Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Arne Astrup spreder frygt

Vi vil gerne se dokumenteret, hvor mange, der er døde eller blevet syge af at tage kosttilskud i Danmark.

Vi kan kun erklære os rørende enige med Arne Astrup (DM nr. 11/02) i hans ønske om at arbejde ud fra evidensbaserede principper. Vi er bestemt ikke religiøse, men derimod åbent skeptiske og ønsker ligesom Astrup også en balanceret debat. Hvis der var det, behøvede vi ikke komme til orde.

I pluralis majestatis skriver Arne Astrup, at »Vi er foruroligede over, at VHH (Volkmann og undertegnede) har fravalgt de evidens-baserede principper og anlægger en helt ukritisk vurdering til grund, så snart det drejer sig om kosttilskud«.

Vi skal straks ile til hjælp og berolige med, at vi så sandelig også arbejder ud fra evidensbaserede principper. Ligeledes kan vi berolige med, at vi på ingen måde er ukritiske over for kosttilskud. Men til forskel fra Arne Astrup har vi også klinisk erfaring i brugen af disse præparater. Det er slående så ofte læger fra den ortodokse medicinske verden stiller delikate krav om dokumentation for anvendelse af biologisk medicin. En dokumentation, de slet ikke selv er i stand til at honorere for langt den største del af de behandlinger, de selv anvender. Men lad det nu komme an på en prøve.

Arne Astrup har 9. april igen spredt frygt i befolkningen ved at sige, at: »læger er heller ikke opmærksomme på at få med i en journal, hvilke kosttilskud personen tager, fordi ofte kan det være det, der giver sygdomssymptomer eller ligefrem kan være dødsårsagen«. Arne Astrup siger altså, at kosttilskud ofte kan være dødsårsagen. Ofte. Jaså.

Professoren vil måske have den godhed at dokumentere denne påstand. Han har jo nu i halvdelen af sit indlæg i sidste nummer af Dagens Medicin understreget, hvor vigtigt det er at kunne dokumentere sine påstande, og endda hævdet, at vi har fravalgt dette princip.

Hvis ikke Arne Astrup kan dokumentere denne påstand, så har han spredt ubegrundet frygt til de tre mio. danskere, som tager kosttilskud. Og hvis det er tilfældet, er det en alvorlig sag, som må undsiges med et klart dementi i Danmark Radios TV-avis, hvorigennem frygten er spredt. En påstand om, at tre mio. danskere indtager potentiel dødelige kosttilskud er en så alvorlig påstand, at den må hvile på en stærk dokumentation. Specielt når den er fremsat af formanden for Ernæringsrådet. Et offentligt finansieret råd som giver sig ud for at kunne rådgive Danmarks befolkning om kost og kosttilskud.

Hvis vi i fremtiden skal kunne tage Arne Astrup alvorligt, så må han vise, at han kan dokumentere denne meget alvorlige påstand. Vi vil derfor gerne se dokumenteret, hvor mange der er døde eller blevet syge af at tage kosttilskud i Danmark.

Af Irene Hage og Claus Hancke Praktiserende læger, Institut for Orthomolekylær Medicin, Lyngby, d. 25 april 2002.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012