder! De fleste vil opleve et øget velbefindende, og hvis myter ikke er nok for dig, men ser du en rimelighed i at lappe på, hvad alle de kloge eksperter laver ved dine fødevarer - så anvend en Bladgrønt vitamin og mineral tabl. daglig (kan købes hos de fleste velassorterede materialister og helsekostforhandlere).

Hvis dit barn har tendens til fedme, så lad være med at opmuntre det til at spise alt op på tallerkenen eller blive ved med at pyldre om det, når det er mæt. Dette forældretryk dag efter dag bidrager til et forkert overspisningsmønster.

Læg grunden til en rutine med afslappet og enkel, men varieret og nærende spisning, og høst sundhed og velvære livet igennem!

Referecer: 
Sundhedskost Arkiv 1985

Matti K.Tolonen: Vitaminer og mineraler 1985

A. Davis: Lets stay Healthy 1983

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012