Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Et bedre liv - Af Lars Okholm

Lars Okholm var forstander på FDB's centrallaboratorium, og har været særdeles aktiv i debatten om danskernes ernæringstilstand.

I 1983 blev denne artikel til, og Lars Okholm, der i dag er 84 år, har givet tilladelse til, at vi igen gør opmærksom på hans "Strategi for et bedre liv":

"Strategi for et bedre liv", hed foredraget (i øvrigt identisk med titlen på hans sidst udkomne bog).

"Strategi", sagde han. Tænk Dem, at De har en datter på 22 år, giftefærdig og faldet for det første det bedste skvat af en mand! (Det sagde han faktisk, og ganske givet ud fra den betragtning, at 99% af tilhørerne var kvinder!). Manden hun gifter sig med er 3 år ældre; idet de så er åndeligt jævnbyrdige! Og hvad så? - Ingen strategi, men han dør allerede som 71-årig (statistisk set), mens hun bliver 77 år, og dermed overlever ham med 9 år. 9 år, og uden en øre at gøre med! Nej, få ham ind til inden brylluppet at tage et lån i banken på 6000 kr., bundet til han fylder 71 år. Så dør han jo, og så har deres datter omkring 1 million kr. til at forsøde de sidste 9 år med! Ellers gik hans strategi på, at man skal forholde sig til kost og livsvaner udfra begrundede antagelser, og så håbe på, at noget af det giver pote i form af et prægtigt liv, hvor man til enhver tid kan sige: "Jeg har det godt i dag, det havde jeg også i går, og det har jeg også tænkt mig at have i morgen".

Foredraget var bygget op omkring de såkaldte "risikofaktorer": tobak, fedt, sukker, salt, alkohol, motion og stress. Jeg skal ikke gengive det hele her, men jeg fik nu heller ikke noteret så meget på grund af hans ualmindeligt medrivende og humoristiske måde at få fyret alle disse alvorligheder af på:

Tobak: vent med at ryge til De bliver 80 år.Fedt: De spiser ca. 50 kg fedt pr. år. Sæt det ned til ca. 30 kg pr. år, og hæng resten ud til mejserne! 

Skift smørret ud med minarine, hvis De absolut skal klistre pålægget fast til brødet! De vil herved tabe 10 kg om året, og om 6 år er De så helt væk!

Sukker: »I ser dumme ud, når I spise sukker!«

Salt: 20% af danskerne over 20 år har for højt blodtryk. En reduktion i saltforbruget vil give en reduktion i det høje blodtryk. Ingen vitser her!

Alkohol: der afgår hver dag 80 busser med danskere til grænsen! Man skal dog ikke nødvendigvis afstå fra alkohol ved en festlig lejlighed, blot sørge for, at det ikke ender sådan, at enhver lejlighed er en festlig lejlighed!

Motion: Stil hans telefon hen til vinduet. Så skal han jo nemlig løbe turen fra skrivebordet til vinduet en 16-18 gange om dagen. Det gir' selvfølgelig en del trafik stuen, men det er også alt!

Stress: cool down! Gør ikke det hele i dag, men gem nogle af fejltagelserne til i morgen!

Nogle spredte råd:"Bliv syvende-dags-adventist. Disse bli'r i gennemsnit 10 år ældre end os andre, men så er det selvfølgelig spørgsmålet, om det er det værd. Målet er nemlig ikke at forlænge livet; idet problemet nemlig ikke er at man skal dø, men at man skal leve, til man dør!" 

"Stå ikke helt stiv, men gyng ned i knæene, når De står og venter på bussen Dette styrker venepumpen, så blodårene ikke helt tilstoppes af fedt og kolesterol, og så må det da i øvrigt være et festligt syn at se 10-12 mennesker stå og gynge i takt ved stoppestedet!"Der var mere endnu, skarpt og humoristisk afleveret af denne lille, slank mand, stærkt på vej mod de 71 år, men givetvis fuldt indstillet på at bryde statistikken over de skvattede mænds tidlige bortgang.

Stor frugtkurv og stort bifald fra de opstemte tilhørere, som her oplevede en værdig og festlig afslutning på en dejlig weekend.

Health News 2002 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012