Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Æbleeddike – genvej til bedre form og velbefindende

art-aebleeddMan har allerede i årtusinder vidst, at når vin udsættes for luft i længere tid, forvandler den sig til eddike. Folk i de gamle højkulturer brugte eddike ikke bare til at give maden smag, man også til konservering af kød og grønsager. Den slukker tørsten og blev brugt til behandlingen af mange sygdomme, bl.a som et desinfektionsmiddel og til behandling af sår. Da æbleeddike virker udrensende og stimulerer fordøjelsen og forbrændingen, kan den i forbindelse med en fornuftig fødeindtagelse hjælpe med til at tabe et par overflødige kilo.

Den græske læge Hippokrates (460-375 f. Kr.) priste i sine skrifter eddikens lindrende og helbredende virkning ved insektstik, betændelse, blodudtrædninger og feber. Hildegard von Bingen (1098-1179) værdsatte eddike som et fordøjelsesfremmende middel. Og ikke uden grund. Et surt miljø er nemlig næsten livsnødvendigt for tarmbakterierne. De ca. 400 bakteriestammer, der findes i menneskets tarm, sørger for vores sundhed, idet de "trimmer" immunsystemet, der for 80 procents vedkommende er placeret i tarmen.

Formerer bakterier eller svampe sig i overmål, kommer tarmfloraen ud af balance, og immunforsvaret bliver svækket. Men væksten af sygdomskim hæmmes af syre. Det gamle råd om at drikke et glas fortyndet æbleeddike om morgenen på fastende hjerte er altså velbegrundet. Man skal ikke være bange for oversyring, for selv om det lyder paradoksalt, virker æbleeddike basisk og ikke surt i stofskiftet. Denne virkning skyldes rigdommen af basisk virkende mineraler. Syrerne i æbleeddike optages gennem tarmen og forbrændes i cellerne, således at man ikke mærker en "sur" fornemmelse. Man risikerer altså ikke "oversyring" ved at indtage æbleeddike regelmæssigt.

Radiodoktoren Carsten Vagn Hansen har så sent som i 2001 fastslået, æbleeddike et godt gammelt kosttilskud, der har stået sin prøve i masser af år. Det er især den amerikanske læge dr. Jarvis, som har anbefalet æbleeddike mod alverdens forskellige plager og sygdomme. Både han og andre gør opmærksom på, at det skal være en naturlig form, fremstillet af friske, knuste økologisk dyrkede æbler. "Så det er ikke fup, men fakta. Selv om der eventuelt mangler regulær videnskabelig evidens. Men det gør der for mere end ¾ af det, lægerne i dag bruger i deres behandling af patienterne, og der er oven i købet meget, der tyder på, at man kun kan stole på 5-6% af de videnskabelige undersøgelser, der bliver lavet i dag. Derfor er der stadig brug for de gode, gamle folkemedicinske råd".

Det tyske sundhedstidsskrift "Vital" gav i 1999 æbleeddike tre stjerner som et meget positivt naturmiddel med følgende indikationer: fordøjelsesforstyrrelser, halsbetændelse, caries, dårlige ånde, tandkødsbetændelse, skæl, akne og hudinfektioner.

Hvad virker i æbleeddike?  Æbleeddike indeholder først og fremmest mineralerne kalium og natrium. Kalium og natrium spiller en afgørende rolle for reguleringen af det såkaldte osmotiske tryk, dvs. den trykforskel der opstår på de to sider af cellemembranerne, samt for syre-base-balancen. Disse mineraler spiller desuden en rolle for nerver, hjerte, muskler, tarmperistaltik og pH-balancen. Mangeltilstande er hjerte- og muskelskader, træthed, fysisk svækkelse, utilpashed mv. Andre vigtige mineraler er calcium, magnesium, fluor, fosfor og kisel. Dertil kommer vitaminerne A, B1, B2, og B6, samt eddikesyrer og andre frugtsyrer, malonsyre, enzymer og naturlige aromastoffer. 

Æbleeddike kapsler fra Natur-Drogeriet A/S er præparat, der koncentrerer de vigtigste indholdsstoffer i æbleeddike, og som har vist sig at have mange helsemæssige fordele. Æbleeddike kapsler besår af følgende ingredienser: æblecidereddike 95%  (Malus sylvestris Miller), gelatine, maltodextrin, modificeret stivelse, chitosan pulver, Unik Spirulina  (Spirulina maxima), Chlorella  (Chlorella), blæretang  (Fucus vesiculosus). Kapslerne bevarer æbleeddikes mange gode egenskaber, og den syrlige smag undgås; kapslerne er også mere praktiske at have med på arbejde og på ferier.

Æbleeddike af hele økologiske æbler i ½ og 1 liter

Hvor bruges Æbleeddike kapsler? Æbleeddike kapsler er et fremragende middel til forebyggelse og behandling af flere forskellige sundhedsproblemer:

Styrkelse af immunsystemet.  Æbleeddikes immunstyrkende virkning skyldes først og fremmest den gavnlige virkning på tarmfloraen. Da tarmsystemet "huser" størstedelen af immunforsvaret, må der gøres en løbende anstrengelse for bevare balancen mellem de forskellige tarmbakterier, og hertil er Æbleeddike kapsler et velegnet middel.

Oppustethed og fordøjelsesforstyrrelser.  Under fordøjelsesprocessen opstår der gasser i tarmen, hvad der kan give anledning til oppustethed, følelse af forstoppelse og kolikagtige smerter. Disse symptomer skyldes ofte en forstyrret tarmflora. Æbleeddike kapsler genopretter den normale tarmflora, virker antibakterielt og fremmende på tarmperistaltikken. I tilfælde af diarré mister kroppen mange livsvigtige mineraler, der erstattes delvis af mineralerne i Æbleeddike kapsler.

Kolesterol og hjerte.  Æbleeddike kapsler indeholder fedtbindende stoffer, som bidrager til sænkelse af et for højt kolesteroltal og således bremser udviklingen af åreforkalkning. Samtidig virker indholdet af kalium i Æbleeddike styrkende på hjertemusklen og lettere blodtrykssænkende.

Ledsygdomme.  Ledsmerter kan skyldes mange ting. Gigtlidelser opstår hyppigt som følge af dannelse af urinsyrekrystaller i leddene. Forebyggelse og behandling involverer en kostændring, hvor hovedvægten lægges på basiske, urinsyrefattige næringsmidler. Som nævnt ovenfor virker Æbleeddike kapsler basisk og ikke surt i stofskifteprocessen.

Overvægt.  Æbleeddike kapsler er mildt vanddrivende, afslakkende og fordøjelsesstimulerende. Da den virker udrensende og stimulerer fordøjelsen og forbrændingen, kan den i forbindelse med en fornuftig fødeindtagelse hjælpe med til at tabe et par overflødige kilo. Det understøtter de fedtnedbrydende enzymer og dæmper samtidig appetitten. Gennem stimuleringen af stofskiftet hjælper det med til at reducere overvægt og hæmmer dannelsen af nye fedtaflejringer. Æbleeddike kapsler indeholder desuden chitosan, der virker som en "fedtmagnet" ved at transportere fedt i kosten ud af kroppen og dermed forhindre optagelsen i kroppen. Den slankende virkning styrkes af Unik Spirulina og blæretang, der begge har en appetitdæmpende effekt, samt af Chlorella, der ligesom Unik Spirulina er utrolig rig på næringsstoffer og dermed et vigtigt supplement i enhver slankekur.

Æbleeddike 90 kapsler (400 mg). 1-2 kapsler indtages med et glas vand morgen og aften. Æbleeddike flydende ½ og 1 liter af økologisk dyrkede æbler. 1 tsk, omrøres i et glas vand eller anden væske og tages 1-3 gange daglig; kan tilsættes 1 tsk. lyng- eller blomsterhonning. 

Referencer:
Dr. D. C. Jarvis: Folk Medicine, 1991 (på dansk: Gigt & folkemedicin, flere oplag).
Margot Hellmiss: Apfelessig, 1998.
Simone Harland: Der Apfelessig-Kalender, 1999.
Patricia & Paul C. Bragg: Apple Cider Vinegar - Miracle Health System, 1999.
Helga Buchter-Weisbrodt, Ulrike Schöber: Der Apfel: Ein bewährtes Hausmittel neu entdeckt.
Bernd Küllenberg: Apfelessig & Co. Heilkräfte der Natur, 2000.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012