Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Maitake

Kongen blandt svampe.  I over 3.000 år har traditionel kinesisk medicin nydt et enestående ry. I dag arbejder den sammen med den vestlige medicin i Japan, hvilket bl.a. kan ses af, at man her bruger  Maitake svamp  til behandling af lidelser, som man i Vesten behandler med medicin. I Japan er Maitake højt værdsat både som et levnedsmiddel og som medicin. Mennesker med alvorlige degenerative sygdomme rejser langt for at få fat på Maitake svamp. Men indtil for nylig har den vestlige medicin ikke betragtet Maitake som et muligt medikament. Først nu foreligger der forskningsresultater, der viser, at en sådan anvendelsesmulighed faktisk eksisterer.

Maitake svampen  (Grifola frondosa)  er hjemmehørende i det nordøstlige Japan og er i århundreder blevet prist i den japanske svampelære som et middel til at styrke organismen og forbedre den almene helbredstilstand. Nye undersøgelser viser, at det er den mest immunstyrkende af svampene. Bestanddelene i Maitake er ikke alene i stand til at stimulere immunfunktionen, men og til at hindre tumorvækst. De stoffer, der er tale om, er bl.a. polysaccharider (f.eks. beta glucan) og sukker polymerer med højmolekylær vægt.

Cancer bekæmper.  De fleste undersøgelser har drejet sig om kræft. I en undersøgelse blev polysaccharid »D-fraktion« brugt til at behandle både allogene og syngene tumorer hos mus (tumorer med hhv. forskellige og ens gener). En Winn-prøve viste fuldstændig tumor standsning. En interessant omstændighed ved denne undersøgelse var, at ekstrakter blev givet oralt og ikke ved injektion, som det sker med de fleste svampeekstrakter.

Mange forskere tror, at Maitakes anti-tumor aktivitet skyldes den virkning, dets polysaccharid fraktion har på immunsystemet.

En anden undersøgelse af mus viste, at Maitake har en antitumor virkning på syngene tumorer. Forskerne fastslog, at den ikke bare aktiverede forskellige celler (som macrofager og naturlige killer celler) til at angribe kræftcellerne, men at den også den »styrker aktiviteten af forskellige »formidler-celler« som lymfokiner og inter-leukin-1 og 2«. Ifølge forskerne (dr. Adachi, Nanba og Kuroda) virker Maitake »ved at styrke cellefunktionerne og samtidig forhindre et fald i immunfunktionerne hos den tumorbærende vært«.

HIV/AIDS.  Maitake kan også hjælpe med til at forhindre ødelæggelsen af T-hjælper celler af HIV På en konference i marts 1992 i Fukuoka i Japan fremlagde dr. Hiroaki Nanba sine resultater, der viste, at Maitake var i stand til at forhindre, at HIV ødelagde T-hjælper lymfocyter med lige så meget som 97%  in vitro.  Dette er vigtigt, fordi målingen af patientens T-hjælper celler er en måde at spore udviklingen fra HIV til fuldstændig udbrud af AIDS.

I en nyere interview udtalte Joan Priestly (en verdenskendt AIDS-specialist) følgende:

  • Kaposis sarcoma forbedres klart hos nogle af hendes patienter ved at bruge Maitake.   
  • Maitake extrakt (D-fraktion) ser ud til at virke bedre på hendes patienter end Maitake tabletter   
  • De patienter, der havde fået strålebehandling, før de fik Maitake, opviste en dramatisk forbedring.   
  • Mange AIDS-symptomer blev generelt forbedret efter brug af Maitake.   
  • Mere omfattende og kontrollerede undersøgelser er nødvendige for at forstå Maitakes effekt på Kaposis sarcoma, fordi det er kendt, at denne lidelse undertiden kan helbredes spontant.

Nedsætter blodtrykket.  I en undersøgelse gav man pulveriseret Maitake oralt til rotter med for højt blodtryk. I modsætning til kontrolgruppen (hvor blodtrykket steg med alderen), oplevede Maitake-gruppen et fald i blodtrykket. Når Maitake-gruppen kom tilbage til sin normale kost, steg blodtrykket. Men blodtrykket faldt igen, når dyrene atter fik Maitake. Maitake har altså en tydelig evne til at sænke for højt blodtryk.

Diabetes.  I en nyere undersøgelse gav dr. Hioraki Nanba mus en kost indeholdende tørret Maitake pulver. Efter 8 uger blev værdierne for blodsukker, blod serum insulin og blod serum triglycerider i Maitake gruppen væsentlig lavere end i kontrolgruppen (der ikke fik Maitake). Særlig betydningsfuldt var den kendsgerning, at Maitake gruppen havde glucose værdier på 200 mg/dl, mens kontrolgruppen havde værdier på 400 mg/dl. Resultatet viser, at Maitake hindrer stigningen i blod glucose værdierne, og at Maitake derfor har en antidiabetisk effekt. Dr. Nanba mener, at Maitakes virkning er uafhængig af kropsvægten i sygdommens fremskriden, men at den er direkte forbundet med stofskiftet, eftersom de kemiske forandringer optrådte før ændringen i kropsvægten.

Vægttab.  Formålet med en række undersøgelser har været at måle Maitakes virkning på fedme. Da Maitake har et højt indhold af vitaminer, proteiner og andre værdifulde næringsstoffer,  men er kaloriefattig,  har man forestillet sig, at Maitake kan være gavnlig i kampen mod overvægt.

I en undersøgelse blev rotter delt i tre grupper for at måle Maitakes virkning på kropsvægten. Kontrolgruppen (den første gruppe) fik almindelig kost. Kosten i den tredje gruppe indeholdt et 10% tilskud af tørret Maitake, mens den tredje gruppe fik 20% ekstra. Rotterne i dette eksperiment ville man normalt regne med havde et vægtøgning på 130-240 g pr. måned. Men efter en måned stod det klart, at Maitake grupperne (især 20% gruppen) havde en mindre stigning i vægten. Faktisk steg Maitake gruppen med kun 20-30 g i løbet af en måned, mens kontrolgruppen øgedes med 130-240 g.

I en undersøgelse af mennesker foretaget af dr. Masanori Yokota på Koseikai klinikken i Tokyo fik 30 patienter pulveriseret Maitake (20 kapsler à 500 mg daglig) i en periode på 2 måneder uden at ændre deres kost i øvrigt.

Dr.Yokota rapporterer, at alle patienterne tabte sig (mellem 3 og 12 kilo) med et gennemsnitstab på 5-6 kilo pr. person. Det er opsigtsvækkende, at patienterne nåede disse resultater efter kun 2 måneder. Dr. Yokota anser det for givet, at de ville have tabt sig endnu mere, hvis de havde fortsat programmet.

Dr. Bers kliniske anvendelse.  Abram Ber, M.D., en homøopatisk læge, der praktiserer orthomolekylær medicin i Phoenix, Arizona, har brugt Maitake kapsler i 2 år til behandling af en række lidelser. Ved brug af uafhængig ultralydresultater som et mål på fremgang gav dr. Ber sine patienter med urin fibroider Maitake kapsler og konstaterede en betydelig reduktion af fibroiderne efter 6-12 måneder. Patienternes tilstand blev så god, at kirurgiske indgreb ikke længere var nødvendige. Dr. Bers behandling omfatter 2 kapsler 3 gange daglig (3 gram) med en variation på 4-8 gram, afhængig af den enkelte patients vægt.

Ifølge dr. Ber blev mindst 12 patienter med prostata cancer behandlet med Maitake kapsler, hvilket resulterede i en forbedring af symptomerne. Især blev urinstrømmen bedret, og andre prostata-symptomer blev reducerede (herunder hyppigheden af toiletbesøg).

Ved hjælp af Maitake var dr. Ber i stand til at opretholde T-lymphocyt celle tallet hos HIV/AIDS-patienter, og et antal af de hermed forbundne infektioner blev ikke forøget. Svampen viser sig at forbedre immunsystem funktionen. Dr. Ber: »Hvis CD-4 celle tallet var 100, så faldt tallet ikke i den periode, behandlingen stod på (et år eller mere)«.

Men dr. Ber var mest begejstret for behandlingen af forhøjet blodtryk. Han behandlede 30 patienter med Maitake for denne lidelse. »På traditionel medicin ligger blodtrykket højt, men med Maitake sker der et gradvist fald ned mod det normale. Desuden er der absolut ingen bivirkninger,« siger dr. Ber.

Dr. Bers behandling af forhøjet blodtryk er følgende:

  • 6 kapsler pr. dag den første uge.   
  • 8 kapsler pr. dag for den anden uge.   
  • 10 kapsler pr. dag, som blodtrykket indicerer.   
  • »Somme tider er blodtrykket relateret til dosis,« siger dr. Ber.

Konklusion.  Maitake er et brugbart alternativ til dyre medikamenter og kirurgiske indgreb med deres hyppige negative bivirkninger. Som det fremgår af nedenstående litteraturliste kan Maitake  stimulere immunforsvaret  og  hæmme tumor vækst.  Maitake kan være effektiv mod forskellige lidelser, herunder  HIV/AIDS, for højt blodtryk,  diabetes og fedme.

I Danmark forhandles ægte Maitake i præparatet  Phyto Maitake  kapsler af helsebranchens specialforretninger.

Referencer:
Wagner, H. og Proksch, A.:Immunostimulatory Drugs of Fungi and Higher Plants,  Economic and Medical Plant Research, Academie Press, New York 1985.
Nanba, Hiroaki: Antitumor Activity of Orally Administered »D-Fraction« from Maitake Mushroom  (Grifola frondosa), J. of nat Med,  1(4):10-15,1993.
Nanba, H. og Kuroda, H.: Potentation of Host-Mediated Antitumor Activity in Mice by Betaglucan obtained from  Grifola frondosa  (Maitake),  Chem. Pharm. Bull. 35;262-270,1987.
Nanba, H.: Presented to the Japan Society of Pharmacy Conference, d. 29. marts 1992, Fukuoka, Japan.
Priestly, Joan: Personal Communication. 1991.
Adachi, K., Nanba, H., Otsuka, M. og Kuroda, H.: Blood Pressure Lowering Activity Present in the Fruit Body of  Grifola frondosa (Maitake),  Chem. Pharm. Bull. 36:1000-1006, 1988.
Nanba, H. (arbejdspapir): Anti-Diabetic Activity by Maitake Mushroom  (Grifola frondosa), 1994.
Othsuru, M.: Anti-Obesity Activity Exhibited by Orally Administered Powder of Maitake Mushroom  (Grifola frondosa)  Anshin, 1. juli 1992.
Yokota, Masanori, Koseikai Clinic,Tokyo, Japan, Observatory Trial at Anti-Obesity Activity of Maitake,  (Grifola frondosa), Anshin, juli, 1992.

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012