Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Rød Elmebark

Rød elm er et stort løvfældende træ, der bliver brugt som et effektivt middel mod irriterede slimhinder i bryst, urinrør, mavesæk og tarm. Træet vokser i USA og Canada og har været brugt af indianerne både som et medikament og et næringsmiddel. Inderbarken indeholder slimstoffer, primært langkædede kulhydrater (polysaccharider), der bliver til en glat og fedtet substans, når de kommer i forbindelse med vand. Det er disse slimstoffer, der bringer øjeblikkelig lindring ved for sur mave, diarre og gastro-enteritis. Planten hjælper også ved kolik, tarmbetændelse, forstoppelse, hæmorider, mellemgulvsbrok, sår på tolvfingertarmen og irritabel tyktarm. Endvidere bruges den ved lidelser i luftvejene (hoste, bronkitis, tørhed i lungerne, lungebetændelse) og ved betændelse i slimhinderne i urinvejene. Når planten kommer i direkte kontakt med betændte overflader, lindrer den irritationen og lægger et lag over det irriterede, beskytter mod beskadigelse og udtrækker giftstoffer.

I hungerperioder har indianerne og nybyggere lavet en slags grød af rød elmebark for at overleve. Den bruges endnu i dag som en fremragende føde for svækkede patienter i rekonvalescens og som næring til småbørn. 

Inderbarken indeholder slimstoffer, primært langkædede kulhydrater (polysaccharider), der bliver til en glat og fedtet substans, når de kommer i fordøjelseskanalen, hvor de udøver en lindrende og velgørende virkning.

I folkemedicinen bruges rød elm ved betændt neglerod og bulne fingre. Den er antiseptisk, lindrende, blødgørende, sveddrivende, slimløsende, sårhelende, forebyggende, afførende. Udvortes (man åbner kapslen, og rører indholdet ud i lidt vand) kan planten bruges til behandling af bylder, sår, brandsår, forkølelsessår og eksem. Den er velegnet til at fjerne slim fra organismen og kan sættes ind ved infektioner og febersygdomme. Endvidere kan den bruges mod indvoldsorm.

Der er ikke konstateret negative bivirkninger ved anvendelsen af inderbarken af rød elm.

Dosis: 2-3 kapsler 3 gange daglig før måltiderne.

I Danmark forhandler helsebranchens specialforretninger Phyto Rød Elmebark kapsler i dåse med 90 stk.

 

 

 

 

 

 

 Referencer:

British Herbal Compendium, Vol. 1, 1992.
J. A. Duke: Handbook of Medical Herbs, 1985.
W. C. Evans: Trease and Evans Pharmacognosy, 1989.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012