Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Isoflavon Soja

- til forebyggelse og behandling af cancer

art-isoflavonNår japanske kvinder  rejser til USA, stiger deres risiko for brystkræft dramatisk. Tidligere troede man, at det var den relativt fede vestlige kost, der forårsagede denne risiko, men nyere undersøgelser viser ingen forbindelse mellem fedt i kosten og risiko for brystcancer. Dette har ført til den formodning, at stigningen skyldes mangel på isoflavonrige næringsmidler i den amerikanske kost.

Interessen er rettet mod de såkaldte isoflavoner (bl.a genistein og daidzein) plantehormoner, der ofte mangler i den industrialiserede kost.

En artikel offentliggjort i  Journal of Cellular Biochemistry (Suppl. 22, 1995) fastslog, at orientalske befolkninger, der har lave rater af bryst- og prostatacancer forbruger  20-80 mg genistein om dagen,  næsten udelukkende fra sojabønnen; i USA ligger den daglige indtagelse af genistein på kun 1-3 mg pr dag.

Bryst- og prostatacancer har nået et epidemisk omfang i de vestlige industrilande. Hver dag er der flere og flere, der får stillet denne diagnose.

Antioxidantvitaminer forhindrer ikke prostatacancer og har vist en kun minimal virkning på brystcancer i kontrollerede undersøgelser.

Genistein og andre bestanddele af kosttilskudet  Isoflavon Soja  giver en specifik anticancer beskyttelse, der ikke opnås med antioxidanter.

Isoflavon Sojas anticancer- virkninger.  Isoflavon Soja kan forhindre og behandle nogle former for cancer på følgende måder:

  • Pesticiderester binder sig til østrogene og testosterone cellereceptorer i brystet og prostata og forårsager således en abnorm celledeling, der kan føre til cancer.  Isoflavon Soja  har vist sig at blokere for østrogens og testosterons celleændrende virkninger, fremkaldt af pesticider, herbicider, fungicider og andre forureningsfaktorer.     
  • Tyrosinkinase  er et enzym, der kræves i den meste tumorcelledeling.  Isoflavon Soja  har vist sig at også forhindre tyrosinkinaseaktivitet, således at cancervæksten er blevet forhalet.     
  • Tumorvækst kræver nye blodceller til understøttelse af det stigende antal cancerceller.  Isoflavon Soja  har en  angiogenetisk hæmningseffekt,  der forhinder, at nye blodkar vokser ind i svulsterne.     
  • Østrogen og testosteron fremmer cellevæksten i kroppen. Disse hormoner kan også fremkalde bryst- og prostatacancer. Isoflavon Soja modererer virkningerne af østrogen og testosteron på en gunstig måde og reducerer således risikoen for, at de påfører cancer.     
  • Cancerceller har meget effektive proteinsyntesemekanismer, som sætter dem i stand til at dele sig i det uendelige.  Isoflavon Soja  forhindrer proteinsyntesen i cancerceller, men ikke i normale celler.

International interesse for Isoflavon Soja.  Isoflavon Sojas  flersidede anticancermekanismer har fået internationale forskere til at undersøge brugen af  Isoflavon Soja  i forebyggelse og behandling af cancer. Offentliggjorte rapporter viser, at  Isoflavon Soja  koncentrat er effektivt med hensyn til at behandle kræft i tyktarm, lever, lunge, bryst, prostata og nogle former for leukæmi. Mens de aktuelle resultater er foreløbige, venter vi med spænding på færdiggørelsen af de mange igangværende undersøgelser af sojas indvirkning på cancer. Der vil blive afholdt en stor international konference i efteråret 1996 i England, hvor man venter, at der vil blive offentliggjort nye vigtige resultater. Vi er kommet i besiddelse af inside information, der peger på betydelige fordele ved at bruge soja, som indeholder gennemsnitlig 150 mg isoflavon pr. 100 g (hvorimod  Isoflavon Soja  indeholder ca. 1800 mg pr. 100 g). Vi kan nu påvise, at mennesker, som spiser større mængder soja i deres kost har en risiko for at få cancer, der ligger under gennemsnittet, mens at de, der allerede har fået cancer, kan få gavn af isoflavon-rige levnedsmidler til at forhale sygdommen.

Folk der spiser sojabønner har mindre risiko.  Et forskerteam under ledelse af dr. C. H. Adlercreutz ved Helsinkis Centrale Universitetshospital har i  Journal of Nutrition  (15,3 Suppl, 757S-770S, 1995) offentliggjort en undersøgelse, hvori man konstaterede:

»Fordi mange vestlige sygdomme er hormonafhængige cancerformer, har vi opstillet det postulat, at den vestlige kost, sammenlignet med en vegetarisk eller halv-vegetarisk, kan andre hormonproduktion, stofskifte eller virkning på celleplan. I de senere år har vores opmærksomhed været rettet mod lignaners og isoflavonoiders beskyttende rolle i forhold til cancer [findes i høje koncentrationer i Isoflavon Soja]«.

» Vegetabilske lignan- og isoflavonoidglykosider omdannes af indvoldbakterier til hormonlignende bestanddele med svag østrogen og antioxidativ aktivitet; de har nu vist sig at påvirke ikke bare kønshormoners stofskifte og biologiske aktivitet, men også intracellulære enzymer, proteinsyntese, vækstfaktorer, ondartet celledeling, differentiering og angiogenesis, hvilket kan gøre dem til stærke kandidater til rollen som anticancerkomponenter«.

»Epidemiologiske undersøgelser støtter denne hypotese fordi de højeste niveauer af disse komponenter findes i de lande eller regioner med lav cancer-forkomst. Denne rapport er en oversigt over resultater, der tyder på, at diphenole isoflavonoider og lignaner er naturlige anticancerkomponenter«.

Genistein og prostatacancer.  De stigende antal mænd med diagnosen prostatacancer har sat denne lidelse i mediernes centrum. Med den nye udvikling i sojaprodukter har en undersøgelse fra 1994 af dr. H. R. Nalk og dr. K. J. Pienta fra Wayne State University School of Medicine i Detroit fået fornyet aktualitet. Disse to har foretaget meget af forskningen omkring  modificerede natursubstanser,  der har vist sig at kunne beskytte imod metastasen i cancerceller.

Her er et citat fra rapporten, som undersøgte antitumoreffekten af genistein på vanskelig prostatacancer  (Anticancer Research,  nov.-dec. 1994,14 (6B9,2617-9).

»In vitro viser genistein sig at være cytotoksisk for både rotteprostatacancer-cellelinien og den menneskelige andenocarcinom-cellelinie. Men in vivo viste genistein ingen signifikant hæmning på væksten af MAT-LyLu-celler implanterede under huden«.

En anden publikation af Dr. G. Peterson fra University of Alabama i Birmingham viste, at genistein hindrede væksten i menneskelige prostataceller:

»Virkningen af isoflavoner, genistein, daidzein og biochanin på væksten af menneskelige prostatacellelinier er blevet undersøgt. Genistein hæmmede både serum- og EGF-stimuleret vækst af disse celler«.

Genistein og brystcancer.  Videnskabelige undersøgelser peger på menneskeskabte kemikalier som en af årsagerne til cancer. Først for nylig har forskere opdaget, at mange af de mest populære insektbekæmpelsesmidler, fungicider, industrikemikalier og andre klorinbaserede substanser faktisk efterligner østrogen, det kvindelige hormon. Disse substanser kaldes  »hormonændrende forureningsfaktorer«.  Det er fedtopløselige substanser, der akkumuleres i kroppen over tiden, og det er erkendt, at de er en medvirkende årsag til udviklingen af hormonrelaterede cancerformer. Kvinder med brystcancer har høje niveauer af østrogen-ændrende pesticiderester i deres fedtceller i brystet, sammenlignet med kvinder, der ikke har brystkræft. Både bryst- og prostatacancer menes at være hormonrelateret.

Den seneste forskning i phytonæringsstoffer viser, at sojabønneplanten indeholder  »venlige østrogener«,  former af hormonet, som har vist sig at forhindre eller behandle hormonrelaterede cancersygdomme. En vigtig italiensk undersøgelse af dr. M. C. Pagliacci, offentliggjort i  European Journal of Cancer (Eur J Cancer  1994, 30A (11): 1575-92) analyserede virkningerne af genistein på et antal celler og cellecyklusprogressionen i menneskelige brystcancerceller.

Her er et citat fra undersøgelsen om den væksthæmmende virkning af genistein på MCF-7 brystkræftceller hos mennesker:

»Genistein, et naturligt isoflavonoid phyto-østrogen, hæmmer tyrosinkinase-aktiviteten i vækstfaktor-receptorer og oncogene produkter, samt in vitro vækst af nogle tumorcellelinier Den lave forekomst af brystcancerceller i samfund med flavonoidrig, sojabaseret kost og beskyttelsen, givet af sojaderiverede produkter imod eksperimentel brystkræft hos rotter, viser, at genistein og andre isoflavonoidkomponenter kan udøve antitumoraktivitet.

Vi analyserede virkningerne af genistein på celletallet og cellecyklusprogressionen i menneskelige kræftceller in vitro. Genistein producerede en signifikant doseringsafhængig hæmning af brystkræftcellevækst. Den væksthæmmende aktivitet af genistein i brystkræftceller er et resultat af summen af cytostatiske og apoptotiske virkninger.

Som konklusion: Kostmæssig phyto-østrogen genistein hæmmer in vitro vækst af specifikke menneskelige brystcancerceller ved at blokere de vigtige kontrolpunkter i cellecykluskontrollen og indføring af apoptosis«.

Andre isoflavoner viser stærkt anticancer potentiale.  Der er også andre isoflavoner i  Isoflavon Soja,  der kan være lige så effektive eller måske mere effektive end genistein. En vigtig undersøgelse af dr. Xu ved Iowa State University beviser de sundhedsmæssige fordele ved  Isoflavon Soja  isoleret daidzein, der har vist sig at være mere biotilgængelig end genistein hos voksne kvinder  (J Nutrition,  juni 1994, 124(6), 825-32.)

Sidste nyt – advarsel!
Det er ikke bevist, men nogle læger mener, at Isoflavoner styrker kroppen så meget, at cancermedicinen ikke virker godt nok. Derfor fraråder læger at anvende Isoflavoner til personer i medicinsk cancerbehandling.
Lederen af Kræftens Bekæmpelses store kost- og kræftundersøgelse, seniorforsker Anne Tjønneland, siger, at man må advare kvinder i Tamoxifen-behandling mod at tage kosttilskud med soja (November 2002).

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012