Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Borago olie helbreder børne-eksem

Børn behøver ikke længere lide under kløende udslæt. Fedtsyren GLA, der findes naturligt i modermælk, kan nu købes som borago olie til at smøre direkte på barnets hud.

Tilfældene af allergi er i de senere år steget kraftigt – ikke mindst hos børn. Her viser det sig ofte som børne-eksem.

Allergi-forskere kan stadig ikke forklare, hvorfor der er blevet flere tilfælde, men man ved, at børn i familier med allergi, høfeber og astma er de hyppigst ramte.

Arvelige faktorer spiller også en vigtig rolle, og som noget nyt har man nu fået et fingerpeg om, hvad det er i arven, der gør, at et barn får eksem. Analyser af modermælk fra kvinder, hvis børn lider af eksem, har nemlig vist et unormalt lavt indhold af en fedtsyre, der hedder GLA, gamma-linolensyre. Og hos kvinder, der selv lider af allergi, er indholdet endnu lavere.

Det ser altså ud til, at der er en ret nøje sammenhæng mellem GLA-fedtsyre og udbrud af allergi. Ældre læger kan bekræfte dette: for årtier siden forsøgte man at behandle hudallergi ved at undgå fedt i kosten, men måtte stoppe, fordi eksemen blev værre.

GLA-fedtsyren som lotion eller kapsler
Bortset fra modermælk findes der kun større mængder af GLA-fedtsyrer i visse planter. Borago er en af dem, og man er nu i stor stil begyndt at udnytte denne plante.

I dag anvender man borago olie i kapsler for at undgå harskning og brug af konserveringsmidler. Man skærer kapslen op og anvender olien direkte på barnets hud.

Fordelen er, at det er et naturligt stof uden bivirkninger i modsætning til de hormon-cremer, der ellers er brugt i behandlingen af eksem.

Håb om at forebygge allergi hos børn
Endnu ved lægevidenskaben ikke præcist, om et tilskud af GLA-fedtsyre til allergiske mødre kan forebygge udviklingen af allergi til børnene. Men der er et begrundet håb.

Det har nemlig vist sig, at børn af mødre med et højt indhold af GLA-fedtsyre i blodet har lavere mængder af anti-stoffet IgE i navlesnoren. Og et højt indhold af dette stof betyder, at barnet har stor risiko for at udvikle allergi.

Børne-eksem
Den hyppigste form for allergi hos børn er astma-eksem. Halvdelen af tilfældene starter, inden barnet er fyldt et år, og de første tegn ses i bleområdet, hvor huden bliver rød, hævet og fortykket. Samtidig har barnet ofte eksem på kinderne.

Hvis eksemen senere flytter sig til knæhaserne og forsiden af albuerne, er diagnosen så godt som sikker. Et andet tegn er dermografisme: Hvis man ridser lidt på barnets hud, viser der sig en bred, hvid stribe i stedet for den normale røde.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012