Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Barnløshedsbehandlingen, tvillingegraviditeter og –fødsler

Halvdelen af alle tvillinger fødes for tidligt, og alene udgifter på neonatale afdelinger til disse tvillinger beløb sig i 2001 til 156 mio. kr. Dertil kommer belastningerne af social-, skole- og sundhedsvæsenet på grund af børnenes handicaps og indlæringsvanskeligheder

Formanden for Dansk Præmaturforening, Jonna Jepsen, der i øvrigt selv er mor til et par tvillinger efter kunstig befrugtning, peger på de uventede og chokerende følger, der ofte forkommer med for tidligt fødte børn.

"De ikke diagnosticerede senfølger ved for tidligt fødte opstår på det sansemotoriske, det psykiske og følelsesmæssige område. Det ligger uden for lægernes sædvanlige arbejdsområde, og muligvis derfor er der ikke fokus på de usynlige senfølger".

"I førskolealderen er der tale om udgifter til forlænget orlov, tabt arbejdsfortjeneste i mange år, dobbelt eller trippel plads i dagpleje, støttepædagog, fysio- eller ergoterapeut og psykolog til forældrene. I skolealderen handler det om specialundervisning, måske specialskole. Omkring 48 procent af børn med en fødselsvægt på under 2500 gram får indlæringsproblemer i skolen i større eller mindre grad. Til udgifterne kommer også tale- og hørepædagog, psykolog og gentagne indlæggelser på sygehusene, samt ekstra belastning af sundhedsplejen.

Jonna Jepsen har i øvrigt taget konsekvensen af den manglende viden på området og efteruddanner i dag fagpersonale i senfølgerne ved for tidlig fødsel.

Den ansete britiske professor og medlem af ISTS, International Society of Twin Studies, Nicholas Fisk, siger:

"Udfordingen til denne generation af fertilitetslæger er, hvordan vi undgår tvillinger. Vi skal være bedre til at sortere æggene, der lægges tilbage, vi skal reducere antallet af oplagte æg og stoppe hormonbehandlingerne, når én brugbar follikel er udviklet. Der fødes simpelthen for mange flerlinger for tidligt, og for små. De har for mange spastiske lammelser (cerebral parese) og andre neurologiske handicaps til, at den hidtil førte politik på området i mange lande er ansvarlig".

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012