Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Calcium - din krops vigtigste mineral

Mineraler  udgør kun en lille brøkdel af vor kropsvægt, nemlig 4%; heraf tegner calcium sig for 2%, mens fosfor - der indgår i knogledannelsen sammen med calcium - udgør 1%. Den sidste procent af kropsvægten udgøres af alle de resterende mineraler så det er ingen overdrivelse at sige, at calcium er din krops vigtigst mineral.

De fleste er klar over den afgørende rolle, calcium spiller for knogler og tænder, men ikke alle er opmærksomme på, at en ganske lille del af organismens calcium (1%) er af vital betydning for cellemembraner, cellevæske, serum, kar og organeller (cellernes »energi-fabrikker«). Desuden er er rigelig tilførsel af calcium vigtig for fremstillingen af hormoner og enzymer, for oplagringen af glucose (og dermed af energi) i musklerne samt for pH-værdien i blodet.

Calcium griber altså ind i en lang række fundamentale biokemiske processer, og det forklarer også, at en  mangel på calcium  kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Der udskibes dagligt calcium fra organismen, og dårlig eller mangelfuld ernæring eller simpelt ukendskab til dine ernæringsbehov kan føre til et betragteligt tab af værdifuldt calcium.

Lad os se på de forskellige områder, hvor calcium spiller en afgørende rolle, og på hvorledes du bedst og sikrest kan forhindre, at der opstår calciummangel.

Knogler og tænder.  Calcium er den vigtigste faktor i opbygningen af stærke knogler og tænder, men selv om du i din barndom har fået en god ernæring og dermed en kraftig skeletbygning, vil denne svækkes, hvis du spiser meget sukker, raffinede kulhydrater (kager, slik osv.), drikker meget alkohol eller får mange antacider (medikamenter, der skal virke syrenedsættende). Alle disse ting ødelægger din maves saltsyre. Hvad har det at gøre med knogler og tænder? En hel del. Calcium kan nemlig ikke nedbrydes uden saltsyre. Også andre næringssubstanser er vitale for organismens udnyttelse af calcium: fosfor, magnesium, proteiner og vitamin D.

Nerver og mental sundhed.  Nogle af de ubehagelige signaler på calciummangel er nervøsitet, depression, hovedpine, irritabilitet og søvnløshed. Calcium bevirker med andre ord, at du føler dig rolig, fordi dine nerver styrkes. En anden del af nervesystemet - hjernen - skal have den rigtige tilførsel af calcium, magnesium og fosfor for at fungere korrekt. Et godt råd: Hvis du har smerter f.eks. under en influenza - så lad være med at fylde dig med aspirin - tag calcium i stedet. Det samme gælder ved de nervøsitetsbestemte lidelser, der er nævnt ovenfor. Endelig er calcium vigtig for fremstillingen af de hormoner, som bekæmper stress.

Muskler.  Uden calcium ville musklerne ikke være i stand til at oplagre glykogen og dermed energi. Resultat: uden calcium ville du være nødt til at spise hvert 10. minut. Calcium spiller også en meget direkte rolle for sammentrækningen af musklerne, herunder hjertemusklen. Mangel på dette mineral fører derfor til kramper i ben, fødder og tæer, især om natten.

Fordøjelsessystemet.  Calcium indgår blandt de stoffer, der sammensætter fordøjelsesvæskerne, bl.a. galden. For lidt calcium kan få til følge, at først og fremmest fedtstofferne i kosten ikke nedbrydes.

Immunsystemet.  Calciummangel kan medføre, at kroppen optager giftige tungmetaller som bly, kadmium, radium, strontium og uranium - kræft kan blive resultatet. Calcium hjælper kroppen med at forhindre indtrængen og oplagring af disse stoffer.

Kredsløbet.  Undersøgelser har vist, at calciummangel kan resultere i for højt blodtryk.

Calcium og kvinder.  Kvinder har specielt behov for calcium: gennem menstruationer, graviditet og amning mister de mere af dette mineral, end mænd gør. Hvis kvinden ikke får tilstrækkellige mængder calcium, udvikler hun almindeligvis osteoporosis (skøre, porøse knogler), når hun bliver midaldrende eller ældre. Kvinder har også et større calciumbehov af en anden grund: tabet af calcium gennem menstruationerne kan være så stort, at der opstår menstruationskramper.

Resumé.  Alle - børn som gamle - har brug for calcium, men følgende grupper har et ekstra calciumbehov: midaldrende og ældre kvinder, personer der lider af smerter eller stress, arthritis, muskelkramper, menstruationskramper, for højt blodtryk og depressioner samt gravide.

Hvordan dækker du dit calciumbehov?  Der findes flere forskellige calciumpræparater på markedet - ikke alle disse præparater er lige gode; vigtigt er det, at du sikrer dig, at det calciumtilskud, du vælger, er fremstillet af naturlige og letoptagelige råstoffer uden kunstige tilsætningsstoffer - sørg også for, at dit calciumpræparat indeholder andre relevante mineraler. Her er tre produkter der forhandles af Danmarks ældste naturmiddelfirma Natur-Drogeriet A/S, og som alle kan dække dit calciumbehov, samtidig med at de tilfører andre værdifulde stoffer

Calcium Extra med vitamin D: Lavet af calciumcitratmalat, der er lettere optagelig end nogen anden calciumforbindelse. Tilsætningen af vitamin D øger yderligere optageligheden. Anbefales ved knogleskørhed. Ny forskning viser, at calcium kan sænke et for højt blodtryk.

Østersskal kapsler:  Disse kapsler er lavet af rensede og soltørrede østersskaller, en af de rigeste naturlige kilder for kalcium, indeholder 75% calciumcarbonat, fremmer knoglevæksten og anbefales gravide kvinder til forebyggelse af calciummangel. Hver kapsel indeholder ca. 750 mg mikroniseret og letoptageligt calcium - helsebranchens stærkeste naturlige calciumkilde, væsentlig for opretholdelsen af en god helse. 100% organisk.

Dolomit tabletter:  Et calciumtilskud specielt for dem, som ved siden af calcium har brug for ekstra magnesium (»anti-krampe- og stressmineralet«). Magnesium er ikke alene kendt for at kunne bekæmpe stress og nervøse tilstande, også f.eks. ved risiko for hjerteinfarkt spiller magnesium en betydelig rolle.

De ovennævnte produkter kan købes hos materialister og helsekostforhandlere.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012