Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sund mad er ikke nok

Siger Dagmar Andreasen, der går imod Levnedsmiddelstyrelse, der mener, at vitaminer ikke er nødvendige.

Af Dagmar Andreasen, tidl. folketingsmedlem (R)

J. Højmark Jensens udtalelser til Politiken 14.11.85: »Sund mad er ikke nok« er overraskende. Han modsiges af mange kompetente personer. Dr. med. Flemming Nørgaard skriver i indledningen til sin bog: »Sundhed, Kost og Kosttilskud«: »Igennem de sidste otte år er jeg blevet klar over, at mange mennesker har været i samme situation som jeg selv uden mulighed for hjælp til en normal eller blot tålelig tilværelse, førend de også fandt frem til et effektivt tilskud til deres daglige kost.

Beviset for, at danskerne ikke mangler vitaminer og mineraler, ser Højmark Jensen i, at der ikke optræder mangelsygdomme i Danmark. Hvad ved Højmark Jensen overhovedet om det? Hvornår er en patient blevet spurgt om, hvad hun/han spiste? De færreste læger interesserer sig for ernæring, og de, der gør det, siger som Højmark Jensen: Bare spis varieret. De aner ikke, hvordan mangelsygdomme giver sig udslag. Dyrlæger og foderstoffirmaer ved noget om mangelsygdomme hos dyr, for de forsker i det, men lægestanden som sådan har ikke været særlig interesseret i at lytte til dyrlægerne.

Man kan med rimelighed spørge: Hvorfor er almindelig varieret kost ikke nok? Der kan være flere årsager, og jeg har lyst til at pege på tre mulige grunde. (Der kan være flere).

  1. Ændrede dyrkningsmetoder.  
  2. Ændrede livsvilkår for menneskene.  
  3. Den højere forureningsgrad.

Ad. 1. Hvordan er det gået med kvaliteten af de næringsmidler, vi tilbydes? Hvad er næringsværdien af det salathoved, der er dyrket på rockwool og gødet med syntetiske næringsstofpræparater sammenlignet med det salathoved, der er dyrket i jord, gødet med kompost eller en klat komøg? Tilsyneladende kender ingen svaret.

Ad. 2. Hvad er stress-faktorens betydning for det daglige behov for mineraler og vitaminer?

Ad. 3. Øger forureningen vort behov for vitaminer og mineraler? Man ved, nikotinindtag forbruger C-vitaminer. Hvad med den almindelige forgiftning af naturen, som vi alle får del i?

Mig bekendt har de fleste af de danskere, der har ladet deres blod undersøge for mineralbalancer, fået konstateret mineralmangel.

Jeg fristes til at spørge, om der overhovedet findes danskere, hvis velvære ikke kunne forbedres, hvis de fik et specifikt egnet næringstilskud? Problemet er at konstatere mangelen.

For nogle år siden var der en udsendelse i TV nytårsdag. Det var en diskussion mellem nobelpristagere, der blandt andet blev spurgt om, hvilke forskningsresultater man kunne forvente i fremtiden.

En svensk mediciner udtalte, at han regnede med, at man en skønne dag ville kunne bekæmpe alderdomsdemens ved at ordinere hvert enkelt individ et specifikt næringsmiddel. Jeg synes, den udtalelse i høj grad vidner om, at vi oplever mangelsygdomme.

Jeg bebrejder ikke Levnedsmiddelstyrelsens folk, at de ikke har svaret på alle disse spørgsmål, men det skræmmer mig, at de slet ikke stiller spørgsmålene, men tværtimod tror, de kender hele sandheden.

Delrapport 2 om Helsekost vidner også om, at man i Levnedsmiddelstyrelsen slet ikke er klar over den primære grund til, at der er så mange danskere, der søger til helsekosthylderne i butikkerne. Vi vil gerne have mindre forurenede råvarer, men vi håber især at finde varer med flere mikronæringsstoffer.

Artiklen er fra Politiken d. 24.11.85. gengivet med tilladelse af forfatteren.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012