Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Flavonoid kapsler

I 1936 beskrev Szent-Gyorgyi egenskaberne ved et udtræk af citroner, som han kaldte citrin. Den aktive ingrediens, som også blev udvundet af røde peberfrugter, døbte han vitamin P (til ære for Permeabilitet dvs. gennemtrængelighed og Paprika).

Alle de komponenter, der opviste vitamin P-aktivitet, blev snart identificeret som flavon-derivater; og i 1950'erne opgav man navnet vitamin P i den videnskabelige terminologi, men det bruges stadig i litteratur og omtale i den europæiske helsebranche. I dag er det almindelige udtryk »bioflavonoider« accepteret overalt i USA og Europa, og disse substanser bruges hovedsagelig til behandling af nedsat kapillær-permeabilitet eller gennemblødningsevne og kapillærsvaghed (R. Rodriguez & H.F Root: »Capillary Permeability and Diabetic Retinitis«, New England Journal of Medicine 238, 391, 1948).

Citrus-bioflavonoider er totale flavonoider, som består af hesperidin, rutin, orange-bioflavonoider, citrus-bioflavonoider, lemon-bioflavonoider osv.

Flavonoid kan hjælpe til med at forhindre grå stær og kapillærskader.  Der findes to slags grå stær, den diabetiske grå stær, forårsaget af galaktose. Galaktose er et sukker, der findes i mælk. Vi er praktisk taget alle fødte med det enzym, som fordøjer og assimilerer galaktose; det kaldes galaktase.

De mennesker, der mangler dette enzym, får en hel række alvorlige lidelser, herunder dannelse af grå stær. For meget glucose eller blodsukker er tilsyneladende ansvarlig for, at der opstår grå stær hos diabetikere. Et enzym kaldet  aldose reductase reagerer sammen med dette sukker og begynder dannelsen af grå stær.

Amerikanske videnskabsmand har anvendt forskellige flavonoider på øjenlinser fra dyr. De kom de to ting i reagensglas og fandt ud af, at flavonoiderne forhindrede opståelsen af det enzym, som fik den grå stær til at danne sig på øjenlinserne. Med andre ord vil det blotte tilskud af en given mængde af en eller flere flavonoider forhindre, at der dannes grå stær på linserne.

Forfatterne til denne artikel, der kom i  »Science« i juni 1975, siger: »Da flavonoiderne er relativt ugiftige, peger de aktuelle resultater på resultater, som viser, at nogle af flavonoiderne er de hidtil mest virksomme substanser, når det gælder om at forhindre dannelsen af  aldose reductase  - at disse kan bruges til at modvirke, at der opstår diabetes eller galaktosemisk grå stær«.

Rutin og hesperidin ideelle til øjenbehandling. I øjenbehandlingen anbefales bioflavonoiderne rutin og hesperidin ikke kun ved tilbøjelighed til nethindeblødninger, som de forekommer hos patienter med forhøjet blodtryk, sukkersyge og nyresygdomme, men også ved glaslegemeblødninger, subkonjunktivale blødninger og blødninger efter operationer.

Siveblødninger samt transfusionsskader lader sig forebygge og bekæmpe med rutin og hesperidin. Disse kommer ligeledes i betragtning ved gulsotpatienters operationsforberedelse. Blødninger ved tromboseforebyggelse med dicumarol og bestrålingsblødninger lader sig gunstigt påvirke med rutin og hesperidin. Desuden kan rutin og hesperidin have en gunstig virkning på patienter med tandkødsblødninger.

Dosering. Flavonoid anvendt forebyggende mod de omtalte lidelser tages i en dosis af 1-2 kapsler daglig. Til terapiformål sættes dosis i vejret til 3-4 kaps. daglig, om nødvendigt endnu højere. Daglige doser over længere tid (6 måneder) på 400 mg rutin og hesperidin og mere er blevet tålt uden uønskede bivirkninger. Tilstedeværelsen af vitamin C giver en karstyrkende virkning og understøtter dermed virkningen af bioflavonoiderne.

Flavonoid kapsler kan købes hos materialister og helsekostforretninger.

Øjet -  vort vigtigste sanseorgan - vejer kun knap 8 gram. Dets vigtigste dele er:  Hornhinde - øjenlinse - pupil - regnbuehinde - ciliærmuskel - bindehinde - læderhinde - nethinde - glaslegeme - glaslegemekanal - synsnerve - nedre lige øjenmuskel - sideøjenmuskel - øjenvene.

 

 

Ph.D.-afhandling om flavonoider
Salka Elbøl Nielsen afsluttede den 1. juli 1998 sit Ph.D.-studium med en forelæsning med titlen: "Flavonoider. Potentielt sundhedsfremmende antioxidanter i kosten. Metabolisme studier og udvikling af biomarkører".

Ph.D.-arbejdet har koncentreret sig om en af de største grupper af naturlige antioxidanter, der findes i frugt og grønsager: flavonoiderne. Disse polyphenoler er interessante på grund af deres evne til at indfange frie radikaler, deres effekt på et stort antal enzymsystemer, deres kræfthæmmende egenskaber osv., og endelig på grund af den tilsyneladende sammenhæng mellem et højt indtag af flavonoider og en lavere risiko for hjertekarsygdomme.

Læs også:
Bioflavonoider
Bioflavonoider - hvad er det?
CellSikker - antioxidanter - mere info
Spis rigtigt og få et bedre syn!
Lacto-vegetarisk vitamin- og mineralguide
Bi-Aktiv Pollen tilhører antioxidanternes elite
ActiVin® er en multihelbreder

Kilder:
Farmaci, nr. 8, 1998.
Keli SO et al.: Dietary flavonoids, antioxidant vitamins, and incidence of stroke. the Zutphen study. Arch Intern Med 156:637-42, 1996.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012