Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kaffe og cola kan give sukkersyge!

En ny undersøgelse viser, at det kan være en farlig cocktail for helbredet at drikke kandevis af kaffe eller flere liter cola, samtidig med at man ikke dyrker motion. Og det er faktisk hverdagen for mange danskere.

En mængde coffein, der svarer til to liter cola eller til tre eller fire kopper kaffe, halverer nemlig virkningen af kroppens eget insulin. Den lave virkning svarer til den måde, kroppen opfører sig på, når man lider af type 2 diabetes, også kaldet gammelmandssukkersyge.

Et positivt resultat af undersøgelsen er påvisningen af, at hvis man dyrker motion umiddelbart efter indtagelsen af coffein, så kommer insulinens virkning igen tilbage til det normale.

Det er professor dr. med. Erik A. Richter fra Center for Muskelforskning og Institut for Idræt på Københavns Univeristet, der har lavet undersøgelsen. Forsøgspersonerne i coffeinforsøget indtog omkr. 350 mg coffein.

Coffeinindholdet i en liter af følgende drikkevarer:

Filterkaffe

480-800 mg

Espresso kaffe 

1.000-1.200 mg

Coffein kaffe 

8-32 mg

Te 

160-400 mg

Cola 

150 mg

Kilde: Forbrugerstyrelsen 

Erik A. Richter siger: "Vores undersøgelse kan læses som et budskab til alle, der drikker lidt for meget kaffe hver dag. Hold igen - det er ikke godt for stofskiftet. Det medfører nemlig, at virkningen af det vigtigste sukkerregulerende hormon insulin nedsættes. Det kan ikke afvises, at et for højt kaffeforbrug kan skubbe mennesker, der i forvejen ligger tæt på grænsen til type 2 diabetes ud over kanten og give dem sukkersyge".

Industrialiserede kødprodukter øger også risikoen
I øvrigt skriver  Diabetes Care 2002, 25, at industrialiserede kødprodukter, som spegepølse, hotdogs og bacon, øger risikoen for at udvikle type-2-diabetes. Der er tale om den første store undersøgelse om sammenhængen mellem kødprodukter og diabetes, og den omfattede godt 42.000 amerikanske mænd fra 40 til 75 år. De mænd, der spiste industrialiserede kødprodukter to-fire gange om ugen have en 35 procent større risiko for at blive ramt. Spiste man endnu mere, var risikoen 50 procent. Omvendt faldt risikoen hos dem, der spiste mange planteprodukter, samt fisk og fjerkræ.

Health News   2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012