Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Naturmedicin: positive resultater forbigås i tavshed

Jeg undrer mig over den forskel, der er, når forskningsresultater for alternative behandlinger, skal vurderes og tilsvarende for konventionelle metoder. Tag for eksempel den seneste undersøgelse om homøopatisk medicin og allergi (høfeber). Uden undtagelse lanceres det under overskrifter som virkningsløs og uden effekt. Der postuleres, at homøopatisk medicin ikke virker ved allergi. Sandheden er imidlertid, at et enkelt afprøvet remedie ikke har vist effekt i en specifik undersøgelse. Dagens Medicin har retfærdigvis en bredere vinkel på nede i artiklen, men overskriften er det, der huskes, og den er misvisende. (Dagens Medicin nr. 9/02: Fokus på Astma og Allergi, side 6, red.)

Antioxidanter har i mange undersøgelser vist gavnlig effekt ved for eksempel hjerte-karsygdomme. Enkelte undersøgelser kan ikke bekræfte den effekt. Disse drages frem for at feje alle øvrige undersøgelser af bordet. Arne Astrup er særlig selektiv her. Han tror stadig på den med betacarotens skadelige virkning over for rygere, selvom den pågældende undersøgelse er undsagt i resten af verden og andre undersøgelser ikke viser det.

Tilsvarende udbreder han også, at antioxidanter (vitamin E, C og betacaroten) hæmmer kolesterolsænkende medicins beskyttende effekt mod blodpropper i hjertet. Det er vist i nogle mindre studier over for ét kolesterolsænkende præparat, Heart Protection Study, der inkluderede 20.500 personer og satte kolesterolsænkende medicin over for antioxidanter har ikke kunnet genfinde denne effekt. Men det interesserer ikke Arne Astrup. (Dagens Medicin nr. 9/02: Debat, side 1. sektion side 32, red.)

Generelt når det gælder advarsler om skadelige virkninger af alternative præparater bygger de på enkelte tilfælde, såkaldt kasuistiske meddelelser, som ikke engang er andet end formodninger. De ville aldrig få indflydelse på et konventionelt middel. C-vitamin påstås stadig at kunne give anledning til nyresten. Det bygger på enkelte tilfælde for mange år tilbage. Siden er der kommet fem studier, der tyder på en gunstig effekt over for nyresten. Det er forbigået i tavshed.

Hvorfor vil man miskreditere alternative behandlingsformer? De er billige og potentielt gavnlige for folkesundheden. Set i et samfundsøkonomisk perspektiv er det galmandsværk ikke at tage mere seriøst fat i, hvor meget der kan vindes ved at udnytte potentialet i alternativ (komplementær) behandling.

Af Helge Volkmann Praktiserende læge, Kastrup

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012