Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Giftrisiko for tænderne

Hvor farlig er tandfyldninger af amalgam? Den nyeste forskning peger på den alvorlige forgiftningsrisiko, der er ved at bruge amalgam til tandfyldninger.

Den 32-årige Erich F.'s lidelseshistorie lyder først helt utrolig: 30 år gammel er han forretningsfører i et stort firma, succesmenneske, karrieretype, sporty og sprudlende af vitalitet. Så dukker der snigende smerter op i hovedet, en følelse af omtågethed, hele tiden svimmelhed. Endelig kommer hele hans organisme ud af sine fuger, og han rammes af tankeforstyrrelser, koncentrationssvækkelse, træthed, ledsmerter, mavekrampe, anfald af hjertebanken, trykken i brystet og alvorlige depressioner.

To år senere er han blot en skygge af sig selv: »Min stilling har jeg måttet droppe. I stedet hænger jeg omkring hjemme, ude af stand til selv den mindste anstrengelsen Selv dette at se fjernsyn anstrenger ham. En række henvendelser til forskellige læger og klinikker giver intet resultat. Kort før Erich F. skal indlægges på et psykiatrisk hospital, stiller en naturlige ham den frelsende diagnose: forgiftning af amalgam fra en tandplump.

Erich F. er intet enestående tilfælde. Millioner af mennesker i verden lider af sygdomme, som skolemedicinen ikke kan finde nogen forklaring på. Da depressioner hyppigt står i forgrunden, underkastes patienterne ofte en psykologisk behandling - uden resultat. Kun den fuldstændige fjernelse af amalgamplumper fører til en langsom bedring.

At amalgam kan føre til alvorlige helbredsskader er kun få læger og tandlæger herhjemme bekendt, skønt der allerede foreligger udtalelser herom fra kompetent side. Således forlanger f.eks. wienertandlægen dr. Till, at amalgam, der for 50 procents vedkommende består af giftigt kviksølv, erstattes af andet fyldmateriale.

De fleste danske læger og tandlæger deler ganske vist ikke denne opfattelse, men da der herhjemme ofte først sker et sindelagsskifte, når der kommer tilsvarende underretninger fra USA, er tiden måske nu moden: »The Toxic Time Bomb« (Den tidsindstillede giftbombe) hedder den amerikanske tandlæge og universitetsdocent Sam Zills bog, hvori er samlet alle de videnskabelige undersøgelser, der befatter sig med sundhedsskader opstået på grund af amalgam.