Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Samtale bedre end medicin

Psykologerne og psykiaterne er enige om, at det for mange mennesker er bedre med samtaleterapi end nervepiller.

Ifølge psykologerne er der i dag alt for mange mennesker, der behandles med nervemedicin, men som lige så godt kunne hjælpes med samtaler hos en psykolog.

I år 2000 betalte staten 310 mio. kr. til nervemedicin, men kun 46,2 mio. kr. til psykologhjælp.

Psykolog og lektor ved Aarhus Universitet, Esben Hougaard, siger, at selv om samtale og medicin på kort sigt har samme effekt, virker samtaleterapi bedre på langt sigt:

"Med medicin er der stor risiko for tilbagefald. Derfor ender det ofte med livslang medicinering. Samtaleterapi kan derimod virke helbredende over kort tid".

Ifølge Esben Hougaard kunne tre fjerdedele af de patienter, der i dag er på nervemedicin lige så godt behandles med samtaleterapi. Formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Merete Nordentoft, vurderer også, at flere kan behandles af psykologer.

Men ansvaret for det høje medicinforbrug er også patienternes, mener professor i psykiatri og formand for Psykiatrifonden, Jes Gerlach. Det gælder ikke mindst sovemedicin:

"Der bruges oplagt for meget sovemedicin. Det er en myte, at man skal sove som en sten otte timer hver nat. Når man kommer lidt op i årene, er det helt normalt at vågne tre-fire gange i løbet af natten. Men folk kræver at blive medicinerede, selv om de faktisk ikke er syge", siger Jes Gerlach.

Han mener, at befolkningen burde oplyses bedre, så de ikke opfatter almindelige alderdomstegn som sygdom. Desuden mener han, at de praktiserende lægers indledende samtaler med patienterne ikke tackles godt nok. Resultatet er for hastig og unødig brug af receptblokken.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012