Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Homocystein - en overset dræber

Åreforkalkning er stadig den sygdom, der kræver flest dødsofre, og masser af mennesker lider af forskellige sygdomme, som har deres udspring i åreforkalkning.

Hvad er egentlig åreforkalkning?  En snigende sygelig forandring i blodkarrets vægge, som bliver hårde og stive og indsnævrer karrenes indre diameter. Resultat: mindre og mindre blod kan flyde igennem, i værste fald standser blodstrømmen helt.

Hvilken rolle spiller kolesterol i denne proces?  En mindre, end man hidtil har troet. Af afgørende betydning for udvikling af åreforkalkning er proteinstoffet homocystein, som videnskabsmand mange steder i verden nu har påvist.

Hvad er homocystein?  En aminosyre, altså en af de simpleste byggesten for protein. Homocystein findes ikke i fødemidler, men dannes i kroppen af en anden aminosyre kaldet methionin. Fordi det er giftigt i større mængder, må det straks nedbrydes eller igen forvandles til methionin.  I denne proces er vitaminerne Super B6 og Super B12 og især Super Folsyre nødvendige som såkaldte coenzymer.

Hvad sker der ved mangel på disse vitaminer?  Så uskadeliggøres der mindre homocystein; følgelig stiger dets indhold i blodet - og dermed øges risikoen for at få et hjerteinfarkt med det 3 - 4 dobbelte; faren for at lide af slagtilfælde er endnu større.

Hvorfor er homocystein så farligt?  Fordi det beskadiger de såkaldte endothel-celler på den indvendige side af arterierne. Det deltager også afgørende i den efterfølgende fase, først og fremmest ved oxidering af LDL-kolesterolet; denne proces kan sammenlignes med harskning af fedt, og det fører til sidst til den farlige aflejring på arterievæggene.

Er homocystein dermed en selvstændig risikofaktor?  Ja. For meget af det i blodet virker endnu tidligere og mere skadeligt end kolesterol. Og det fører uafhængigt af andre risikofaktorer - som rygning, overvægt, for højt blodtryk - til karforsnævring.

Hvem er især truet? Efter de nyeste forskningsresultater de mennesker, som får for lidt B-vitaminer. Og naturligvis alle, der har for meget homocystein i blodet. Det er frem for alt ældre mennesker og mænd i ung alder. Homocystein-værdierne kan bestemmes gennem en blodanalyse.

Hvad skal disse mennesker gøre?  De skal tage rigeligt med B-vitaminer. For med kosten alene dækkes behovet ikke. Det drejer sig om Super Folsyre, Super B6 og Super B12, eller en kombineret B-vitamin tablet som Total Mega B-Complex. Disse produkter forhandles receptfrit på apoteker, hos materialister og i helsekostforretninger.

Referencer: 
The New England Journal of Medicine, Febr. 2,1995.